Wat is traditionele factoring?

29 juli 2021 18:33

Wat is traditionele factoring?

Op het gebied van factoring zijn er twee vormen van factoring te onderscheiden. Dat betreft traditionele factoring en American factoring. In dit artikel laten we American factoring verder buiten beschouwing en gaan we dieper in op traditionele factoring. Allereerst, wat is traditionele factoring?

Traditionele factoring

Het voornaamste aspect is dat het gehele debiteurenbestand voor je uit handen wordt genomen bij traditionele factoring. Zitten hier kosten aan verbonden? Ja, de factoringkosten worden berekend vanuit een percentage dat wordt afgedragen in ruil voor het werk dat je niet langer zelf hoeft te doen. Deze vorm van factoring is alleen niet flexibel van aard. Je bent namelijk verplicht om elke factuur bij het factoringbedrijf onder te brengen. Het voordeel: je hoeft je niet langer druk te maken om het afhandelen van je administratie. Dat verloopt namelijk allemaal via het factoringbedrijf. Ben je je aan het oriënteren om gebruik te gaan maken van factoring? Dan is het vooraf goed om te bedenken welke vorm het beste bij je past. Wil je niet vastzitten aan een langlopend contract? Dan kun je misschien beter kiezen voor American factoring.

Voor- & nadelen van traditionele factoring

Deze vorm van factoring biedt jou als ondernemer meer zekerheid. Zeker gezien het feit dat je je niet langer druk hoeft te maken over bijvoorbeeld debiteurenbeheer, want dit geef je immers uit handen. Traditionele factoring wordt het meeste toegepast door grote corporate bedrijven. De kosten hiervoor worden berekend op basis van de waarde van de door jou aangeleverde debiteuren. Dit is dan een percentage van de aangeleverde omzet, maar het kan ook een vast bedrag zijn. Over het algemeen zijn de kosten relatief laag als je het vergelijkt met bijvoorbeeld American factoring. De kosten hiervoor worden berekend per aangeleverde factuur. Daarnaast worden er minder strenge eigen gesteld aan je debiteur(en). Het enige nadeel is dat deze vorm van factoring niet flexibel is. Voor een langere termijn zal je elke factuur moeten onderbrengen bij het factoringbedrijf. Ook zal je als onderneming aan bepaalde eisen moeten voldoen. Bijvoorbeeld het genereren van een bepaalde omzet of de eis dat je onderneming minimaal drie jaar moet bestaan.

Twee vormen van factoring

Naast de traditionele vorm bestaat er ook American factoring. American factoring is wel een flexibele vorm van factoring en hier kun je al gebruik van maken vanaf één factuur. Je hebt als ondernemer dus zelf de keuze welke facturen je wel of niet onderbrengt bij het factoringbedrijf. Beide factoringvormen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Wanneer je meer behoefte hebt aan stabiliteit en zekerheid kun je het beste gaan voor traditionele factoring. Als je meer neigt naar de flexibele voordelen kun je het beste kiezen voor American factoring. Deze vorm van factoring wordt ook aangeboden door o2Factoring. Vraag bijvoorbeeld een vrijblijvende offerte op om de mogelijkheden na te gaan.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.