3 uitdagingen van seizoenswerk

29 juli 2021 19:36

3 uitdagingen van seizoenswerk

Sommige bedrijven hebben te maken met periodes waarin er tijdelijk veel meer werk te doen is en dus ook veel meer personeel nodig is. Dit kan rondom evenementen en recreatie zijn, maar ook in de zorg, de landbouw en op het moment in coronateststraten en vaccinatielocaties. Dit soort seizoenswerk brengt ook meteen een aantal forse uitdagingen met zich mee voor een bedrijf. We bespreken drie van die uitdagingen van seizoenswerk.

Personeel rekruteren

Veel mensen zoeken vastigheid in hun werk en gaan niet een groot deel van het jaar met de armen over elkaar zitten wachten tot een bedrijf ze weer terugroept omdat er weer werk is. Als gevolg daarvan moet er iedere keer opnieuw weer naar personeel gezocht worden om voldoende mankracht bij elkaar te krijgen. Doe je dit zelf als bedrijf, dan kost dat veel tijd en inzet. Uitbesteden aan een uitzendbureau is misschien niet de goedkoopste optie, maar als je het wegstreept tegen de capaciteit die je moet inzetten om dit wel zelf te doen, kan het toch voordeliger blijken te zijn.

Personeelsplanning

Wanneer je te maken met periodes waarin er opeens veel meer werk te verrichten is, heb je ook te maken met een forse toename aan personeel om in te plannen. Het creëren van een duidelijk overzicht, heldere communicatie met alle medewerkers in kwestie en een efficiënt administratieproces zijn dan vaak een flinke uitdaging. Gelukkig bestaat er goede personeelsplanning software die dit een stuk eenvoudiger en meer geautomatiseerd kan maken. Deze stelt je bijvoorbeeld in staat om snel openstaande diensten in te vullen en makkelijk wijzigingen door te geven aan de betrokken medewerkers.

Tewerkstellingsvergunning

Seizoenswerk kan een tijdelijke oplossing zijn voor mensen die in de WW zitten, maar het ook niet ongebruikelijk om goedkopere buitenlandse arbeiders in te schakelen om het seizoenswerk te vervullen. Om ervoor te zorgen dat mensen met een WW-uitkering niet gepasseerd worden voor buitenlandse krachten, is een tewerkstelling van het UWV verplicht vooraf aan het in dienst nemen van seizoenswerkers. Buitenlandse werkkrachten mogen daarnaast enkel uit een van de EU-landen komen. De tewerkstellingsvergunning moet je ook nog eens tijdig regelen, want het kan vijf weken duren voordat je hoor of je werknemer een tewerkstellingsvergunning krijgt. Ook wanneer je een arbeidskracht inleent via een uitzendbureau, bent je zelf degene die ervoor moet zorgen dat de desbetreffende werknemer beschikt over een geldige tewerkstellingsvergunning. Vaak zal het uitzendbureau bereid zijn deze papierwinkel voor je in orde te maken, maar het is wel verstandig om te controleren dat dit ook daadwerkelijk gebeurd is.

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat seizoenswerk voor zowel een bedrijf als arbeidskrachten een prettige manier kan zijn om samen te werken zonder al te veel verplichten naar elkaar toe. Er komen alleen voor het bedrijf wel een aantal flinke uitdagingen bij kijken.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.