Veilig internetten voor bedrijven? Volg deze 4 tips!

15 februari 2019 10:29

Veilig internetten voor bedrijven? Volg deze 4 tips!

In een tijd dat cybercrime aan de orde van de dag is, wordt er door ieder bedrijf naar hun eigen beveiliging gekeken of het deugt of niet. Het kan namelijk zomaar zijn dat een organisatie wordt besmet met een bepaald online virus doordat een medewerker het verkeerde mailtje opent. Met als gevolg dat er cruciale data op straat komt te liggen of erger nog, in verkeerde handen terechtkomt. Dat mag natuurlijk absoluut niet gebeuren en daarom zijn deze 4 tips van groot belang om na te volgen zodat ondernemingen in de toekomst veilig kunnen internetten.

1.   Maak gebruik van een VPN verbinding

Een VPN verbinding maakt het mogelijk om je online privacy te beschermen. Doordat de verbinding wordt versleuteld, kan niet iedereen zomaar achterhalen welke data wordt ontvangen of verstuurd. Voornamelijk tegen hackers is dit een veelgebruikte methode, omdat alle data via een bepaalde VPN server wordt omgeleid en hackers niet kunnen achterhalen wat dit precies inhoudt. Welke verbinding het meest ideaal is voor bedrijven, verschilt per situatie. De meeste organisaties werken met software van Windows. Daarbij is dan bijvoorbeeld een speciale VPN verbinding voor Windows een logische oplossing om deze data om te laten leiden. Bedrijven die dagelijks werken met geheime data en gevoelige informatie zouden zelf moeten onderzoeken of VPN iets voor hen is, en zo ja, welke verbinding dan het beste kan worden gebruikt.

2. Gebruik extra krachtige wachtwoorden

Tijdens je werkzaamheden binnen het bedrijf kan je te maken hebben met meerdere tools waar je accounts voor moet aanmaken. Daarbij moet je steeds een gebruikersnaam en wachtwoord voor verzinnen om in te loggen. Wat veel mensen dan doen is steeds hetzelfde wachtwoord kiezen dat makkelijk is te onthouden. Enerzijds is dat vanzelfsprekend, want dan hoeft diegene niet steeds na te denken of wat zijn wachtwoord is. Anderzijds kan dit ook gevaarlijk zijn, want als iemand anders het weet en hij heeft er kwade bedoelingen mee, dan heeft hij toegang tot alle accounts. Mocht je dus een type zijn dat graag ook een wachtwoord gebruikt, zorg dat dit een hele krachtige is en deel het met niemand anders. Het beste blijft wel om steeds een ander wachtwoord te nemen zodat een ander er niet zomaar mee kan inloggen.

3. Blijf updates uitvoeren

Het is ook heel belangrijk dat alle updates worden uitgevoerd. Vaak zijn dit wel updates van tools, applicaties of andere software oplossingen die te maken hebben met de beveiliging. Het is natuurlijk niet voor niets dat deze updates worden uitgebracht. Alleen maar om datalekken te voorkomen waardoor ongewenste gasten hier niet zomaar in kunnen komen. Mocht je zo’n update dan gaan uitvoeren, lees dan wel goed de informatie door die wordt gegevens tijdens de update. Normaal gesproken klikken de meeste mensen zomaar door omdat ze geen zin hebben om te wachten. Veiligheid moet boven alles gaan!

4. Deel geen informatie met vreemden

Natuurlijk moet je ook oppassen met wat je zomaar deelt met anderen. Zeker organisaties met bedrijfsgevoelige informatie mogen ook nooit zomaar naar buiten worden gelekt omdat ze bang zijn dat het in verkeerde handen terechtkomt. Immers weet je nooit wie er buiten de bedrijfsmuren te vertrouwen is en naar wie het allemaal wordt doorgespeeld. Als medewerker van zo’n bedrijf wil je dit ook niet op je geweten hebben. Pas daarom op met wie je gevoelige informatie deelt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.