Extreem lage rente drijft spaarders naar cryptobanken

4 juni 2021 11:24

Extreem lage rente drijft spaarders naar cryptobanken

Ondanks de (bijna) negatieve spaarrente werd er door de coronacrisis vorig jaar meer dan ooit gespaard in Nederland. Spaarders verplaatsten daarbij echter ook steeds meer vermogen naar verschillende crypto-renterekeningen, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingsplatform CryptoRentes.com.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kunnen op dit soort renterekeningen ook gewone euro’s, dollars of digitale varianten daarvan gestort en aangehouden worden. Spaarders kunnen dus profiteren van de hoge rentes, terwijl zij de grillige koersen van de crypto-markt omzeilen. Met tot wel 12% rente op belegde euro’s, zagen ‘werelds grootste aanbieders van deze rekeningen het beheerde vermogen gedurende de laatste 18 maanden met ruim 1500% stijgen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de toegankelijkheid van platforms voor crypto-sparen sterk is verbeterd.

“Nederlanders houden van zekerheid, maar met inflatie, vermogensbelasting en geen of negatieve rente krijgen zij met banksparen óók de zekerheid dat ze interen op hun vermogen.”, aldus Wessel van Lynden van het vergelijkingsplatform.

Enorme groei crypto-renterekeningen

Crypto-renterekeningen vormen een steeds populairder alternatief voor banksparen. De top-3 platforms in deze sector (BlockFi, Celsius en Nexo) zagen vorig jaar de totaal door hen beheerde bedragen met gemiddeld 734% groeien tot ruim $40 miljard. Een van de aanbieders, BlockFi, zag het totaal beheerde bedrag zelfs met 1.711% stijgen. Daarnaast verdrievoudigde het zoekvolume naar termen gerelateerd aan “crypto interest” in zoekmachines bijna in diezelfde periode. Deze enorme groei in populariteit is enerzijds te danken, of beter gezegd te wijten, aan de (bijna) negatieve spaarrentes op spaarrekeningen, en anderzijds aan de uitzonderlijk hoge rentepercentages over bijvoorbeeld euro’s op crypto-renterekeningen.

Significant hogere rentepercentages

Onderzoek van het wereldwijde aanbod wijst uit dat spaarders tussen de 4- en 12% rente kunnen ontvangen over hun euro’s, ponden en dollars, de zogenaamde ‘fiatvaluta’. Hetzelfde geldt voor rente over digitale varianten van deze euro’s en dollars, zogenaamde stablecoins. De minimaal 4% rente over fiatvaluta op deze platforms is ruim 10x meer dan de hoogste rente bij een bank in Nederland.

Steeds aantrekkelijker om de stap te zetten

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de crypto-renteplatforms hard aan de weg timmeren om de toegankelijkheid tot hun platforms te vergroten, zo accepteren vrijwel alle onderzochte platforms inmiddels euro-stortingen middels SEPA-overboeking of zelfs via iDeal. Het lijkt dus allemaal steeds meer te kloppen; het principe werkt en de infrastructuur om op grote schaal vermogen onder te brengen bij deze platforms is er. Wat zeker ook bijdraagt aan de groeiende populariteit is de opkomst van verzekeringen binnen deze sector; driekwart van de onderzochte platforms biedt gebruikers enige vorm van verzekering tegen diefstal, fraude en verduistering. Omdat de ‘cryptobanken’ geen bankvergunning hebben, zijn stortingen niet gedekt door het depositogarantiestelsel en kennen deze dus een hoger risico.

Negatieve rente compenseren

Met een relatief klein bedrag op een cryptorekening kan al snel de negatieve rente over een groot vermogen worden gecompenseerd. Een bedrag van iets meer dan tienduizend euro op een crypto-renterekening is al genoeg om de negatieve rente van enkele tonnen op de bank te compenseren.

De keuze is klaarblijkelijk voor steeds meer spaarders al snel gemaakt.
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.