Oplossing voor langdurige inzet zzp’ers: de DBA-BV

5 december 2016 11:25

Oplossing voor langdurige inzet zzp’ers: de DBA-BV

pag_30_optDoor de Wet DBA zijn opdrachtgevers die zzp’ers langdurig inzetten én zzp’ers die langdurig worden ingezet (en daarvoor beiden bewust kiezen) voor een probleem gesteld. Er is een oplossing: een DBA-BV.

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) houdt de gemoederen in ondernemersland al het hele jaar bezig. René Mulder, als directeur van uitzendbureau Wijkom in Beverwijk een van de direct betrokkenen, was er al snel bij met een speciale service voor zelfstandige professionals: www.DBA-contract.nl. “Deze website hebben we per 1 mei gelanceerd en is een gratis en volledig geautomatiseerde dienstverlening voor ondernemers. Zij kunnen hier heel eenvoudig werkafspraken vastleggen in een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Dat kan zonder te registreren, maar registreer je je wel, dan kun je gebruikmaken van allerlei handige diensten.” Daarmee biedt Mulder een oplossing aan zelfstandige professionals die opdrachten uitvoeren voor verschillende opdrachtgevers. En voor hun opdrachtgevers, die hiermee gevrijwaard zijn van werkgeversverplichtingen.

www.DBA-BV.nl

Maar daarmee was er nog geen oplossing voor ondernemers die langdurig samenwerken. “Wij merkten al snel, dat grote opdrachtgevers bezig waren om de langlopende overeenkomsten te bekijken. Het gaat vaak om technische vakmensen, specialisten en IT’ers, maar ook beveiligingsmensen, die soms jarenlang bij opdrachtgevers werken. Ook in de transport en logistiek werken veel zzp’ers lange tijd bij één opdrachtgever. Payrolling kan in zo’n geval een oplossing bieden en als dat mogelijk en gewenst is, kiezen we daarvoor. Maar niet elke zelfstandig werkende professional wil of kan bij ons op de loonlijst.” De oplossing ontstond in samenwerking met Hans Kramer van RWinvest. “Wij richten samen met de zzp’er een BV op”, legt Kramer uit. “De zzp’er is voor tachtig procent aandeelhouder en RWinvest voor twintig procent. Binnen de BV is een bepaalde gezagsverhouding. De zzp’er is hierdoor zowel directeur als (enige) werknemer in de eigen BV. Dit is een mooie oplossing voor zelfstandige ondernemers die bij andere organisaties aan het werk gaan en nagenoeg hetzelfde werk doen als werknemers van dat bedrijf. Vaak moeten ze ook voldoen aan bepaalde regels, bijvoorbeeld het dragen van bedrijfskleding en het gebruiken van apparatuur of machines van het inlenende bedrijf.”

In loondienst bij de eigen BV

Een DBA-BV heeft voor- en nadelen, zegt Mulder eerlijk. “We geven vooraf altijd een uitgebreide voorlichting. Het komt er onder andere op neer dat de fiscale positie wijzigt. De zzp’er is in loondienst bij de eigen BV, heeft niet langer een eenmanszaak en dus geen recht meer op zelfstandigenaftrek. Maar daar staat tegenover, dat hij of zij langdurig bij één opdrachtgever kan werken, volledig verzekerd is volgens het sociale stelsel en hiervoor ook de premies afdraagt. De DBA-BV is een eenmansdetacheringsbureau en moet daarom voldoen aan de NEN-4400-1 certificering. Wij regelen dat!” Voor onder andere de oprichting van de DBA-BV, het opstellen en controleren van de jaarrekening, de jaarlijkse aangifte voor de vennootschapsbelasting en het verstrekken van de verklaring van de Belastingdienst betaalt de ondernemer een abonnementstarief.”

Volgens René Mulder en Hans Kramer is de DBA-BV interessant voor professionals met langdurige opdrachten. “Op de website kun je berekenen of het lonend is.” Inmiddels hebben al meerdere grote bedrijven samen met hun zzp-professionals gekozen voor de DBA-BV-oplossing. «

DBA-BV & DBA-contract

 www.dba-contract.nl

Tekst: Wendy van Schie / Fotografie: Luuk Gosewehr

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.