Meer dan de helft van de Nederlanders ervaart ongezond veel stress op werk

15 juli 2021 10:12

Meer dan de helft van de Nederlanders ervaart ongezond veel stress op werk

Nederlandse werknemer echter aanzienlijk minder gestrest dan buurlanden

Iets meer dan de helft van de de Nederlandse werknemers (56 procent) ervaart wel eens te veel stress op de werkvloer. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.322 Europese werknemers uitgevoerd door Lepaya. De Nederlandse beroepsbevolking scoort echter beduidend beter in vergelijking met het stressniveau van buurlanden. In Duitsland geeft maar liefst 71 procent aan ongezond gestrest zijn tegen 70 procent in het Verenigd Koninkrijk en 67 procent in België. 

Een mogelijke verklaring voor het feit dat de gemiddelde Nederlander zich minder vaak overmatig gestrest voelt op werk lijkt te maken te hebben met de hogere mate van betrokkenheid van de werkgever. De Nederlandse werkgever besteedt relatief veel aandacht aan het omgaan met stress en het voorkomen van bovenmatige werkdruk. Waar in Nederland 52 procent van de werkenden meer van hun baas verwacht op het gebied van stressvermindering op de werkvloer, ligt dan in de andere Europese landen fors hoger: 57 procent in het Verenigd Koninkrijk, 61 procent in Duitsland en maar liefst 65 procent in België.

Stressmanagement skills 

Desondanks zou 57 procent van de Nederlandse werkenden graag nóg meer hulp krijgen bij voorkomen van werkgerelateerde stress, zoals bijvoorbeeld door het vergroten van stressmanagement vaardigheden middels trainingen. Ruim 60 procent van de Nederlandse werknemers staat open voor stressgerelateerde trainingen op werk, tegen 71 procent in Duitsland, 76 procent in België en 77 procent in het Verenigd Koninkrijk.

Ondanks de grote bereidheid om zelf aan de slag te gaan met het stressniveau, ziet slechts een kwart van de ondervraagden dit als hun eigen verantwoordelijkheid. In de ons omringende landen ligt dit percentage ruim twee keer zo hoog. Van de onderzochte buurlanden vindt 47 procent van de Belgen en 50 procent van de Britten en Duitsers het oplossen en voorkomen van ongewenste werkstress geen taak van de baas, maar van de werknemer zelf.

“Het is mooi om deze bereidheid onder werkenden te zien, maar juist bij de werkgever liggen veel kansen om de duurzame inzetbaarheid te verhogen. Stress heeft meerdere oorzaken en een hoge werkdruk voorkomen is niet altijd de enige oplossing. Soms heeft het simpelweg te maken met de verwachtingen tussen werkgever en werknemer. Het is daarom van belang om de onderliggende redenen goed in kaart te brengen. Pak het probleem bij de wortel aan het richt je daarnaast ook op stressverminderende tactieken en trainingen”, zegt René Janssen, oprichter van Lepaya.

Terug-naar-kantoor stress 

Meer dan een kwart van Nederlandse werkenden verwacht dat een volledige terugkeer naar de werkplek een negatieve invloed zal hebben op hun stressniveau. Nederland scoort daarmee wederom beter dan haar buurlanden: in België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland denkt meer dan 40 procent dat zij meer stress zullen lijden als ze weer op kantoor verwacht worden.

“De manier waarop we werken is fundamenteel veranderd en vaardigheden zijn belangrijker dan ooit. In een overwegend digitale wereld, juist ook nu we weer deels terug naar kantoor gaan, zal de mentale veerkracht van je werknemers je bedrijf maken of breken. Stressmanagement, wendbaarheid en veerkracht zijn vitale skills die de coronacrisis aan het licht heeft gebracht”, aldus Janssen.

Over Lepaya

Lepaya is een aanbieder van power skills trainingen waarbij on- en offline leren wordt gecombineerd. Opgericht door René Janssen en Peter Kuperus in 2018 vanuit de overtuiging dat de juiste training, op het juiste moment, gericht op de juiste skill, organisaties productiever maakt, heeft Lepaya inmiddels duizenden werknemers getraind.

Als uitdager in een overvolle trainingsmarkt, speelt Lepaya in op de behoeftes van Europa’s snelst groeiende techbedrijven, zoals onder andere Mollie, Takeaway en Picnic. Door hard skills te combineren met soft skills, samen aangeboden als power skills, groeit het Amsterdamse bedrijf versneld in een markt waarin de vraag naar om- en bijscholing over de hele wereld blijft toenemen.

In 2020 haalde Lepaya een investeringsronde op van 5 miljoen en deed zelfstandig een overname van Smartenup, een trainingsbedrijf dat professionals ondersteunt om beter, sneller en slimmer met data te werken. De scale-up richt zich op de Nederlandse, Belgische, Duitse en Zweedse markt en bedient haar klanten wereldwijd. Dit jaar werd Lepaya geselecteerd door Techleap.nl voor de nieuwe lichting van het groeiprogramma Rise, een exclusief programma voor serieuze techspelers in Nederland.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.