Voorne-Putten Werkt zet in op sociaal ondernemerschap

15 december 2017 14:13

Voorne-Putten Werkt  zet in op sociaal ondernemerschap

Sociaal ondernemen. Partnerships met werkgevers, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen. Samen werken aan de toekomst van werknemers en werkzoekenden. Met deze stippen op de horizon kantelt Voorne-Putten Werkt het denken en doen in de organisatie. Of dat werkt? Directeur Patrick van Uitert heeft er alle vertrouwen in.

Voorne-Putten Werkt is een samenbundeling van de voormalige sociale werkvoorziening (WsW) en een aantal gemeentelijke diensten. Het werkleerbedrijf is actief voor de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne. “Sinds 1 januari 2017 functioneren we in deze nieuwe vorm”, zegt Van Uitert. “We voeren de Wet sociale werkvoorziening en de Participatiewet uit. Daarnaast bepaalt de Wet Banenafspraak dat werkgevers met meer dan 25 werknemers een bepaald percentage mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’ in dienst nemen.

“Een belangrijke voorwaarde is dat mensen voldoende getriggerd worden”

Daarin faciliteren wij in de volle breedte.”

Heldere analyse

Van Uitert werd in september 2017 aangesteld als directeur van Voorne-Putten Werkt. Samen met Iris Sips en Loek Bal, statutair directeuren vanuit centrumgemeente Nissewaard, leidt hij de organisatie in goede banen. Een mooie uitdaging, die zowel inhoudelijk als qua proces naadloos aansluit op zijn eerdere functies bij onder meer de gemeenten Eindhoven en Nissewaard.

Daar was hij nauw betrokken bij verschillende verandertrajecten. Op de vraag hoe Van Uitert de ontwikkeling van Voorne-Putten Werkt voor zich ziet, antwoordt hij: “Dat begint met een heldere analyse. Waar staan we, waar willen we naartoe en welke stappen zijn daarvoor nodig? Maar ook: wat is het speelveld waarin we ons begeven en welke rol hebben wij daarin?”

Ontwikkel- en leerbedrijf

Op dit moment bestaat de dienstverlening van Voorne-Putten Werkt uit een productiebedrijf, een detacheringsdienst en plaatsing van werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Van Uitert: “Het productiebedrijf werkt met een uitgebreide poule van gemotiveerde medewerkers.

Met hen voeren wij industriële werkzaamheden uit voor opdrachtgevers, maar ook opdrachten in de groenvoorziening. Vanuit de detacheringsdienst zetten we medewerkers in op tijdelijke projecten. Werknemers die klaar zijn voor de arbeidsmarkt worden daarnaartoe geleid. Voortbordurend op deze drie lijnen willen we ons huidige werkleerbedrijf uit laten groeien tot een ontwikkel- en leerbedrijf. In plaats van mensen een dagbesteding of werk te bieden, richten we ons meer op hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.”

Persoonlijk ontwikkeltraject

Van Uitert ziet veel potentie in een drie-eenheid van taken, gebaseerd op de pijlers ontwikkeling & opleiding, uitbesteding & detachering en het zogenoemde ‘nieuwe beschut’. Dit laatste heeft betrekking op het bieden van een beschutte werkomgeving voor mensen met een indicatie nieuw beschut. “We kijken veel meer naar de ontwikkelingscapaciteiten van mensen”, zegt Van Uitert. “Van daaruit zetten we een persoonlijk ontwikkeltraject op, waarin we hen begeleiden naar een positie op de arbeidsmarkt. Dit kan een reguliere baan zijn, maar bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk.” Voorne-Putten Werkt beschikt over leerlijnen in schoonmaak, chauffeurswerk, horeca en metaal en techniek. Dit aanbod wordt verder uitgebouwd in samenwerking met het onderwijs en bedrijfsleven.

Prikkels inbouwen

Met leerlijnen alleen ben je er nog niet, beseft Van Uitert. “Zowel onze werknemers als mensen die werk zoeken, moeten we voldoende aanspreken op hun capaciteiten en motivatie. Wat kunnen en willen zij?

En hoe ondersteunen wij hen bij het bereiken van die mogelijkheden en doelen? Een belangrijke voorwaarde is dat mensen voldoende getriggerd worden. Ik zou dus graag positieve prikkels inbouwen in het traject. Dit kan een financiële prikkel zijn, bijvoorbeeld een bonus als je een maand lang elke dag op tijd op je werk aankomt. Een andere vorm van een prikkel is bijvoorbeeld dat je steeds nieuwe of moeilijkere taken op je werk aangeboden krijgt.”

Kantelpunt

“We bevinden ons momenteel op een kantelpunt”, stelt Van Uitert. “Van het bieden van eenvoudig werk moeten we toe naar werk met daarin een ontwikkelelement. Persoonlijk ben ik erg benieuwd hoe het lokale bedrijfsleven daarin staat. Ons uitgangspunt hierbij is ‘een volwaardige baan op waarde geschat’. Kunnen en willen bedrijven met ons mee in die transitie? En wat is volgens hen de eerste stap daarin? Om hier antwoorden op te krijgen, spreek ik met verschillende ondernemers. Dit zijn vaak een-op-eengesprekken, maar ik zie ook toegevoegde waarde in grotere, gestructureerde samenkomsten waarin we ideeën uitwisselen.”

Anders denken en doen

Van Uitert vervolgt: “Schuiven onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en gemeenten aan bij die gesprekken met het bedrijfsleven, dan ontstaat er een interessant speelveld. Door integraal met deze partijen samen te werken, kunnen we van betekenis zijn in het sociale domein. Vaak zie je dat werkloosheid gepaard gaat met betalingsproblemen en sociaalmaatschappelijke problemen als eenzaamheid. Daar moeten we met elkaar iets aan doen. Onze bijdrage is meer dan

het bieden van werk: mensen doen weer mee in de maatschappij, ze krijgen meer sociale contacten en zijn financieel draagkrachtiger.” Zo’n integrale benadering vraagt om een andere manier van denken en doen. Voorne-Putten Werkt geeft daar momenteel invulling aan.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Qua timing had het waarschijnlijk niet beter gekund. Terwijl Voorne-Putten Werkt op zoek gaat naar integrale samenwerkingsvormen, zien steeds meer bedrijven het nut en de noodzaak in van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Van Uitert: “Dat maakt dat we nu heel anders met ondernemers aan tafel zitten. De uitdaging ligt nu vooral in: hoe kunnen we met elkaar invulling geven aan die maatschappelijke verantwoordelijkheid?

We kijken ernaar uit om dit verder vorm te geven in onze regio.” «

www.vpwerkt.nl

Tekst: Patricia van der Beek // Fotografie: Hans Boutkan

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.