Flexibiliteit in factoring

27 oktober 2016 16:33

Flexibiliteit in factoring

Een openstaande factuur binnen één uur betaald krijgen? Dat kan. Factoring via Campbell Finance zorgt ervoor dat bedrijven hun ‘eigen geld’ meteen weer kunnen herinvesteren.

Vrijwel iedere mkb’er heeft er wel eens mee te maken gehad: een openstaande factuur die laat, te laat, véél te laat of helemáál niet betaald werd. Gebeurt dit iets te vaak, dan kan dit grote gevolgen hebben voor een onderneming. Inkoopfacturen kunnen niet meer betaald worden of er kan zelf niet meer geïnvesteerd worden, zodat potentiële groei stagneert. Dat kan zelfs gezonde bedrijven ernstige schade toebrengen. Om dat te voorkomen is er jaren geleden factoring bedacht.

Alternatieve financiering

“Factoring zou je kunnen zien als een vorm van alternatieve financiering”, zegt Tony Campbell van Campbell Finance in Schiedam. “Wij nemen de factuur over van onze klant. Concreet: wij betalen 90% van de factuur indien gewenst binnen één uur uit. Na dertig dagen volgt het restant minus de kosten voor de geleverde dienst. De hoogte van de kosten? Dat hangt af van het aantal dagen dat de vordering openstaat. Is dat dertig dagen, dan betaalt onze klant 3%: wordt het langer, dan loopt dit langzaam op. Heel helder en transparant dus.”

Ondanks dat factoring al heel lang bestaat, dringt het de laatste jaren pas écht goed door tot het mkb en het kleinere segment hierin. Campbell: “Dat heeft te maken met banken, die vaker de hand op de knip houden als een bedrijf aanklopt voor een financiering. Hoe begrijpelijk ook: die ondernemer wil en moet natuurlijk wel door als hij wil groeien, en heeft daarvoor geld nodig. Dat garanderen wij door de vordering geheel over te nemen. Zelfs als de klant uiteindelijk niet betaalt, ligt de verantwoordelijkheid bij ons. De ondernemer kan zich dus focussen op waar hij goed in is: Ondernemen!

Flexibiliteit

Het grote voordeel van factoring bij Campbell Finance is de enorme flexibiliteit waarmee dit gebeurt. “Wij hanteren een hele flexibele vorm van factoring. Dit betekent dat een ondernemer zélf mag bepalen welke facturen hij aanbiedt voor overname. Je hoeft geen factuur te ‘verkopen’ als je zeker weet dat een klant binnen een voor jou aanvaardbare termijn betaalt. Dat zou zonde zijn voor de kosten. Het gaat om de facturen waarvan een ondernemer weet: hij heeft op korte termijn liquiditeit nodig of bepaalde debiteuren betalen simpelweg wat later. Dat laatste kan overigens gewoon een betalingsvoorwaarde zijn. Sommige bedrijven of instellingen hanteren nu eenmaal een termijn van een paar maanden. Dat geld komt dus wel, maar die termijn is soms te lang voor bepaalde ondernemers. Dan is het handig om een bedrijf als Campbell Finance achter de hand te hebben, dat jou als ondernemer kan helpen door het bedrag alvast uit te betalen.” Dit kan zowel structureel als incidenteel zijn, de keuze is aan de ondernemer.

Meedenken

Naast sec factoring staat Campbell Finance er ook om bekend dat het graag met een klant meedenkt om het maximale rendement uit facturering te halen. “We stellen bijvoorbeeld aan de ondernemer voor of hij vijftien dagen kan wachten op onze uitbetaling. Dat scheelt hem weer geld. Ook stellen we hem voor om inkoopfacturen sneller te betalen, zodat hij soms een korting kan bedingen bij een leverancier. Allemaal voorbeelden van hoe je met in- en verkoopfacturen kosten kunt besparen. Als relatie van Campbell Finance krijgt u als ondernemer toegang tot ons netwerk. Er worden regelmatig netwerkborrels gehouden waar veel aan elkaar gegund wordt. Over dergelijke zaken gaan we graag met ondernemers in gesprek.”

Factuur sneller overgemaakt

Natuurlijk heeft Campbell ook een aantal tips waarmee facturen sneller overgemaakt zullen worden.

Start tijdens de offertefase

“Stuur de offerte snel na de aanvraag, beantwoord vragen snel en vakkundig en stuur de opdrachtbevestiging direct nadat u overeenstemming hebt bereikt. Vertel de klant in de onderhandelingsfase welke betaaltermijn je hanteert en vraag hem of hij op tijd betaalt. Dat laatste is een belofte waar je later op terug kunt komen.”

Factureer snel

“Bij elke verkoop zet u een bepaalde betalingstermijn op de factuur, meestal veertien of dertig dagen. Veel beter kunt u echter de uiterste betaaldatum op de factuur zetten! Stuur de factuur meteen nadat je de opdracht afgerond hebt. Zorg voor een duidelijke vormgeving, zodat het totaalbedrag direct duidelijk zichtbaar is. Gebruik eenvoudige factuurnummers. Verstuur de factuur uiterlijk drie dagen na levering en doe dat consequent. Benoem in de factuur de oorspronkelijk gemaakte afspraken met een goede aansluiting op de offerte.”

Bel je klant op en stuur een herinnering

“Bel direct als de betalingstermijn is verstreken. Aan de telefoon krijgt u vaak meer voor elkaar dan met een brief. Luister goed naar de reden waarom de klant nog niet heeft betaald. Blijft de betaling alsnog uit na enkele dagen? Stuur een papieren betalingsherinnering. In die herinnering zet u ook weer een uiterste betaaldatum en u stuurt een kopie mee. Na die datum wacht u nog drie dagen. Bedrag nog niet binnen? Stuurt u een aanmaning of gaat u in gesprek?”

Ga in gesprek

“Maak een afspraak voor een gesprek, doe een beroep op redelijkheid, probeer er in onderling overleg uit te komen. Luister goed en probeer een regeling af te spreken. Zet deze op papier en stuur die naar de klant. Vraag hem of je de afspraken goed verwoord hebt. Blijft de klant onwillig? Dan blijft de aanmaning over.”

Stuur een aanmaning

“Vermeld hierin een datum waarop het geld uiterlijk overgemaakt moet zijn. Verstuur deze zowel aangetekend met ontvangstbevestiging als per gewone post. De aanmaning is op een wat dwingender toon met nogmaals een termijn van tien dagen. Hierin vermeldt u tevens wat er gebeurt als de betaling niet binnen de aangegeven termijn binnen is. Er komen dan incassokosten overheen en de wettelijke rente komt erbij. Dat is heel belangrijk om te vermelden, want als u dat niet doet en u schakelt een incassobureau in, dan kan het zo zijn dat die kosten voor uw rekening zijn.”

Campbell Finance

www.campbellfinance.nl

Tekst: Fred Louter / Fotografie: Jan Nass

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.