Campbell Finance wil garantie voor groei zijn: ‘Bedrijven zien slagen is het mooiste wat er is’

5 december 2016 11:25

Campbell Finance wil garantie voor groei zijn: ‘Bedrijven zien slagen is het mooiste wat er is’

Nog niet eerder telde Nederland zoveel bedrijven als in 2016. Het overgrote deel bestaat uit zzp’ers en klein mkb. Ze hebben financiële zekerheid nodig om zich te kunnen ontwikkelen, maar traditionele kredietverleners zien deze groepen nauwelijks staan, zegt Tony Campbell, directeur van Campbell Finance. Een stevige basis vinden ondernemers volgens hem steeds vaker in het voorfinancieren van facturen. Ofwel factoring.

Zijn mobiel gaat nooit uit, niet eens op stil. Avond, nacht, weekend, vakantie, de smartphone staat aan. Het apparaat laat dan ook tijdens het gesprek met de regelmaat van de klok een beltoon horen. Tony Campbell, oprichter van het gelijknamige factoringbedrijf uit Schiedam, beantwoordt de telefoontjes vriendelijk, maar zakelijk en to-the-point. Het komt in orde, klinkt in elke boodschap door. Precies wat een ondernemer wil horen. Het gaat tenslotte over het op peil houden, of het weer op gang brengen, van de cashflow. “Klanten hebben mijn 06 en benaderen me ook meestal op die manier”, vertelt Campbell nadat hij heeft opgehangen. “Ze kunnen ook contact opnemen met het kantoor, op onze site chatten, een e-mail of bericht via social media sturen, maar dit werkt beter. Het is efficiënt en toch persoonlijk. Het gaat ook niet altijd over werk. Ondernemers bellen soms om trots te melden dat ze weer een opdracht binnen hebben gehaald. Geweldig om te horen, alsof je deel uitmaakt van hun succes. In zekere zin is dat ook zo. We hebben bijgedragen aan de continuïteit van het bedrijf.”

Transparantie is een must

Campbell Finance, gevestigd op de bovenste verdieping van een kantorencomplex nabij rijksweg A20 en trein- en metrostation Schiedam, heeft van debiteurenfinanciering zijn corebusiness gemaakt. Ondernemers hebben de vrijheid om te kiezen welk deel van de portefeuille wordt uitbesteed. Er worden ook geen eisen aan de omzet en hoogte van de rekening gesteld, Campbell Finance berekent een percentage van het factuurbedrag -gemiddeld drie tot vijf procent- als tarief. “Transparantie is een must”, stelt Tony Campbell. “Als we de ingediende nota’s hebben goedgekeurd, betalen we bedrijven binnen een uur tot negentig procent van het factuurbedrag uit. Het restant minus ons tarief, maken we over als de debiteur de rekening aan ons heeft voldaan. De percentages voor uitbetaling en tarieven zijn afhankelijk van onder andere branche en risicoprofiel. Het debiteurenrisico komt echter geheel voor onze rekening. Dat is het prettige voor een ondernemer, het geld komt binnen en hij kan zich op zijn kerntaken richten.”

"We willen concrete afspraken over betalingstijdstippen maken”

Opdrachtgever verliezen

Campbell ging niet over eennachtsijs met de oprichting van zijn bedrijf. Na het afronden van diverse managementstudies, begeleidde hij ondernemers bij marketingvraagstukken. Geleidelijk aan kwam hij op het financiële vlak terecht. Uit gesprekken met zelfstandigen bleek dat een klein deel van de klantenkring het niet zo nauw nam met de betaling. Bedrijven lieten deze zaken vaak op hun beloop, waardoor ze onnodig verliezen leden. Tijdig aanmanen en debiteurenbeheer op orde brengen, luidde Campbells advies, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. “Bedrijven willen hun klanten liever niet confronteren met laks betaalgedrag. De angst om een opdrachtgever te verliezen is ongetwijfeld de belangrijkste reden.”Met de explosieve groei van het aantal kleine zelfstandigen in het achterhoofd, besloot Campbell het financieren van facturen te omarmen. Geen zorgen over oplopende betaaltermijnen en ongemakkelijke klantgesprekken, gewoon tijdig betaald krijgen en nieuwe opdrachten binnenhalen, zo schetst hij de dienstverlening. “Als je uit gaat van opdrachtgevers die na 30, 60 en 90 dagen betalen, dan is het voorfinancieren van facturen met name voor de laatste twee categorieën interessant. Twee maanden op je geld wachten is voor kleine bedrijven en zelfstandigen al een beproeving, laat staan 90 dagen. De kosten lopen gewoon door en al die tijd zijn er geen middelen om te investeren. De lange wachttijden zetten een enorme rem op de ontwikkeling van bedrijven.”

De grote onbekende

Zzp’ers, startups en klein mkb hoeven in elk geval niets van traditionele kredietverleners te verwachten. Banken gaan geen opdrachten voorfinancieren, noch zijn ze geïnteresseerd in bedrijven met bescheiden omzetten. Financieringsvormen als crowdfunding en peer-to-peer lending bieden uitkomst voor de opstartfase of voor een afzonderlijk project, maar ze zijn geen basis voor uiteindelijke groei. Factoring kan naar inzicht van Campbell wél een garantie bieden. “Grote partijen maken al jaren gebruik van factoring, maar voor het klein mkb was dit middel veel minder toegankelijk. We zijn wat dat betreft de grote onbekende. Het voorfinancieren van facturen werkt. Zodra inkomsten met zekerheid arriveren, kun je een bedrijf verder uitbouwen.” Mits een ondernemer zijn klanten behoudt, want dat is de vraag als er een derde partij voor betalingskwesties op het toneel verschijnt. Campbell stelt een tegenvraag: is het een betere optie om een incassobureau naar een opdrachtgever te sturen? “Eigenlijk is het dan te laat. Een bedrijf heeft zijn geld niet en een debiteur weigert om wat voor reden dan ook te betalen. Je zult je verbazen over de achtergrond, niet zelden ligt gebrekkige communicatie aan onbetaalde facturen ten grondslag. Maar dan komt het incassobureau op de proppen … klant kwijt. Wij zitten ver voor die fase. Een ondernemer brengt actuele rekeningen voor geleverd werk aan, geen rekeningen die al lang op betaling wachten, wij zorgen voor de afwikkeling. We benaderen debiteuren altijd met oog voor de belangen van onze klant, we hebben tenslotte een zorgplicht. Gesprekken zijn vriendelijk maar direct. We willen concrete afspraken over betalingstijdstippen maken.”

Sterkere band met klant

De relatie met een klant kan zelfs verbeteren met de komst van een factor, zegt Campbell. Irritaties over betalingen blijven niet sluimeren, waardoor er scheve gezichten ontstaan, maar worden in een goede sfeer opgelost. “Duidelijkheid is alles. Als je zaken zorgvuldig uitspreekt, ook de verwachtingen ten aanzien van de betaling, verdwijnt er een potentieel struikelblok. We werken voor bedrijven in verschillende sectoren, van transport en bouw tot retail en uitzendbranche, tot ver over de landsgrenzen. In goed overleg met partijen kom je een heel eind. Zelfs als de grondslag lijkt te ontbreken. Bijvoorbeeld banken kunnen in hun overeenkomst een verpandingsverbod hebben opgenomen, toch kan daar in samenspraak met de bank vanaf worden geweken. Een bank wil zekerheid, dat kunnen wij bieden door facturen voor te financieren en zo aan de liquiditeit van een bedrijf bij te dragen.”

Middel voor korte termijn

Tot nu toe kwam het bij Campbell Finance niet voor dat een debiteur zijn rekening onbetaald liet. De Schiedamse factor schakelt bij eventuele strubbelingen desnoods mediation in. De afgelopen periode nam het aantal aanvragen voor het financieren van facturen toe. “De bouw en transport trekken aan, we gaan richting 1,2 miljoen zzp’ers en bedrijven willen over het algemeen weer investeren. Dat beïnvloedt de reserves, er is liquiditeit nodig. Factoring is een middel voor de korte termijn. Als het fundament er ligt, kan een bedrijf verder groeien en is factoring geen noodzaak meer. Daar doe je het mede voor, bedrijven zien slagen is het mooiste wat er is. Ze gaan weer vooruit!” «

www.campbellfinance.nl

Tekst: Martin Neyt / Fotografie: Jan Nass

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.