Minder dan 1 op de 5 Nederlanders denkt asbest te kunnen herkennen

3 juli 2018 16:31

Minder dan 1 op de 5 Nederlanders denkt asbest te kunnen herkennen

Asbesthoudende materialen herkennen met het blote oog is bijna onmogelijk. Er zijn meer dan 3.500 toepassingen bekend. Asbesthoudend materiaal is in het verleden veel toegepast in fabrieken, scholen, flats, woningen, kantoren, ziekenhuizen en schuren. Maar ook in schepen, treinen, auto’s en wegen wordt nog regelmatig asbest aangetroffen. Jaarlijks worden nieuwe toepassingen ontdekt die tot op dat moment nog niet onderkend waren als asbest.

Onder asbest wordt echter niet één enkele grondstof verstaan, het is een verzamelnaam voor meerdere grondstoffen. Deze stoffen hebben met elkaar gemeen dat ze zijn opgebouwd uit microscopisch kleine vezels die niet met het blote oog waarneembaar zijn. Juist deze vezels hebben asbest het beruchte imago bezorgd: wanneer deze kleine vezels via de luchtwegen het lichaam binnenkomen, kunnen ze op de lange termijn leiden tot ernstige ziektes. Vaak komen aandoeningen pas jaren na de eigenlijke blootstelling tot uiting. Daarom leidt de blootstelling aan asbest uit de vorige eeuw nu nog steeds tot veel sterfgevallen.

Er zijn twee soorten toepassingen van asbest te onderscheiden: hechtgebonden en niet-hechtgebonden. Bij hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels stevig vast in het materiaal, zoals cement, en ze komen pas los bij bewerking, verbranden of breken van het materiaal. Bij niet-hechtgebonden asbest (soms ook losgebonden asbest genoemd) zitten de asbestvezels niet vast aan het materiaal en komen ze gemakkelijk vrij.

Materiaal met asbest heeft vaak een vezelachtige structuur. Dit is te zien op breukvlakken en bij beschadigingen van het materiaal. Asbest kan verschillende kleuren hebben, de kleur die de toepassing uiteindelijk heeft hangt af van het bindmiddel. De onderlaag van een vloerzeil bijvoorbeeld is gebroken wit, waar een vensterbank vaak grijzig/zwart is. Als u zeker wilt weten of een bepaald materiaal asbest bevat, dan moet u dit laten onderzoeken door een geaccrediteerd laboratorium dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van materiaalanalyses.

Kiwa Inspection & Testing is een internationaal microbiologisch, milieu- en asbestlaboratorium. In het asbestlaboratorium analyseren we asbestmonsters en keramische vezels van over de hele wereld. In het microbiologisch laboratorium voeren we analyses uit zoals Legionella en andere parameters in water alsmede lucht- en hygiëneonderzoek.

https://www.kiwa-inspectionandtesting.com/

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.