Gemeente Schiedam: Duurzaamheid moet je dóén!

20 maart 2017 09:31

Gemeente Schiedam: Duurzaamheid moet je dóén!

Met de lancering van www.schiedamduurzaam.nl ging begin juni de Duurzaamheidsagenda van de gemeente Schiedam officieel van start. Wethouder Patricia van Aaken en programmamanager Duurzaamheid Eelco Schippers zijn enthousiast over de duurzame ontwikkelingen in hun stad.

Voor de gemeente Schiedam is er absoluut geen weg meer terug als het gaat om de gekozen richting over duurzaamheid. Dat wil het ook niet. “We hebben twee jaar geleden na het coalitieakkoord tegen elkaar gezegd dat we er nu écht voor moesten gaan”, zegt Van Aaken in haar werkkamer in het stadskantoor van de Jeneverstad. “Voor die tijd werd er binnen de gemeente ook best gesproken over duurzaamheid, maar van officieel beleid was tot op dat moment geen sprake. In 2014 waren alle coalitiepartijen, D’66, PvdA, VVD, SP en CDA, het unaniem eens dat we met dit thema serieuzer om moesten gaan. Nederland is een van de meest welvarende landen ter wereld, loopt voorop als het gaat om technologische ontwikkelingen, maar op het gebied van duurzaamheid zitten we in de Europese achterhoede. Dat kan natuurlijk niet. Als je dat wilt veranderen, begin dan bij jezelf, in dit geval dus de gemeente Schiedam. Niet alleen in ons eigen belang, maar zeker ook in het belang van bedrijven, inwoners en organisaties hier in Schiedam. Breder spreken we over de mensheid, andere levensvormen en de aarde waarop wij ons bewegen. Dát is uiteindelijk waar het om gaat.”

Na een inventarisatie van ‘duurzaamheid in Schiedam’ in 2014 bleek dat de ‘gemeenscháp Schiedam’ het op dat moment al best heel aardig deed. Schippers: “Er waren al veel initiatieven van bedrijven, inwoners en instellingen. Dat verraste ons in positieve zin. Het betekende ook dat we niet vanaf 0 hoefden te beginnen. Het zou onze taak worden om via gericht beleid initiatieven te faciliteren, mensen de weg te wijzen en te enthousiasmeren in hun streven naar een duurzamer, zeker ook economische samenleving. Daar levert de nieuwe website Schiedamduurzaam.nl een belangrijke bijdrage aan. Als het gaat om bedrijven geven we actief en passief informatie en zoeken we samenwerkingsvormen. Zo organiseerden we onlangs een grote bijeenkomst met Schiedamse bedrijven om te kijken wat we bij aanbestedingen voor elkaar kunnen betekenen.”

Van Aaken: “Ook zélf geven we nu het goede voorbeeld. We scheiden afval, gebruiken elektrische auto’s, maar ook 100% duurzaam inkopen hoort erbij. Komende tijd gaan we inzetten op het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen, bestedingen bij lokale ondernemers én we gaan onderzoek doen naar de mogelijkheid om een energieboulevard langs snelweg A20 op te zetten. Het hoofddoel hiervan is de CO₂-uitstoot vóór 2030 met 30% te verminderen ten opzichte van 1990! Me dunkt een mooie uitdaging.”

Dat het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Schiedam nu al kan rekenen op bedrijfsmatig enthousiasme, bewijst onder meer de komst van BYD. Deze Chinese multinational van elektrische bussen, taxi’s en heftrucks heeft recent in de Spaanse Polder zijn Europese hoofdkantoor gevestigd. “Dat is natuurlijk geen toeval”, weet Schippers. “Zij hebben Schiedam gevolgd in zijn ambities naar duurzaamheid en vonden ons aantrekkelijk genoeg om zich hier te vestigen. Het is een bevestiging en een blijk van waardering dat we letterlijk en figuurlijk op de goede weg zijn.”

“Het gaat uiteraard niet alleen om multinationals”, vult Van Aaken aan. “Integendeel, zou ik bijna zeggen. Er zijn ook tal van kleinere bedrijven die op eigen initiatief ideeën ontwikkelen of op instigatie van de gemeente Schiedam samenwerken op het gebied van duurzaamheid.

Zo zijn we met burgers, bedrijven en instellingen nu concreet bezig met de duurzame ontwikkeling van ons havengebied, met als doel de economische kracht te versterken en te zorgen voor een gezond en aantrekkelijk omliggend woongebied. En wat te denken van de onlangs gehouden workshop Linkdifferent, een door de gemeente ondersteund initiatief van PulsUp voor Schiedamse bedrijven in de Spaanse Polder, waarin deelnemers actief reststromen uitwisselen op zoek naar winstkansen? Reststromen zijn onder meer restwarmte, warm afvalwater, lege productieruimtes, afval en overtollige transportcapaciteit. Wat voor de een waardeloos is, is voor de ander immers nog heel waardevol. Een koplopergroep van bedrijven is hier nu mee aan de slag gegaan. Kortom, tal van ontwikkelingen. Schiedam is écht bezig met duurzaamheid; niet op papier, maar in de praktijk. Ik zeg daarom ook vaak: duurzaamheid moet je met elkaar gewoon dóén!”

www.schiedamduurzaam.nl

Tekst: Fred Louter / Fotografie: Jan Nass

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.