‘Geef reststromen meer waarde’

18 april 2017 16:08

‘Geef reststromen meer waarde’

De samenwerking tussen de gemeente Schiedam en PulsUp krijgt steeds meer vorm. Niet verwonderlijk: beide partijen kunnen elkaar op dit moment goed gebruiken in hun doelstellingen rondom het waarderen en hergebruiken van beschikbare reststromen.

“Voor ons is PulsUp een zeer interessante partner”, trapt duurzaamheidsmanager van de gemeente Schiedam, Eelco Schippers, af. “PulsUp koppelt bedrijven die elkaar kunnen gebruiken als het gaat om reststromen. Waarom we dat niet zelf doen? Omdat we niet uitvoerend zijn, maar beleidsmakend. We gaan met de gemeente Schiedam voor maximale duurzaamheid. Een van onze doelstellingen uit onze Duurzaamheidsagenda is bijvoorbeeld om de CO₂-uitstoot voor 2030 met 30% te verminderen ten opzichte van 1990. Een mooie uitdaging, daar kan PulsUp ons bij helpen door te onderzoeken welke mogelijkheden er liggen als restafvalstromen op bedrijventerreinen in onze gemeente goed in kaart worden gebracht, zodat bedrijven elkaar kunnen helpen bij het beperken van die reststromen. Wat voor de een afval is, is soms voor de ander immers nog waardevol. Dat zoekt PulsUp uit en daarmee helpt het ons als gemeente om onze duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Vooralsnog zijn we zeer tevreden met de behaalde resultaten.”

Reststromen

PulsUp is een initiatief van Superuse Studios, een in Rotterdam gevestigd architecten- en ontwerpbureau dat zich al zeventien jaar bezighoudt met de waarde van afval en reststromen. Dat heeft heel veel kennis omtrent reststromen opgeleverd. Zo’n anderhalf jaar geleden was het voor Joost de Groot en zijn compagnons hét moment om daar als zelfstandige nieuwe organisatie iets mee te gaan doen. “Veel ondernemers zagen en zien restafval als een onvermijdelijk bijproduct dat de onderneming geld kost. Maar is dat ook zo? In veel gevallen niet! Wij draaien het namelijk om. Restafval kan financieel heel interessant zijn, het kan geld opleveren! We zien steeds vaker dat we restafval van de één – dan moet je niet alleen denken aan materiaal, maar ook aan bedrijfsruimtes en transportmogelijkheden – in kunnen zetten voor producten en diensten binnen andere bedrijven en organisaties.”“Goed voorbeeld is Euro Equipment, een specialist in lasergesneden plaatwerkdelen. Contourplaten die voorheen werden opgehaald en omgesmolten, worden nu onder meer gebruikt voor gevelbekleding en hekwerken. Zo zie je maar: wat voor de een afval is, is voor de ander een grondstof, halffabricaat of eindproduct. Met alle positieve gevolgen van dien. Het restafval levert nu geld op in plaats van dat het geld kost, de koper koopt veel goedkoper in én het is ook nog eens veel beter voor ons milieu. Tel uit je winst, op drie fronten!”

“Restafval kan financieel heel interessant zijn, het kan geld opleveren!”

Koffiedik

Duurzaamheidsmanager Schippers heeft een ander mooi voorbeeld uit de dagelijkse praktijk, nota bene geïnitieerd door de gemeente zelf! “Zoals iedereen weet, wordt er op gemeentehuizen koffie gedronken. Het koffiedik die overblijft werd altijd opgehaald en vernietigd. Maar door een samenwerking met Rotterzwam en Douwe Egberts wordt deze drap nu hergebruikt. Het koffiedik uit onze koffieautomaten is nu de voedingsbodem voor het kweken van oesterzwammen. Van deze oesterzwammen worden nu onder meer kroketten en bitterballen gemaakt! Koffiedik is op deze manier geen afval meer, maar een grondstof. Het is hiermee een duurzame oplossing die ook nog eens kosten bespaart. Ook hier is weer een win-winsituatie gecreëerd.”Begin transformatieOndanks dat het enthousiasme van zowel Schippers als De Groot aanstekelijk is, is het ook duidelijk dat de initiatieven elkaar nog niet in sneltreinvaart opvolgen. “Dat kan ook niet”, relativeert De Groot. “We staan eigenlijk nog aan het begin van een transformatie naar duurzame initiatieven in de zogeheten circulaire economie. Dat heeft tijd nodig. Maar we moeten als samenleving ergens beginnen. Het is goed dat de gemeente Schiedam en PulsUp elkaar gevonden hebben in haar ambities en doelstellingen. Het is aan ons beiden om bedrijven steeds beter in te laten zien dat restafval een bepaalde waarde vertegenwoordigt en dat er tegenwoordig partijen zijn die ondernemers willen helpen om die waarde te verzilveren. Dat levert het bedrijf een betere concurrentiepositie op, maar daarnaast draagt het bij aan een verbetering van lokale, regionale en landelijke ecosystemen.” «

Gemeente Schiedam - www.schiedamduurzaam.nl

PulsUp - www.pulsup.nl

Tekst: Fred Louter / Fotografie: Jan Nass

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.