Voorvechter voor Rotterdamse maakindustrie

3 juli 2017 16:08

Voorvechter voor Rotterdamse maakindustrie

Voor ICL in Rotterdam is sec winst maken niet het belangrijkst. Innoveren, mensen in hun kracht zetten en vandaaruit een gezonde, duurzame onderneming besturen: dát is waar het om gaat voor ‘mensenmens’ Remco Tournier (52), die samen met broer Eric ICL leidt. Een monoloog.

Remco Tournier: “Wij zijn producent van hoog temperatuurbestendige pakkingen en isolatieoplossingen voor producenten van gasgestookte toestellen zoals cv-ketels. Onze relaties? Remeha, Bosch et cetera. We zijn actief in zo’n 25 landen en leveren maatwerkoplossingen voor een specifieke nichemarkt. We doen het vanaf de oprichting in 1987 eigenlijk prima, al zal er nog niet bij heel veel mensen in deze regio een belletje gaan rinkelen als ze onze naam horen.

Dat is ook meteen de reden dat we vaker naar buiten treden. Onze naamsbekendheid mag omhoog. Niet zozeer omdat we daardoor meer producten zullen gaan verkopen, maar omdat het goed is dat meer mensen in de omgeving ons leren kennen. Meer mensen mogen weten wie we zijn, wat we doen, maar met name ook hóé we de dingen doen die we doen. Zonder dat we onszelf op de borst willen kloppen, vinden we dat we iets te melden hebben. Met name naar potentiële medewerkers. Voorbeeld: we hebben recent iemand aangenomen vanuit Limburg voor de functie van hoofd productie. Waarom niet uit Rotterdam? Omdat we de geschikte kandidaat niet vonden. Dat is ridicuul. Die goede mensen wonen ook in onze regio. Ik wil met ICL daarom graag de Rotterdamse maakindustrie nadrukkelijker op de kaart zetten.

Wie bij ICL werkt, functioneert in een organisatie zonder hiërarchie, een platte organisatie dus. Je krijgt veel verantwoordelijkheid; samen werken we aan de beste, innovatieve en duurzame oplossingen voor onze klanten. Als mensen die verantwoordelijkheid aankunnen, dan zijn ze op hun plek. Daarbij hebben we een prettige en ecologisch verantwoorde werkomgeving gecreëerd, met airco, bomen en ledverlichting, in een ‘glazen fabriek’ met meer dan honderd zonnepalen op het dak.

Ik wil dat mensen zich bij ICL veilig en gewaardeerd voelen in een sociale, vrije omgeving. Ze krijgen, binnen onze kaders, alle vrijheid om zich hier te ontwikkelen en de beste versie van zichzelf te laten zien. Als bedrijf investeren we hierin. Zo hebben we een fysiotherapeut, een masseur, een personal fitnesscoach, een voedingsdeskundige en als het moet schakelen we ook een lifecoach in. Dit alles om de talenten van mensen zo optimaal mogelijk tot ontplooiing te laten komen. Daar profiteren niet alleen onze mensen van, maar natuurlijk ook de organisatie als geheel.

Mensen in beweging krijgen, dat vind ik belangrijk. Daarom ben ik momenteel als vrijwilliger ook verbonden aan een project van het UWV, dat een transitie rond de problematiek van bijstandsgerechtigden in Rotterdam moet gaan bewerkstelligen. Ik denk dat sommige mensen baat hebben bij een andere benadering.

De nieuwe aanpak is op bepaalde gebieden heel onconventioneel. Zo hopen we dat sommige mensen in de toekomst vrij zijn van een sollicitatieplicht, mét recht op uitkering. Soms moet je ook realistisch zijn en bekennen dat niet iedereen nog altijd gemotiveerd is om in actie te komen. Geef ze dan ook de rust waarnaar ze verlangen. Maar wil je nog graag, ga ervoor!” «

ICL BV

www.iclbv.nl

Tekst: Fred Louter / Fotografie: Jan Nass

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.