Sociaal ondernemen; het werkt!

12 februari 2017 11:25

Sociaal ondernemen; het werkt!

Stroomopwaarts, het participatiebedrijf van de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam is ruim een jaar aan de slag. De tijd van opstarten is voorbij. Tijd om door te pakken.

Om door te kúnnen pakken trok Stroomopwaarts MVS vorig jaar Desiree Curfs aan. De Scheveningse bracht onder meer een schat aan ervaring mee vanuit Patijnenburg in Westland, waar ze jarenlang directeur was. Nu zet ze zich dus letterlijk met hart en ziel in voor werkzoekenden én bedrijven in de regio Waterweg. De doelstelling: iedereen die kan, zeker ook mensen met een arbeidsbeperking en mensen die al langere tijd niet aan het arbeidsproces deelnemen, weer aan het werk krijgen!

Drempels

“Het is ontzettend belangrijk dat meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk komen”, zegt Curfs in het stadhuis van Vlaardingen. “Daar worden we als samenleving allemaal gelukkiger van. Het is een utopie om te denken dat we alle 6.000 kandidaten uit ons aanbod aan het werk krijgen, maar we kunnen er met elkaar natuurlijk wel naar streven. Dat doen we, maar daar hebben wij als Stroomopwaarts wel bedrijven in deze regio voor nodig. Gelukkig worden steeds meer bedrijven zich bewust dat zij de belangrijkste spil zijn om iedereen een kans op werk te geven. Het wordt bedrijven steeds gemakkelijker gemaakt om sociaal te ondernemen. Het is de taak van Stroomopwaarts om zoveel mogelijk drempels voor ondernemers weg te nemen. Dat doen we dan ook.”

“Nodig ons uit voor een kennismaking, we gaan je helpen en daarmee ook een werknemer die zich door een nieuwe baan weer een volwaardig deelnemer van de samenleving voelt”

Sociaal ondernemen

Voor Curfs is het duidelijk: eigenlijk zíjn er voor bedrijven geen drempels meer om niet óók sociaal te gaan ondernemen. Ze is er zeker van dat een oriënterend gesprek met een potentiële opdrachtgever leidt tot een samenwerking, met een win-winsituatie voor werkgever en werknemer tot gevolg. “We hebben een methodiek ontwikkeld die garant staat voor succes”, zegt Curfs zelfverzekerd. “Dat heeft de praktijk inmiddels wel uitgewezen. Als we met een bedrijf in zee gaan, maken we eerst een quick scan. Zo krijgen we een beeld van de werkprocessen en de mogelijkheden voor onze werkzoekenden. De uitkomsten leggen wij vast in een overzichtelijke rapportage. Vervolgens gaan we aan de slag om de mogelijkheden binnen de organisatie te verzilveren. Daarbij regelen we ook dat het bedrijf voldoet aan eventuele wettelijke verplichtingen, zoals de participatiewet.”

Nieuw binnen Stroomopwaarts is dat werknemers volledig op maat worden klaargestoomd voor een entree binnen een bedrijf. Curfs: “Gemotiveerde werkzoekenden maken vooraf nu zélf de keuze voor hun favoriete vakgebied. Om de stap zo klein mogelijk te maken, mogen ze een leerwerktraject volgen in een bedrijf dat hun de kans geeft om zich in dit beroep te ontwikkelen. Als de stage is afgerond, gaan we op zoek naar een werkgever die voor langere tijd een baan voor de kandidaat heeft, die dus op dat moment aantoonbare werkervaring heeft opgedaan in het werk dat hij of zij gaat uitvoeren. Ook heeft de kandidaat dan een prachtige referentie van een collega-werkgever, wat natuurlijk meer zegt dan wanneer wij de werkzoekende zelf aanbevelen.”

Flexpools

Een andere dienst die Stroomopwaarts aanbiedt, is de inzet van medewerkers via flexpools. Hierbij worden werkzoekenden ingezet voor werkzaamheden op plekken waar bedrijven of winkels zijn geconcentreerd. “Denk aan bedrijventerreinen of winkelgebieden”, legt Curfs uit. “Onze medewerkers kunnen bijdragen aan het schoonhouden van het terrein, een stukje groenonderhoud, veiligheid et cetera. Bedrijven kunnen dit bijvoorbeeld financieren vanuit een BIZ of via een bedrijvenvereniging. Het geeft het terrein een frisse en verzorgde uitstraling, wat bij zal dragen aan het imago van de terreinen of centra. Je zou dus kunnen zeggen dat het zeker ook commerciële waarde heeft.”

Oogsten

Het is duidelijk: Stroomopwaarts MVS heeft de voet inmiddels vol op het gas. Na een periode waarin de zes fusieorganisaties aan elkaar konden wennen en processen intern op elkaar werden afgestemd, is het nu de tijd om te gaan oogsten. Dat gebeurt al, want sinds deze maand is er een eerste daling in het werkzoekendenbestand geconstateerd! Curfs: “Het gaat echt de goede kant op, zowel voor ons, als de werkzoekenden én niet te vergeten bedrijven. We zijn op alle mogelijke manieren actief om de perfecte match te maken, bijvoorbeeld via banenmarkten, speeddates en nieuwe producten als participatiecertificaten, waarbij werkgevers met beperkte plaatsingsmogelijkheden (onder quotum norm) door de aanschaf van een certificaat toch kunnen voldoen aan de opdracht om sociaal te ondernemen. Het certificaat wordt ingezet om kansen elders te verzilveren. Bedrijven kunnen ons natuurlijk ook inschakelen voor allerlei werkzaamheden op onze eigen locaties. Kortom, het woord is nu écht aan de bedrijven. Wij zijn er helemaal klaar voor. Nodig ons uit voor een kennismaking, we helpen je en daarmee ook een werknemer die zich door een nieuwe baan weer een volwaardig deelnemer van de samenleving voelt. En misschien is dat laatste misschien nog wel de grootste voldoening die sociaal ondernemen werkgevers kan bieden!” «

Stroomopwaarts MVS

www.stroomopwaarts.nl

Tekst: Fred Louter / Fotografie: Jan Nass

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.