Horecaondernemers opgelet: mondkapjes dragen in de horeca? Zo zit dat

25 september 2020 14:46

Horecaondernemers opgelet: mondkapjes dragen in de horeca? Zo zit dat

Op dit moment zijn mondkapjes alleen verplicht in het openbaar vervoer. Daarnaast wordt het geadviseerd op plekken waar niet voldoende afstand kan worden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten. De afgelopen maanden zijn er veel discussies gevoerd over het nut van mondkapjes op andere gebieden en diverse sectoren. Met name de horeca is vaak genoemd. En ook nu nog is er veel strijd tussen politici, wetenschappers en het advies van het OMT.

Ben jij horecaondernemer en weet je inmiddels niet meer wat je van de huidige regelgeving moet denken? Of wil je mondkapjes kopen ffp3 en hier zelf mee experimenteren? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het gebruik van mondkapjes in de horeca.

Mondkapjesplicht in omliggende landen

De mondkapjesplicht is in Nederland nog relatief mild ten opzichte van andere Europese landen. Ook buurland België maakt al enkele maanden gebruik van een zeer strenge mondkapjesplicht. Ook in de horeca. Hierbij geldt dat mondkapjes in alle restaurants verplicht zijn. Alleen aan tafel mogen ze af. Zodra er naar het toilet wordt gelopen of als er afgerekend wordt, moet het mondkapje direct weer worden opgezet. Ook personeel draagt continu een mondkapje. Dit geldt niet alleen in België maar ook in Duitsland, Frankrijk en Italië.

Het is dan ook niet vreemd dat deze discussie ook op tafel ligt in ons land. Toch blijkt uit onderzoek dat veel horecaondernemers hier werkelijk niets voor voelen. Bovendien is dan ook de vraag wie dit gaat controleren. En wie krijgt de boete als het mondkapje niet op de juiste manier wordt gedragen in de horeca? Het restaurant zelf of de persoon die het mondkapje niet opzet?

Regionale maatregelen

Het kabinet heeft al eerder aangegeven dat ze hoogstwaarschijnlijk geen strenge landelijke maatregelen meer door gaan voeren. Met name omdat het coronavirus over het algemeen vooral in de drukste steden hard toeslaat. Wanneer we kijken naar het aantal besmettingen in Friesland valt dit enorm mee in vergelijking met Den Haag en Amsterdam. De kans is dan ook groot dat een dergelijke mondkapjesplicht landelijk niet zal worden doorgevoerd. Het kan wel gebeuren dat burgermeesters ervoor kiezen om deze plicht lokaal door te voeren. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten en horecagelegenheden. Hier moet je als horecaondernemer dus wel op berekend zijn. Het kan dan ook zeker geen kwaad om – wanneer je in een drukke locatie werkzaam bent – alvast de mogelijkheid van het dragen van mondkapjes bestudeerd.

Experimenteren met mondkapjes?

Ben jij een voorstander van de mondkapjesplicht in de horeca? Maar is het voor jou niet noodzakelijk dat de klanten een mondkapje dragen? Dan kan je er ook nog voor kiezen om alvast te experimenteren op het eigen personeel. Zij zullen immers veel bij klanten aanwezig zijn. Eten of drinken op tafel plaatsen op 1,5 meter afstand is vrijwel onmogelijk. Uit zelfbescherming kan mondkapjes bij Nobraa kopen dan ook helemaal niet zo’n slecht idee zijn.

Maak een dergelijke beslissing nooit alleen, maar overleg eerst zorgvuldig met het personeel. Wat vinden zij van het dragen van mondkopjes? Is het daadwerkelijk van toegevoegde waarde? En hoe reageren de klanten hier straks op?

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.