Wettelijke verplichtingen voor Duitse webshops

3 april 2019 14:30

Wettelijke verplichtingen voor Duitse webshops

Duitse consumenten zijn veelal op de hoogte zijn van de Duitse wettelijke verplichtingen voor een webshop. Daarom geven wij je een overzicht van de vier belangrijkste juridische eisen!

1. De Allgemeine Geschäftsbedingungen (AGB)

Bij ons staat dit document ook wel bekend als de Algemene voorwaarden. Verplicht in beide landen, maar voor ons is het zo’n document waar we nauwelijks naar kijken. Zonder er een blik op je hebben geworpen, vinken wij aan dat we de voorwaarden hebben doorgelezen. Niet onze Oosterburen! Voordat er iets gekocht wordt, kun je er zeker van zijn dat een Duitser dit hele document grondig doorneemt. Zorg er als webshopeigenaar dan ook voor dat dit de AGB goed in elkaar zit. Een vertaling van Nederlandse voorwaarden alleen is onvoldoende!

2. De Datenschutz

Duitsland lijkt zwaarder te tillen aan privacy en de bescherming van persoonsgegevens. Je bent dan ook verplicht om de Datenschutz op je webshop te plaatsen. Je kunt dit document zien als de Nederlandse privacyverklaring. Wees zo uitgebreid mogelijk in de Datenschutz: welke gegevens verzamel je, wat doe je ermee, hoe gebruik je social media. Wees kritisch op ieder detail en voorkom hiermee flinke boetes (Abmahnungen).

3. Het Impressum

De Datenschutz en het Impressum gaan hand in hand en worden meestal in dezelfde adem genoemd. Het Impressum is een verklaring van eigenaars- en auteurschap, een uitgebreide colofon. In Nederland zie je dit document nauwelijks op webshops, maar in Duitsland ben je strafbaar als je dit niet doet. Een onvolledig of ontbrekend Impressum kan leiden tot – je raad het al – Abmahnungen. Welke informatie moet er in het Impressum staan?

  • Naam van de organisatie
  • Officiële juridische naam van de onderneming
  • Volledige naam van de personen verantwoordelijk voor het bedrijf (overeenkomend met de informatie in het handelsregister)
  • Contactgegevens bestaande uit adres, telefoonnummer, e-mailadres en faxnummer
  • Umsatzsteuer-ID, in Nederland bekend als BTW nummer
  • KVK nummer en indien mogelijk de gegevens van de Duitse Kamer van Koophandel
  • Bankgegevens

4. Het Widerrufsrecht

We zijn alweer bij de laatste aangekomen, namelijk het Widerrufsrecht. Het Widerrufsrecht kennen we hier als het herroepingsrecht. Wederom een document waarvan wij weten dat het op de webshop staat, maar lezen we hem ook echt? Duitse consumenten in ieder geval wel. De inhoud van het widerrufsrecht verschilt niet veel met die van Nederland, dus dat is makkelijk. De consument heeft:

  • 14 dagen om zonder opgaaf van reden de overeenkomst te ontbinden
  • Recht op teruggave van het volledige aankoopbedrag
  • Recht op teruggave van de verzendkosten.

Deze vier wettelijke verplichtingen maken wederom duidelijk dat online marketing in Duitsland echt niet hetzelfde is als in Nederland. Ons online marketing bureau in Nijmegen weet hier alles vanaf. Ons team, met native Duitse marketeers, heeft in de afgelopen jaren meerdere klanten geholpen bij een succesvolle uitrol naar Duitsland. Ook geïnteresseerd? We horen graag van je!

Tomahawk Digital Marketing

Keizer Karelplein 32

6511 NH Nijmegen

Tel. 024 – 329 77 78

E-mail info@tomahawk.nl

https://www.tomahawk.nl/

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.