Financiering van een succesformule voor kiters door kiters

10 januari 2020 10:58

Financiering van een succesformule voor kiters door kiters

Credion is een landelijk opererende financieringsorganisatie, met ruim zestig vestigingen, die in 2001 is opgericht door Carlo van der Weg en waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Heerenveen. Door een uitgebreid netwerk van meer dan negentig geldverstrekkers, kan Credion een slimme bedrijfsfinanciering tegen uitstekend passende voorwaarden garanderen. Bij die geldverstrekkers moet je denken aan bankfinancieringen, lease, factoring, crowdfunding, investeringsmaatschappijen en nog veel meer.

Aangeboden financieringspakketten bestaan vaak uit een combinatie van deze mogelijkheden. Van der Weg gaat na het introductie-artikel in vier artikelen dieper in op bepaalde facetten van bedrijfsfinancieringen. Hij behandelt de financieringen in vastgoed, de diverse aspecten van werkkapitaal en de financieringsmogelijkheden via crowdfunding en financiële lease. Vervolgens loopt hij in het daarop volgende artikel alle vier de facetten nog eens na waarbij de nieuwste ontwikkelingen in de markt behandeld worden. We zijn daarna gestart met een serie van drie artikelen waarin klanten en hun Credion adviseurs aan het woord komen. Het eerste artikel in deze reeks gaat over de financiering van een turbo depot van DHL in West-Friesland. In dit artikel besteden we aandacht aan het succesverhaal van Tom Visser en Loek Postma die, vanuit hun eigen passie voor kitesurfen, in 2015 gestart zijn met Kitemana. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot de grootste en meest toonaangevende online kitesurfshop in Europa. Vanwege de groei in voorraad en de behoefte aan een fysieke winkel hebben ze een bedrijfspand in Noordwijk aangekocht, waarbij Daniël van Egmond van Credion Leiden bemiddeld heeft met betrekking tot de financiering.

Een ideale combinatie

Er is een behoorlijk leeftijdsverschil tussen beide compagnons van Kitemana, want Tom is zesentwintig en Loek vijfenveertig. Loek vertelt hoe het destijds begonnen is: “We hebben elkaar op het strand leren kennen. In mijn vorige bedrijf had ik een paar jongens in dienst die mij meenamen om te leren kitesurfen. Ik vond dat zo leuk, dat ik het steeds vaker ging doen en lid werd van Kustsurfvereniging Noordwijk (KSN). Tom was de bekendste persoon op het strand die daar eigenlijk altijd te vinden was en spontaan hulp bood als ik vragen had aangaande de sport.”

Zijn vorige bedrijf, wat Loek ook samen met een compagnon had, was een online bedrijf in sportvoeding. Het was een succesvolle onderneming met ruim zestig medewerkers en bekendheid in de Benelux en Duitsland. In dat bedrijf heeft hij in stappen het ondernemerschap geleerd en alle expertise en kennis op het gebied van e-commerce opgedaan en doorgevoerd, waardoor het een mooie voorgeschiedenis was voor Kitemana. Zij hebben het bedrijf begin 2019 verkocht en Loek concentreert zich sindsdien voornamelijk op Kitemana.

V.l.n.r.: Loek Postma, Daniel van Egmond en Tom Visser

“Het succes van Kitemana zit ‘m onder andere in het feit dat Tom en ik elkaar prima aanvullen.”, aldus Loek: “Ik ken alle ins en outs van het online ondernemerschap en Tom kent iedereen in de wereld van het kitesurfen en weet alles van elk draadje, schroefje en moertje van een kitezeil en een kiteplank. Verder was Tom op z’n vijftiende al ondernemer, doordat hij voor iedereen in Noordwijk via Marktplaats kites tweedehands doorverkocht. Hij gaf al kitesurf lessen vanaf zijn 16de en startte op zeventienjarige leeftijd een powerkite school. Verder heeft hij drie jaar lang het Kiteboard Open georganiseerd; het grootste kite evenement in Europa. Tom kent alle Nederlandse professionele kitesurfers en een aantal van de grootste pro riders wereldwijd komt uit Noordwijk, waaronder Kevin Langeree, zijn zus Jalou Langeree, Ruben Lenten en Lasse Walker.”

Loek benadrukt dat Tom hét gezicht is achter Kitemana en dat iedereen het bedrijf ook kent in combinatie met hem. En zo hoort het volgens Loek ook te zijn, omdat Tom het naar zijn zeggen volledig gedragen en gebracht heeft tot waar het nu staat. Hij plaatst zichzelf daarbij bescheiden op de achtergrond, maar zowel technisch qua de website als financieel speelt hij een belangrijke rol en zijn kennis om een organisatie op te zetten was onontbeerlijk. De twee ondernemers vormen een ideale combinatie, waardoor er een succesformule voor kiters door kiters is ontstaan. Naast Tom en Loek zijn er nog vijf medewerkers die het volgens Loek fantastisch doen en elke dag voor de volle honderd procent met kitesurfen bezig zijn, zowel qua werk als privé. “Dat is wat wij zijn.”, aldus Loek: “Wij ademen kitesurfen! Daar onderscheiden we ons zakelijk ook mee, doordat we ons daar volledig in gespecialiseerd hebben.”

Daniël heeft waargemaakt waar hij voor staat

De eerste jaren was Kitemana gevestigd in het pand van Loek zijn eerste bedrijf, maar toen dat verkocht werd, was dat gebouw veel te groot. En omdat Tom en Loek het sowieso hoog tijd vonden om Kitemana helemaal op eigen benen te zetten, zijn ze toen op zoek gegaan naar een andere locatie. Omdat daar een financiering voor nodig was, betrokken ze hun accountant Rian Blankert erbij, directeur van Blankert Accountant en Adviseur B.V. uit Katwijk. Loek: “Omdat hij bij voorbaat al lovend was over Daniël van Egmond, hebben we toen een afspraak met hem gemaakt en zo kwam Credion in beeld. Nu doe ik alleen zaken met mensen waar het mee klikt en daar was met Daniël vanaf het begin direct sprake van. Ik leerde hem kennen als een prettig en ‘recht door zee’ persoon, waardoor ik meteen het vertrouwen had om met hem verder te gaan. We hebben ook niet verder gezocht naar andere financiële partijen die ons eventueel konden helpen.”

Hoewel Credion met een scala aan alternatieve financierders samenwerkt, is het voor de ondernemer nog steeds het voordeligst als de financiering volledig bij een van de grootbanken ondergebracht kan worden. Daarvoor is het uiteraard nodig dat de betreffende bank vertrouwen heeft in de onderneming. Ondanks het feit dat de ING Bank al de huisbankier was van Kitemana, heeft Daniël, in samenspraak met Loek en Tom, ook de Rabobank en de ABN AMRO Bank benaderd. “We kregen betere aanbiedingen dan we van tevoren hadden verwacht,”, aldus Loek: “dus daar werden we wel blij van. Uiteindelijk gaf de ING toch het meest vertrouwde gevoel en vond ik dat men daar de beste vragen stelde en het meest verstand had van wat wij doen, wat misschien ook wel komt doordat ze ons al kenden. We zijn in elk geval met hen in zee gegaan.”

Daarbij wil Loek expliciet vermelden dat Tom en hij dik tevreden zijn over de manier hoe Daniël hen geholpen heeft en dat hij met een veel beter resultaat gekomen is dan waar de beide ondernemers van tevoren rekening mee hielden. In hun beleving heeft Daniël in de onderhandelingen echt waargemaakt waar hij voor staat en was het zonder zijn inspanningen niet tot zo’n mooi resultaat gekomen.

Het nieuwe pand aan de Keyserswey 67 in Noordwijk is negenhonderd vierkante meter groot en heeft twee verdiepingen, waardoor Kitemana over achttienhonderd vierkante meter beschikt, met daarin een mooie grote showroom waarin alle merken op het gebied van kitesurfen gevoerd worden.

Zijn concurrent werd zijn compagnon

Daniël heeft van 2001 tot en met 2016 bij de ING Bank gewerkt, waarvan de laatste jaren als directeur voor het MKB in Leiden. In 2016 besloot Daniël om een ander pad in te slaan. Hij wilde sowieso verder in de financiële dienstverlening en ontdekte al snel dat het concept van Credion daar het beste bij paste. Zijn concurrent Mark Buytelaar, die voorheen bij de Rabobank werkzaam was, werd zijn compagnon en samen startten ze in april 2017 met Credion Leiden.

Daniël: “Onze kracht zit ‘m in het feit dat we beiden in de regio Leiden een lange staat van dienst in het bankwezen hebben, waardoor we gezamenlijk over een groot netwerk beschikken en heel veel bedrijven, vastgoedbeleggers, accountants, advocaten, notarissen en dergelijke kennen. Veel klanten die we beiden jarenlang bij de bank hebben geholpen en waar we het aanspreekpunt voor waren, zijn klant gebleven.”

In het geval van Kitemana kende Daniël het bedrijf zelf niet, maar Rian Blankert en hij kennen elkaar al heel lang. Hij heeft de samenwerking met Loek, Tom en Rian als zeer prettig ervaren en vindt Kitemana een prachtig bedrijf. “Ze hebben een mooi product”, aldus Daniël: “en ik vind Loek en Tom enthousiaste en gedreven ondernemers met een duidelijke visie en strategie. Loek heeft al een heel ondernemersleven achter zich en weet heel goed wat hij wel en wat hij niet wil. Ik denk dat wij daar samen met Rian prima op ingespeeld hebben. Los van het aanleveren van de financiële documentatie hebben we Rian op basis van zijn expertise, kennis van het bedrijf en de ondernemers aangehaakt in het hele financieringstraject, wat niet meer dan logisch is gezien het feit dat hij ons bij Kitemana heeft geïntroduceerd.”

Het is niet altijd de rentecomponent die het verschil maakt

Daniël vertelt dat Loek, Tom en Rian bepaald niet over één nacht ijs zijn gegaan en dat ze al een tijdje met de locatie bezig waren door alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, totdat de casus er dermate interessant uitzag qua aankoopprijs met bijbehorende voorwaarden, dat ze hem benaderd hebben. Vervolgens heeft Daniël een kredietanalyse gemaakt en een financieringsrapport geschreven en de grootbanken benaderd. Uiteindelijk is de overeenkomst gesloten met de ING Bank. Daniël wist op basis van zijn kennis en expertise dat de kans heel groot was dat de financiering bij één bank volledig rond zou komen en dat er dus geen alternatieve financierders benaderd hoefden te worden. Daniël: “Naar aanleiding van hetgeen Kitemana doet en de cijfers die Loek en Tom konden laten zien, in combinatie met de investering die nodig was, had ik er alle vertrouwen in dat we dit bij een bank voor elkaar zouden krijgen en dat we geen alternatieve financieringspartij nodig zouden hebben. Het is hartstikke mooi dat die partijen er zijn en we maken daar ook regelmatig graag gebruik van, maar over het algemeen hangt er ook een ander prijskaartje aan.”

Daniël legt uit hoe het een en ander in z’n werk gaat nadat de financieringsaanvragen de deur uit zijn gegaan. In dit specifieke geval heeft hij samen met Loek, Tom en Rian gesprekken gehad met alle drie de banken, nadat die hun indicatieve voorstel hadden gedaan. Bij dat soort gesprekken is het belangrijk dat beide partijen een goed gevoel van elkaar hebben. Bij alle drie de banken was dat het geval, waarna de banken het voorstel uitgewerkt hebben om zo tot een definitieve offerte te komen. Daarna zijn de offertes met elkaar vergeleken op rentes, voorwaarden, et cetera. Maar ook de mensen en de werkwijze per bank maakten onderdeel uit van de besluitvorming van de twee ondernemers in de keuze van de bank. Het hele pallet aan verschillen die zich daarbij voordeden, werden meegewogen om zo met elkaar tot het juiste besluit te komen. Het is niet altijd de rentecomponent die het verschil maakt, maar vaak is er sprake van een combinatie van meerdere factoren.

Tot slot vertelt Daniël dat het in de toekomst aan hem is om de bank wel te ‘challengen’. Omdat Kitemana zo succesvol is en vanaf de start in 2015 continu een forse groei laat zien, is het mogelijk dat er in de toekomst opnieuw een financiering nodig is; vanwege het simpele feit dat bij groei de kosten nu eenmaal vaak voor de baten uitgaan. Denk bijvoorbeeld aan investering in de voorraad en in de website en aan loonkosten, omdat er door toenemende drukte behoefte is aan meer personeel. “Als er bijvoorbeeld over een jaar toch weer extra financiering nodig is, kunnen we de ING benaderen met de feiten en bijbehorende groeicijfers”, aldus Daniël: “met daarbij de vraag of ze er weer in meegaan, of dat we andere partijen moeten benaderen.”

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.