Gepubliceerd op 1 februari 2019

Softwarekoppelingen van Databrydge: snel, simpel en kostenbesparend

Voor veel ondernemers is de maand december een goede gelegenheid om te reflecteren op de achterliggende periode. Hoe heeft mijn bedrijf gerendeerd en wat mag ik van de komende periode verwachten? Voor Alex Jeensma, technisch directeur en mede-eigenaar van Databrydge in Zwolle, is er nauwelijks tijd voor een dergelijke bezinning. Anderhalf jaar na oprichting, groeit het bedrijf uit haar jasje en zijn ze begin januari verhuisd naar een ruimere locatie in Zwolle.

Het zal veel ondernemers in de financiële sector bekend voorkomen. De dagelijkse worsteling met automatisering omdat gebruikte pakketten niet of slechts moeizaam met elkaar kunnen communiceren. Alex Jeensma: ‘Op zichzelf prima werkende facturatie-, urenregistratie of salarispakketten zijn niet onderling gekoppeld, waardoor de synergie ontbreekt. Dit zorgt op de werkvloer voor onnodig veel gehannes en de nodige knelpunten. Hierdoor gaat er veel tijd en energie en dus geld verloren. Tijd en energie die ondernemers op betere wijze kunnen besteden.

‘Besparing van tijd, kosten en veel ergernis!’
Niet in elke ondernemer schuilt een ict’er. ‘Het zaakje moet gewoon werken en ik heb geen zin om grote delen van de dag aan het troubleshooten te zijn omdat het weer eens ‘vast loopt’ , aldus het simpele adagio van de meeste ondernemers. Jeensma ziet ze dagelijks: Praktijkgevallen van vastlopende systemen waardoor dubbel en onnodig veel handmatig werk moet worden verricht. ‘Automatiseringsbrandjes blussen zorgt voor veel ergernis’, aldus Jeensma. Zo’n twee jaar terug stopte hij als webdesigner en richtte hij samen met zijn compagnons Gerard den Teuling (financiën) en John Schrijvers (algemeen directeur) het bedrijf Databrydge op. Op verzoek neemt Jeensma plaats achter de computer in een poging duidelijk te maken wat dat koppelen van systemen inhoudt. Te zien is een scherm vol gekleurde cijfertjes, lees- en andere grafische tekens. Voor een programmeur gesneden koek, voor de gemiddelde leek redelijk ondoorzichtige computertaal. Jeensma spreidt zijn vingers en schuift beide handen in elkaar om op die wijze enigszins inzichtelijk te maken hoe twee of meer verschillende systemen naadloos in elkaar kunnen worden geschoven. ‘Wij leveren maatwerk dat is afgestemd op de wensen en behoeften van de individuele klant. Onze werkwijze komt erop neer dat we data uit verschillende softwarepakketten en –systemen trekken en combineren tot een gezamenlijke en flexibele applicatie. Voor de klant wordt het daarmee een stuk eenvoudiger en overzichtelijker en hij is verlost van dataprogramma’s die voortdurend met elkaar conflicteren’, aldus Jeensma.

Branchespecifieke brug
Databrydge ondersteunt met haar software verschillende pakketten. Per pakket-combinatie wordt een branche-specifieke brug geschreven. Deze brug zorgt –zoals gezegd- voor een vloeiende conversie van data tussen pakketten. Een belangrijk voordeel daarbij is dat de klant geen compleet nieuw systeem hoeft aan te schaffen. De eigen softwarepakketten kunnen worden behouden, terwijl de conversie van data de kans op foutief ingevoerde gegevens aanmerkelijk verkleind. Veranderende behoeftes bij de klant kunnen nadien eenvoudig en snel worden doorgevoerd binnen de softwarekoppeling. Databrydge heeft op dit moment ruim honderd verschillende koppelingen ontwikkeld voor kleine en grote mkb-bedrijven. Een sprekend voorbeeld van zo’n koppeling is de kassakoppeling van ACA waarbij kasboekingen tussen financiële pakketten uitgewisseld worden. De kassaboekingen worden automatisch gecombineerd met financiële pakketten zoals o.a. Snelstart, Twinfield, Exact Online, Yuki en Unit4.

Onze partners