De perfecte balans tussen ambacht en automatisering

29 januari 2018 12:14

De perfecte balans tussen ambacht en automatisering

Automatisering heeft in ons werk de laatste jaren een enorme vlucht genomen – zo wordt er momenteel steeds meer ontworpen in 3D. Constant innoveren en processen vernieuwen is dan ook ongelofelijk belangrijk.

Aan het woord is Andy de Bont, directeur van Lamers Natuursteen Industrie in Almelo. “Veel natuursteenbedrijven waren voorheen nog dinosaurussen. Binnen onze innoverende werkwijze willen wij voortdurend zorgen voor en zoeken naar andere werkmethodes en gewichtsbesparende methodieken, ook met betrekking tot de werkplekken van onze medewerkers. Want ook dat is MVO: je mensen ontzien en de kans op blessures bewust beperken.” De geschiedenis van Lamers Natuursteen Industrie gaat inmiddels 120 jaar terug. In 2007 heeft Andy de Bont de onderneming samen met zijn zwager André Eshuis overgenomen. “Er moet altijd een goede balans worden gehouden tussen ambachtelijk vakmanschap en techniek. Daarin moet je steeds een zo efficiënt mogelijke combinatie blijven zoeken”, legt Andy de Bont uit. 
“Wij doen hier nog heel veel met de hand. 
Maar we hebben nu bijvoorbeeld ook de beschikking over een kantenpolijster, waarmee we onder meer een constantere kwaliteit kunnen realiseren. Sommige werkstukken, zoals restauratiewerk en antieke bladen, 
zullen echter altijd handwerk blijven.”

Monitoren van het productieproces

Hij vertelt dat Lamers Natuursteen Industrie van oudsher altijd sterk is geweest in grafwerk. In de periode van 2006 tot 2013 zijn deze werkzaamheden niet uitgevoerd; in 2013 hebben de partners de activiteit echter weer teruggekocht en productief uitgebreid. De automatisering binnen het bedrijf wordt niet enkel doorgevoerd in de productie: “In 2012 hebben wij een eigen calculatieprogramma ontwikkeld, met ondersteuning van Europese subsidie. Dit is een module die ons onder meer in staat stelt om het productieproces te monitoren en te volgen. Op die manier worden maatfouten geëlimineerd. Alles wordt vooraf gespecificeerd in maat, lengte en afwerking vermeld in de offerte – en dat is dan ook gelijk ons productieproces dat we daarin specificeren. ‘Meten is weten’ blijft als ijzeren wet simpelweg aan de orde. Alles wat hier de deur uit gaat is op die manier voor 99,9% zeker foutloos qua maatvoering. En dat is ook een van onze krachten. Bovendien kunnen we hiermee een kort productieproces plannen; wij hanteren 
een planning van twee weken, wat heel kort is en absoluut onderscheidend in de markt.” 
In de regio Oost-Nederland ondervindt Lamers slechts in beperkte mate concurrentie in de natuursteenbranche, een gegeven dat in de 
rest van Nederland anders ligt.

“Je moet altijd een goede balans houden tussen ambachtelijk vakmanschap en techniek”

Nieuwe groene bedrijfskleur

Andy de Bont: “Wij behoren op ons vakgebied in Nederland tot de top 5 als het gaat om de bouwkundige tak. Als leverancier hebben wij een uitermate grote klantenkring van aannemers; alle grote aannemers zijn wel klant bij ons. Ruim 70% van onze omzet vindt plaats in de bouw, de rest is particulier.” Het moment waarop Lamers door de aannemer wordt ingeschakeld in het totale proces van de bouwketen komt overeen met de inschakeling door een interieurbouwer. “Wij calculeren, produceren en begeleiden, en in veel gevallen plaatsen wij onze producten. Daarnaast beschikken wij over eigen bezorging. Momenteel vindt er een grootscheepse omschakeling plaats van onze rode naar een nostalgisch getinte groene bedrijfskleur. In het bouwproces is planning van het grootste belang. Wij denken te allen tijde in oplossingen. Onze pluspunten zijn snelle levering, service, kwaliteit en garantie. Bovendien is het belangrijk dat de juiste en meest doeltreffende volgorde in stappen binnen het proces in de gaten wordt gehouden. In dat verband zijn de zogeheten toolboxmeetings voor onderlinge afstemming onontbeerlijk.”

Planning en robotisering

Het totale bedrijfsvloeroppervlak van het complex van Lamers Natuursteen Almelo bedraagt 9000 vierkante meter. Een ruime showroom maakt daarvan deel uit – “Het is vooral een technische showroom, waar mogelijkheden en alternatieve oplossingen worden getoond”, aldus Andy de Bont.

Bij Lamers in Almelo is een professioneel team van 22 mensen werkzaam, die zich dagelijks bezighouden met meer dan 156 soorten steen. “Onlangs hebben wij voor een hotel in Amsterdam 118 Silestone douchebakken gefabriceerd, en voor een ander project in Amsterdam al het gevelwerk in hardsteen. En in Vlissingen hebben we voor een interieurbouwer in de barruimtes van een hotel alle marmer buffetbladen geproduceerd en geplaatst. Onze markt bestaat uit heel Nederland, maar ook in België zijn wij actief. We hebben daar bijvoorbeeld voor een grote interieurbouwer verschillende sanitair- en keukenbladen geproduceerd en geplaatst in een gecombineerde woning met kantoorruimte. Momenteel zijn wij druk bezig om een van onze productieprocessen volledig te gaan robotiseren. We zitten nu in de testfase bij een bedrijf. Ik heb het dan over een machine die in onze branche niet bestaat. Dus wij hebben aan de hand van onze wensen en eisen uiteindelijk een machine gevonden uit een andere branche, die wordt aangepast aan wat wij willen en nodig hebben. Zo wordt een deel van ons handmatige werk straks omgezet naar geautomatiseerde werkzaamheden.”

Lamers Natuursteen Industrie Almelo BV


Grintweg 4
7604 PV Almelo

Telefoon 0546 - 47 37 77

www.lamers-almelo.nl

Tekst: Theo Bennes / Fotografie: Wim van 't Hoff

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.