‘Alles wordt slim’

9 mei 2017 08:52

‘Alles wordt slim’

In het Achterhoekse bedrijfsleven is Martin Stor als grote verbinder een soort supersmeerolie voor de economie. Hij ziet door de digitalisering vernieuwingen elkaar razendsnel opvolgen. “Alles wordt slim.”

Martin Stor verbindt al even - bij het Achterhoeks Centrum voor Technologie - het Achterhoekse gezicht van het Regionale Centrum voor Technologie maar ook als projectontwikkelaar bij Achterhoek 2020. Als tijdens het gesprek de naam van een ondernemer valt waar hij wat mee kan, staat die genoteerd om direct de volgende dag contact mee te leggen. Zo heeft hij al heel wat verbindingen tot stand gebracht, waar mooie dingen uit zijn voortgekomen. De laatste jaren steeds meer ook op het terrein van intelligente communicatie. Niet alleen tussen mensen of bedrijven, maar ook toenemend tussen producten. “Als je het hebt over Smart Industry dan zie je bedrijven die dat heel snel hebben opgepakt. Maar het gaat al lang niet meer alleen om de maakindustrie. Innovatieve toepassingen in de zorg en de agro-industrie gaan heel hard nu.”

De zorginstelling Sensire gebruikt dat volop, net als de ziekenhuizen in de regio, die steeds meer kunnen doen terwijl de patiënt op de plek blijft. In de Agrosector zorgt het Lora-netwerk, waarmee brokjes informatie voor weinig kosten worden verstuurd, voor razendsnelle ontwikkelingen. “Tal van bedrijven zijn daar in de Achterhoek mee bezig”, weet Stor.

Connected

Dat de maakindustrie in de Achterhoek voorop liep komt ook omdat de uitdrukking Smart Industry uit de koker van de FME komt, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. “Zij zagen dat de invloed van ICT op de maakindustrie enorm zou worden.

Niet beperkt tot in bedrijven, maar ook in producten. Alles is connected, verbonden met internet. Daarmee krijg je een nieuwe manier van produceren. Je kunt nu enkelstuks leveren voor de kosten van een in serie gemaakt fabricaat. Dat lukt alleen als het volledige proces is gedigitaliseerd.”

Samenwerking

Samenwerking tussen bedrijven en vertrouwen zijn daarin belangrijk en daarom past het ook goed bij de Achterhoekse genen, zegt Stor. Hij noemt Kaak en Lovink als voorbeelden van bedrijven die dat snel oppakten. De aanschaf van de eerste industriële 3D-metaalprinter door Kaak en een zestal mkb-bedrijven en kennisinstellingen is een ander voorbeeld. Samen zijn ze bezig om het maximale eruit te halen. Met 3D-printen haal je geen materiaal weg maar voegt toe, waardoor er geen afval is. De constructies zijn lichter en sterker. “Je kunt producten maken die je anders niet zou kunnen maken; gaten die een gekromd oppervlakte volgen krijg je met een boortje niet voor elkaar.”

Digitalisering

De digitalisering zorgt de komende jaren voor een nog snellere ontwikkeling van de technische mogelijkheden, verwacht Stor. Hij wijst naar de mobiele telefoon, die twintig jaar geleden nog een kloek apparaat voor enkele welgestelden was, en het professionele drukwerk dat je nu thuis met de printer maakt. Het stencilapparaat als voorloper is nog niet eens zo heel lang geleden verdwenen. Het verleidt Stor tot boude stellingen over virtuele onsterfelijkheid die er aan komt en het belang van ICT in het onderwijs.”

Jongeren

Voor jongeren is het steeds belangrijker om goed op de hoogte te zijn van ICT dan om het Nederlands onder de knie te hebben.” Hij wil daarmee ook het belang onderstrepen dat het bedrijfsleven heeft bij gericht opgeleide mensen. “We moeten goede stageplaatsen bieden en het onderwijs zoveel mogelijk hulp aanbieden. Met goede stages en afstudeerplekken heb je de mogelijkheid om de jongeren aan je te binden. Als je er dan als Achterhoek in slaagt ook op andere terreinen aantrekkelijk te zijn ben je vervolgens ook interessant voor jongeren van buiten de Achterhoek.”

De regio is misschien nog niet helemaal zo ver, maar wel op de goede weg, vindt Stor. “We moeten dit uitbouwen, ons zowel landelijk als internationaal profileren. Het is de manier om de komende jaren echt succesvol te zijn.” «

www.rctgelderland.nl

Tekst: Gerard Menting / Fotografie: Gert Perdon

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.