Re-integratie, een complex traject

27 november 2020 14:24

Re-integratie, een complex traject

Iedere werkgever heeft de plicht om zorg te dragen voor langdurig zieke werknemers. Wat betekent dat precies en waar moet je op letten? Zijn er specialisten die je hierin kunnen bijstaan?

Als werkgever moet je alles in het werk stellen om een langdurig zieke werknemer te laten terugkeren in zijn of haar oude functie of een andere passende functie binnen jouw bedrijf (1e spoortraject). Wanneer dit niet haalbaar blijkt dan volgt een re-integratie 2de spoor traject. Dit betekent dat je de werknemer moet helpen bij het zoeken naar een geschikte werkplek bij een ander bedrijf. Deze trajecten kunnen intensief en complex zijn. Het is daarom raadzaam om een partner in de hand te nemen. De specialisten van Staatvandienst denken in mogelijkheden en oplossingen.

Re-integratieverslag

Wanneer het onduidelijk is hoe lang een werknemer ziek blijft, beginnen jullie samen aan een re-integratietraject. Bij dit traject zijn ook de bedrijfsarts of een arbodienst betrokken. Het is aan te bevelen om een re-integratiebedrijf in te schakelen. Hiermee vergroot je de kans dat de werknemer weer aan het werk gaat en dat jij als werkgever alle stappen doorloopt die de wet vraagt. Soms komt het voor dat er na twee jaar nog steeds geen passend werk is gevonden. Dan volgt een WIA-aanvraag waarbij UWV onderzoekt of je er alles aan hebt gedaan de werknemer weer aan het werk te krijgen. Zorg er dus voor dat het verslag van de re-integratie compleet is en inhoudelijk volledig. Het is bijvoorbeeld essentieel dat je initiatieven van de werknemer serieus neemt. Als deze een functie voorstelt – binnen of buiten jouw bedrijf – ga daar dan op in, tenzij je uiteraard zwaarwegende redenen hebt dat niet te doen.

Plan van aanpak

De bedrijfsarts of arbodienst legt de beperkingen van de zieke werknemer vast in een probleemanalyse. Daarin adviseert hij ook welke mogelijkheden jouw werknemer nog wél heeft. Op basis van dit advies maak je samen met de werknemer een plan van aanpak, waarin je afspraken maakt over de re-integratie. Wijs een casemanager aan die het re-integratieproces monitort en iedere zes weken een voortgangsgesprek voert met de werknemer. Hou ook regelmatig contact met de bedrijfsarts of arbodienst, zodat je up-to-date blijft over de situatie en mogelijkheden van de werknemer. Als plaatsing in het eigen bedrijf niet lukt, wacht dan niet te lang met de 2de spoor re-integratie. Begin daar uiterlijk na één jaar ziekte mee.

Vertrouwen

Als je na twee jaar ziekte niet slaagt voor de zogeheten ‘poortwachtertoets’ ben je verplicht om nog langer loon door te betalen. Om dat te vermijden, is het raadzaam de expertise van Staatvandienst in te schakelen. Wij werken resultaat- en toekomstgericht en onze specialistische kennis en ervaring maakt de kans op succes groot. Zelfs als wij er niet in slagen de werknemer voor aanvang van de WIA-aanvraag te herplaatsen, kan je de beoordeling met vertrouwen tegemoet zien.

Meer weten? Neem contact op met Staatvandienst: 0570-624899 / info@staatvandienst.nl

Logo Staatvandienst

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.