Digital Days is de proeftuin voor aanstormend ICT-talent

18 februari 2020 16:06

Digital Days is de proeftuin voor aanstormend ICT-talent

Ruim 400 toekomstige ICT-talenten – vo, mbo en hbo – kwamen op 14 en 15 februari samen tijdens de Digital Days in De Basiliek in Veenendaal om kennis te maken met de actuele technologieën op ICT-gebied. Ze gingen in de praktijk samen aan de slag met innovatieve ideeën en oplossingen voor uitdagende vraagstukken voor de Regio Deal. Jordy Peek uit Veenendaal won voor het tweede jaar op rij de Game Battle.

Regionale partijen werken samen om studenten aan de Regio Foodvalley te binden en enthousiast te maken voor de veelzijdige mogelijkheden met ICT. Het thema van Digital Days was ‘Shape your digital future’ en werd voor de vijfde keer georganiseerd door ICT Campus en haar partners. ICT Campus is de facilitator van samenwerkingen tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs in de Regio Foodvalley. ICT Campus-partner Gerrit Valkenburg over het belang van samenwerken: “Bedrijven zijn ervan overtuigd dat ze talent nodig hebben. Wat de jongeren op deze dagen doen, kan echt een bijdrage leveren. Studenten vinden het leuk om vanuit echte bedrijven aan een opdracht te werken. Daarnaast is het voor de ICT-sector belangrijk om aan nieuw personeel te komen.”

Van boer naar consument

Tweehonderd vo-studenten uit de regio volgden met de Tech Day masterclasses over Kunstmatige Intelligentie, Datavisualisatie, Internet of Things en Mixed Reality. Vervolgens bogen ze zich over het vraagstuk: ‘Hoe komt een product zo snel mogelijk van de boer bij de consument terecht? Vervolgens pitchten de groepen het idee aan een jury. Vijf leerlingen van het Ichthus College en het Perron namen de Tech Day Trophy in ontvangst. Zij hadden het beste idee bedacht om met een drone producten te vervoeren van ‘boer naar bord’.

Hackathon: van idee tot prototype

Tegelijk met de Tech Day vond de Hackathon plaats met 50 scholieren van onder andere Technova College, Rijn IJssel College en studenten van Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en Hogeschool Utrecht (HU). In negen teams gingen zij aan de slag met een technisch vraagstuk van een opdrachtgever en de uitwerking van het idee tot een prototype. Het winnende team bedacht voor Sieplo uit Lunteren een slimme oplossing om het welzijn van de koeien beter te monitoren. Teamlid Amber Verhoef: “Een sensor in het oor meet onder andere de temperatuur. Aan de hand van deze data kun je bijvoorbeeld zien of ze dierenziektes of infecties hebben. Ook kan het herkauwen van de koe gemeten worden, zodat je kunt aflezen of er voldoende voer wordt gegeven.” Naast een Hackathon award kreeg het winnende team een robot en een tegoedbon.

24 uur gamen

Ruim 125 studenten namen deel aan de Game Battle. Zij gameden 24 uur achter elkaar in competitieverband. In een wedstrijd Mario Kart streden in de finale acht finalisten voor de titel. Na enkele zenuwslopende rondes werd Jordy Peek, eerstejaars ICT-student aan de Hogeschool Utrecht, voor het tweede jaar op rij de winnaar van de Game Battle award, een mooie geldprijs en een cadeaubon van The Maxx. Hij vertelt: “Het voelt heerlijk om weer gewonnen te hebben, want het blijft toch telkens een strijd. Het was echt even zweten tijdens de laatste paar rondes.” Zijn geheim? “Goed blijven concentreren en gewoon lol hebben, want als je het echt gaat proberen dan lukt het juist niet.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.