“Now, Next and Beyond” (Her)ijking van het oude; op weg naar het nieuwe

25 juni 2020 08:21

“Now, Next and Beyond” (Her)ijking van het oude; op weg naar het nieuwe

De Corona crisis is alweer een aantal maanden oud. Het kabinet heeft de nodige noodmaatregelen het licht doen zien en, volgens de media, is er inmiddels voor vele miljarden Euro’s gebruik gemaakt, van NOW regelingen, uitstel van belastingbetaling, overbruggingsregelingen en wat al niet. Voordeel van de ingevoerde regelingen is de snelheid waarmee deze zijn opgetuigd; complimenten aan de wetgever op dit punt. Nadeel is dat de praktijk maar moeilijk in een aantal regels te vatten is, en er dus altijd groepen ondernemers zijn die niet of nauwelijks geholpen zijn of kunnen worden.

Ondernemers worden door de veelheid aan publicaties over noodmaatregelen en uitvoeringsrichtlijnen onzeker. Heb ik alles wel gehad? Laat ik ergens wat liggen? Dit wordt nog erger op het moment dat een ondernemer vestigingen over de landsgrenzen heeft. Ieder land kent zijn eigen maatregelen en acties. Check dus toch even bij een ter zake kundige adviseur of u iets over het hoofd ziet!

Los van het benutten van de noodmaatregelen gaan ondernemers ook nadenken over hoe nu verder? Een groot aantal vragen doet zich voor:

  • Familiebedrijven stellen zich de vraag hoeveel familiekapitaal men bereid is in te zetten om de onderneming te redden en werknemers aan het werk te houden?
  • Is mijn productportfolio nog wel geschikt voor het post corona tijdperk dat zeker een keer gaat komen?
  • Zijn mijn toeleveranciers betrouwbaar gebleken of moet ik op zoek naar alternatieven?
  • Welke scenario’s kan ik bedenken om beter voorbereid te zijn op disrupties? Disrupties waarvan Covid 19 er eentje blijkt te zijn. Maar ook innovaties van concurrenten, gewijzigde consumentenvraag, veranderende regelgeving enz. kunnen mijn onderneming op zijn kop zetten.
  • Hoe weerbaar is mijn onderneming? Zijn mijn mensen in staat het hoofd te bieden aan het nieuwe normaal, hoe hoog is mijn risicoprofiel en hoe hoog mag deze zijn, hoe zijn mijn financiën geregeld? Kan ik reorganiseren en wat kost dat dan?

Allemaal issues waar ondernemers over na (moeten) denken om ook na deze crisis behoorlijk te kunnen ondernemen. Is daar een crisis voor nodig? Soms wel om de aandacht even te richten op mogelijke kwetsbaarheden in de onderneming. Idealiter is hier geen crisis voor nodig. Het is tenslotte niet onverstandig om toch regelmatig eens onder een vergrootglas te leggen waar je als ondernemer mee bezig bent. Passen de huidige werkzaamheden en werkwijzen nog bij de missie en visie van de onderneming? Sluit de strategie nog aan en is de operatie nog in lijn met de ingezette strategie en de stip op de horizon? Dit soort vraagstukken vragen aan de ene kant wat rust. De ergste nood moet opgelost zijn. Aan de andere kant worden dergelijke vraagstukken vaak aangewakkerd door acute nood. Pak deze issues dan ook maar vast, doe er wat mee. Iedereen binnen de onderneming, van hoog tot laag, zal zich realiseren dat het hebben van een plan nodig is. Dat geeft houvast en richting. Heel veel sterkte in deze bijzondere tijd.

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.