Ameco zoekt mensen die passie voor vlees hebben

13 december 2017 12:27

Ameco zoekt mensen die passie voor vlees hebben

Voorliefde voor vlees, dat heeft het personeel bij Ameco met elkaar gemeen. Bij dit ultra-
moderne vleesverwerkingsbedrijf worden wekelijks 1800 runderen op een zo diervriendelijke mogelijke wijze geslacht en verwerkt. En dat zie je. “Het vlees is mooi van kleur, de pH-waarde ligt lager en dat komt de houdbaarheid en smaak ten goede”, zegt directeur Jan van Westreenen trots. Sinds oktober is Ameco gehuisvest op de Ecofactorij 29 in Apeldoorn.

Van Westreenen heeft met zijn team een meesterklus geklaard. In amper dertien maanden tijd (waar normaal gesproken minstens twee jaar voor staat) wist hij zijn bedrijf vanuit Amsterdam naar Apeldoorn te verhuizen.

Hij liet in Apeldoorn een hypermoderne slachterij bouwen waarin de nieuwste inzichten zijn verwerkt. De Dierenbescherming is uiterst content met de nieuwe manier van slachten die het dierenwelzijn ten goede komt en spreekt van een win-win situatie omdat het vlees ook aan kwaliteit wint. Wakker Dier is evenzo enthousiast over Ameco’s werkwijze. Niet verwonderlijk, want Ameco voldoet natuurlijk aan de eisen, maar heeft er nog een schep bovenop gedaan door principes van de Amerikaanse hoogleraar dierenwelzijn Temple Grandin toe te passen. Enkele van deze principes: de dieren lopen door een afgeschermde gang, halfrond dus zonder hoeken, zonder schrikeffecten of afleiding, van donker naar licht, ze lopen naar boven; allemaal factoren die runderen prettig vinden. Stress wordt op deze wijze zoveel mogelijk vermeden.

Niet alleen op het gebied van dierenwelzijn en de hygiëne past Ameco de nieuwste technieken toe. Ook op Arbo-technisch gebied. Het werken in het vleeswerkingsbedrijf is niet zwaar meer. “We hebben hier nieuwe uitbeenlijnen, waardoor men tegenwoordig per deelstukje uitbeent.

Dus de grote stukken uitbeenvlees zijn verdwenen”, aldus Van Westreenen. “Dit maakt dat het fysiek niet zwaar meer is. Voorheen werkte je met bouten van 75 kilo, nu met stukken vlees van tien tot vijftien kilo. Het is veel makkelijker hanteerbaar, van omgooien is geen sprake meer.” Ieder doet een aantal sneetjes en is verantwoordelijk voor zijn eigen stukje. Van bloederig werk is evenmin sprake. Nu het werk lichter is, werken er ook veel vrouwen in het vleesverwerkingsbedrijf. In het totaal werken er 180 mensen bij Ameco, de derde runderslachterij- en vleesverwerkingsbedrijf van Nederland. Van hen werken 60 bij de slachterij en 120 bij de vleesverwerking.

Ameco koos Apeldoorn vanwege de prima logistieke locatie. Bovendien lag het terrein waarop het elfduizend vierkante meter grote pand verrees tegenover vrieshuis Grolleman, waarmee Ameco al samenwerkte. Een zusterbedrijf van Grolleman is de huistransporteur, die het vlees vervoert naar groothandels, supermarkten, vleeswarenfabrikanten en horeca.

“Passie voor vlees, dat maakt dit vak zo leuk”

Wat het werken bij Ameco eveneens prettig maakt is de sfeer van een familiebedrijf. Inmiddels werkt de tweede generatie - zoon en dochter - ook bij het in 1995 gestarte familiebedrijf waar een aangename sfeer heerst. “We zijn één met het personeel, staan tussen hen in en hebben waardering voor hen. Korte lijnen en geen ellenlange discussies in lagen”, aldus van Westreenen die ook dagelijks contact houdt met de werkvloer en kijkt hoe alles reilt en zeilt. “Mensen die om kwart voor vijf ’s ochtends het trapje naar beneden gaan, zijn net zo belangrijk als de mensen die om 9 uur het trapje om hoog komen het kantoor in.”

Dat is overigens voor sommige werknemers in spe wel een dingetje: het werk in de vleesverwerking begint vroeg. Aanvang: kwart voor vijf. Daar staat tegenover dat je al om twee uur klaar bent, dus het werk is ideaal te combineren met een gezin. “Je kunt de kinderen weer van school halen.”

Dit vroege tijdstip hangt samen met het feit dat Ameco zijn klanten dagelijks van vers vlees voorziet. In het leveren van maatwerk is Ameco heel sterk. “De klant staat voorop. Zoals de klant het wil hebben, zo krijgt hij het. En dat maakt het vak ook zo leuk.”

“We hebben passie voor vlees”, praat hij glunderend verder. Het is duidelijk, zijn hart gaat sneller kloppen als over zijn corebusiness wordt gesproken. “Nog steeds als ik een mooi stukje vlees netjes verpakt zie denk ik: dat hebben we toch maar weer mooi gedaan, een mooi product geproduceerd. Ben ik stiekem best een beetje trots op…”

“We maken veel producten. Het is niet altijd hetzelfde. Soms wil een klant een tomahawk- of een cowboysteak en dat is best mooi werk om dat eruit te sorteren. Je krijgt ook een stukje eer van je werk. De tomahawk- en cowboysteak, mooie stukjes showvlees, zijn niet de gemakkelijkste producten om te snijden. Beide zijn een ribeye met een stuk been eraan (een côte du boeuf). Dat is best moeilijk werk, je moet het stukje bot schoonmaken. Bij de Tomahawk zit er een lang stuk bot aan, bij een Cowboysteak een kort stuk. Hier kun je nog echt je passie voor het werk kwijt, je stukje vakmanschap. Als je van vlees houdt ben je bij Ameco helemaal op zijn plek. Wij zoeken echte slagers, mensen die met passie en gedrevenheid hun vak uitoefenen.”

www.amsterdammeatcompany.nl

Tekst: Fernande Leeflang // Fotografie: Yke Ruessink

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.