Innovatiemakelaars kijken nét even verder

28 maart 2019 15:53

Innovatiemakelaars kijken nét even verder

De economie draait goed, waarom zou ik als ondernemer innoveren? De Gelderse innovatiemakelaars weten het antwoord. Bijvoorbeeld om de concurrentie voor te blijven, productieprocessen te verbeteren, nieuwe technologie te gaan benutten en voorbij de waan van de dag te kijken.

Eind februari kwam het team Gelderse innovatiemakelaars bijeen bij Luminis op het IPKW industrieterrein in Arnhem. Voor Hét Ondernemersbelang kijken de innovatiemakelaars door de bril van de ondernemer naar hun eigen werk en betekenis voor de provincie. Zo ligt de vraag voor waarom een Gelderse ondernemer eigenlijk een innovatiemakelaar uit zou nodigen op zijn bedrijf. John Schraven antwoordt: “We komen graag op uitnodiging, maar we nodigen onszelf ook uit. Om op de hoogte te zijn van de vraagstukken die er spelen én om te onderzoeken of we ze kunnen verbinden met andere ondernemers.” Marieke op de Weegh: “Elke ondernemer denkt na over zijn toekomstbestendigheid. Hij ziet dat de wereld om hem heen snel verandert. Daar moet hij op anticiperen. Maar hoe? Elke verandering begint met de eerste stap. Dat kan een haalbaarheidsonderzoek zijn.” Jan-Willem Vos: “Je kan het ook heel huiselijk bekijken: het is helemaal niet zo gek om een uurtje koffie te drinken met ons. Wij kennen de Gelderse netwerken, hebben ontzettend veel bedrijven bezocht. Ondernemers hebben vaak niet in de gaten dat de oplossing voor hun probleem 300 meter verderop door een andere ondernemer geboden kan worden.” Sina Salim: “Ik zie dat de leiding van MKB-bedrijven met tussen de vijf en twintig werknemers zich volledig moeten focussen op de dagelijkse gang van zaken. Ze hebben geen tijd om eens rustig om zich heen te kijken. Dan kan het heel verstandig zijn om je eens door een innovatiemakelaar uit je bubbel te laten trekken met ‘hee, heb je dit of dat wel eens overwogen’?” Harold Vulink: “Door onze verbindende rol kunnen we een vliegwielfunctie vervullen. Samen innoveren werkt nu eenmaal sneller dan binnen je eigen bedrijfsmuren te blijven zitten.” Ruud Schuurman vult aan: “We organiseren daartoe ook expertmeetings. We halen deskundigen naar de provincie om iets te vertellen over slimme innovaties. Dat doen we altijd vanuit de vraag van een ondernemer. Zo hielden we vorige maand een expertmeeting op de Radboud Universiteit over machine learning.”

Vertrouwen

“Technologie verbinden met mensen is een leuke uitdaging”

De innovatiemakelaars dienen zich dus vaak zelf aan bij bedrijven. Maar ze zijn ook goed te vinden via hun website www.rtcgelderland.nl. Hun inspanningen voor het bedrijfsleven zijn gratis, want ze worden gefinancierd door de provincie. “Een unieke constructie”, vindt Jan-Willem Vos. “De provincie betaalt, maar heeft de uitvoering vervolgens in handen van ondernemers gelegd. Dat getuigt van een groot vertrouwen. Zo kunnen we onafhankelijk opereren. Nergens in het land gebeurt dat verder.”

Nieuwe markten

Innovatie kan wat de innovatiemakelaars betreft procesoptimalisatie betekenen, maar het gaat verder. Het kan ook gaan om het aanboren van nieuwe markten. Of het gebruik van nieuwe, duurzame grondstoffen. “Er is een tekort aan werknemers. Tegelijk vraagt de markt om een verhoging van de arbeidsproductiviteit. Je zult dus wel móeten innoveren”, concludeert Marieke op de Weegh. John Schraven wijst op het Innovatie Ecosysteem, een netwerk van innovatieondernemers, onderwijs, onderzoek, kredietverstrekkers en overheden, opgezet om gezamenlijk innovatie in de regio te versnellen.

Niches

Maakindustrie, agrifood, logistiek en zorg zijn de sectoren waar de provincie sterk in is. “Maar er is zoveel meer”, weet Marieke op de Weegh, “Veel bedrijven opereren in niches en leveren daar prestaties van wereldformaat.” Dat beaamt Sina Salim. Hij noemt de startups in de provincie die zich konden vestigen na het vertrek van farmabedrijf Organon. “Klein begonnen, snelle omzetgroei en voor hoge bedragen verkocht”, somt hij op. Sina Salim noemt ook een klein bedrijf, ACM Special Products BV dat heel innovatief software combineert met het productieproces. Hierdoor kunnen schetsen van kleinschalig zaag- en laswerk snel en goedkoop vertaald worden naar machine instructies. Het Apeldoornse Tomra passeert de revue, dat de hele backoffice van statiegeldflessen in alle 1400 Nederlandse supermarkten verzorgt. En softwaretechnologiebedrijf Luminis, waar de innovatiemakelaars nu te gast zijn, begon ooit in Burgers’ Zoo in Arnhem, is nu 180 medewerkers groot en is winnaar van de ondernemersprijs FD Gazellen 2018. Het behoort daarmee tot een van de snelst groeiende bedrijven van Nederland.

Provinciegrenzen

De innovatiemakelaars kijken ook over de provinciegrenzen heen. Harold Vulink noemt exportprogramma’s richting Duitsland die samen met ontwikkelingsmaatschappij Oost NV zijn opgezet. GO4EXPORT is een project van de provincie Overijssel en de provincie Gelderland om internationalisering te ondersteunen en export te versterken. En hij vertelt over het Europese programma Interreg, dat zich inzet voor de verbetering van economisch grensverkeer. John Schraven attendeert op de interregionale samenwerking met bijvoorbeeld kenniscentra in Eindhoven, Twente en Flevoland. Sina Salim roemt de samenwerking tussen de universiteit van Wageningen en de Radboud Universiteit Nijmegen. Veel ondernemers zijn op zoek naar deskundigheid voor hun gewenste innovaties. Het is de ambitie van de innovatiemakelaars om in al die Gelderse innovatieprocessen een stimulerende rol te spelen.

www.rctgelderland.nl

Tekst: Paul de Jager

Fotografie: Istar Verspuij

Afbeelding: Kracht Recruitment

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.