ARA: Een ‘smart’ en sociaal maakbedrijf

Achterhoek2020 richt zich op het stimuleren van, én het creëren van de randvoorwaarden voor Smart Industry. We bezoeken ARA, een toonbeeld van de sterke en innovatieve maakindustrie in de Achterhoek en op-en-top Smart.

ara smartARA in Aalten ontwerpt en produceert mechatronische systemen, voornamelijk voor bedrijven in de medische- en de AgriFood-sector door heel Nederland en daarbuiten. Daarvoor heeft het bedrijf alles in huis: van hardware- en software engineering tot en met een plaatwerkerij en poedercoat-lijn. “Smart produceren is dus ‘business as usual’ voor ons”, zegt Erik Wildenbeest, manager R&D. ”Wij ontwerpen al bijna vijftig jaar elektronica voor OEM-bedrijven (Original Equipment Manufacturers) waarmee zij procesdata verzamelen om hun productie te optimaliseren. Tegelijkertijd zijn we natuurlijk zelf onderdeel van een logistieke keten van apparatenbouw. De kunst van Smart Industry is het afstemmen binnen deze keten. Om te voldoen aan een vraag uit de markt, van productie tot levering, zitten we dan ook met veel partijen aan tafel. Om te beginnen met een klant die een nieuw product op de markt wil brengen. Maar ook de klant van onze klant en onze toeleveranciers praten mee. Alles grijpt in elkaar, je kunt niet zonder elkaars specialisme, juist omdat je steeds meer ‘op maat’ gaat produceren.”

Duurzaam
ARA richt zich op het ontwikkelen van producten die duurzaamheid bevorderen. Denk aan heetwatersystemen die zonder bestrijdingsmiddelen onkruid verwijderen. Of koudplasma om fruit te voorzien van een veilige, biologische coating waardoor het langer goed blijft. Voor een Agri-ondernemer maakt ARA een automatisch gerobotiseerd voersysteem dat autonoom, dus zelfrijdend, voer van kuil naar stal brengt. “Een goed voorbeeld van hoe we verfijnde meet- en registratieapparatuur voorzien van een communicatielaag”, aldus Erik. Voor de healthcare-sector ontwikkelt ARA slimme communicatieapparatuur die veiliger en hygiënischer is dan de bestaande, met een eigen embedded operating system, gebruik makend van bestaande wifinetwerken; dat bespaart kosten.

Sociale component
Bijzonder is de visie van ARA op haar plaats in het grotere geheel. Winst maken is niet het belangrijkst. Oprichter Gerard Rave had naast een gezond bedrijf een maatschappelijk doel voor ogen: bestendigheid en duurzame werkgelegenheid bieden voor medewerkers in de Achterhoek. Daarom bracht hij zijn bedrijf onder in de stichting NiVoGe (Niet Voor Gewin). Sinds de oprichting in 1961 is NiVoGe gegroeid van enkele naar meer dan honderd medewerkers. NiVoGe wil hen een fijne werkomgeving bieden. Als deelgenoot van meerdere opleidings- en kenniscentra in de regio heeft ARA bovendien oog voor de werkgelegenheid en samenwerking in de technieksector.

Spanningsveld
De ontwikkelingen gaan razendsnel. “Technologisch gezien kan bijna alles”,vertelt Erik. “Dat is mooi, omdat daardoor continu nieuwe producten gevraagd en dus gemaakt worden, en omdat je bedrijfsvoering ook steeds beter en ‘slimmer’ kan. Maar het behoud van werkgelegenheid staat natuurlijk op gespannen voet met de vergaande automatisering die nu al mogelijk is. Wij kiezen bewust voor een niet te snelle ontwikkeling en we groeien dus in een rustig tempo. We merken dat ook klanten er soms nog niet aan toe zijn om logistieke systemen te koppelen. Vaak willen zij nog liever persoonlijk contact dan een geautomatiseerd systeem aan de telefoon. Op den duur gaat dit natuurlijk veranderen en zullen er functies verdwijnen. De markt gaat het afdwingen, dat is een gegeven.” «

Regio Achterhoek
Terborgseweg 217001 GM Doetinchem
Telefoon 0314 – 32 12 10
E-mail info@achterhoek2020.nl
www.achterhoek2020.nl

Tekst: Susan Heimplaetzer / Fotografie: Carlo Stevering

Onze partners