De 5 meest gestelde ondernemersvragen aan de notaris!

31 oktober 2016 13:44

De 5 meest gestelde ondernemersvragen aan de notaris!

Als we met Henri Holsteijn, notaris bij Amstelhoorn Notariaat in Uithoorn én Ruben Wassink, kandidaat-notaris, in gesprek zijn, dan wordt duidelijk dat dit een gesprek is over strategisch ondernemerschap. Althans, de twee zijn overduidelijk met hun visie dat ondernemers soms simpelweg eens even moeten nadenken over ‘kwesties en uitdagingen’ waar ze juist niet over willen nadenken. Of, die ze voor zich uit blijven schuiven. Holsteijn en Wassink behandelen de top 5 van meest gestelde ondernemersvragen aan de notaris.

1. Wat gebeurt er met mijn geld als ik op apegapen lig en als ik niet meer handelingsbekwaam ben?

“Het is van belang voor elke ondernemer om een levenstestament – een wil bij leven – op te stellen waarbij de ondernemer al zijn specifieke wensen vermeldt. Dit is iets anders dan een testament; deze is pas van toepassing als de ondernemer overlijdt. Een levenstestament treedt tijdens het leven in werking én kan ongekend veel ellende voorkomen als de ondernemer letterlijk niet meer in staat is om beslissingen te nemen; bijvoorbeeld als hij ziek is geworden door een hersenbloeding. Zo’n levenstestament blijft overigens een geheim stuk. Het wordt pas openbaar als de situatie zich voortdoet. Dat is een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een stichting administratiekantoor (STAK). Je kunt in zo’n levenstestament zo uitgebreid als je wilt, vastleggen wie bijvoorbeeld het bedrijf gaat besturen, wie verantwoordelijk is voor de financiën en welke andere beslissingen genomen moeten worden. Dit is heel belangrijk voor de continuïteit van de organisatie. En, het voorkomt heibel over de taakverdeling.”

2. Heb ik door het nieuwe huwelijkse vermogensrecht (is nu een wetsvoorstel in de Tweede Kamer) als ondernemer geen huwelijkse voorwaarden meer nodig?

“Je hebt die huwelijkse voorwaarden nog steeds nodig, vooral als je ondernemer wordt ná je bruiloft. In de aanstaande nieuwe wet ontstaat er gemeenschap van goederen van alles wat je na de huwelijksvolstrekking verkrijgt. Vermogen en schulden van ná de bruiloft zijn niet gescheiden. Voor de ondernemer is het van belang om die juist wel gescheiden te houden. En dus ook de aansprakelijkheid te scheiden. Het aangaan van huwelijkse voorwaarden blijft belangrijk.”

3. Is de structuur van mijn bedrijf optimaal voor de bedrijfsoverdracht in combinatie met de grote vrijstelling (tot 1 miljoen euro) voor bedrijfsovername?

“Je moet je bedrijf zó inrichten dat de actieve bedrijven afgesplitst zijn van de beleggingsgedeelten. Daarbij zorg je er voor dat er een vrijstelling is op het actieve bedrijfsgedeelte voor de erfbelasting. Op deze wijze kun je de opbrengsten van de verkopen zo fiscaal gunstig mogelijk veilig te stellen. En, je kunt daarbij ook rekening houden met de uitdaging om genoeg liquiditeit beschikbaar te houden om het bedrijf te kunnen voortzetten.”

4. Ik ben ZZP’er. Moet ik gaan ondernemen in een eigen BV of moet ik de rechtsvorm eenmanszaak aanhouden?

“De vuistregel is dat als je onder de 100.000 euro omzet zit, dat je dan beter geen BV kunt oprichten. Aan de andere kant is het wel zo dat de meeste opdrachtgevers liever zaken willen doen met een BV. Want, die is per definitie al een onderneming. Omtrent de definitie van een onderneming bestaat veel discussie. Hoewel het UWV niet is gebonden aan de fiscale ondernemersdefinitie, draagt een besloten vennootschap bij aan het voorkomen van een gezagsverhouding.” “Als je op de grens van dat bedrag zit, creëer dan een reële structuur van een vennootschap eromheen. Vooral bij groei is het van belang om je zakelijke en persoonlijke vermogen te splitsen. Een voorbeeld daarvan is een holdingstructuur waardoor je iets meer zeggenschap hebt over je eigen geld. En, je kunt beter bepalen wanneer je je belasting wilt betalen.”

5. Wat kost een notaris?

“De vraag is uiteraard niet wat het kost. Maar, wat levert het op? Een ondernemer weet immers dat hij moet investeren om de basis te leggen voor rendement. Wel, datzelfde geldt voor de inhuur van een notaris. Een ondernemer kan geld besparen door zijn ondernemersleven en de structuur van zijn bedrijf te optimaliseren. Regeren is vooruitzien!”

Amstelhoorn Notariaat

www.amstelhoorn.nl

Tekst: Jerry Helmers / Fotografie: Jur Engelchor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.