Op weg naar een biobased economy met miscanthus

15 oktober 2019 15:56

Op weg naar een biobased  economy met miscanthus

Miscancell is een jonge, dynamische onderneming die sinds 2016 is gevestigd op Industrie Park Kleefse Waard in Arnhem. Het bedrijf is een voorloper op het gebied van bioraffinage, een relatief nieuw maar innovatief vakgebied waarin biomassa wordt omgezet naar bruikbare grondstoffen en materialen. Daarvoor kunnen legio soorten gebruikt worden, echter kiest Miscancell specifiek voor het gewas ‘miscanthus’, beter bekend als olifantsgras en niet geheel zonder reden.

Miscanthus is een gewas dat bekend is als siergras in tuinen maar wordt steeds meer gezien als een gewas met veel potentie voor diverse duurzame toepassingen. Dit heeft grotendeels te maken met een bijzondere groeiwijze. Als C4-gewas zijnde heeft het gras de capaciteit om snel en efficiënt CO₂ om te zetten in biomassa, zonder daarbij de bodem uit te putten of bemesting te vereisen. Dit uit zich zichtbaar in de hoogte van het gras tot wel 4,5 meter hoog. Ter vergelijking; miscanthus slaat jaarlijks per hectare ca. 30 ton CO₂ op in biomassa, een bos maar 4 ton. Daarnaast is het gewas niet invasief en kan het na eenmalig te zijn aangeplant jaarlijks worden geoogst, tot wel 25 jaar na de aanplant. Ook arme en zelfs vervuilde gronden vormen geen probleem voor dit supergewas. Miscancell heeft op basis van deze hernieuwbare grondstof een verwerkingsproces ontwikkeld waarin het gras wordt omgezet in 4 producten, een schoolvoorbeeld van meervoudige waardecreatie.

De producten cellulose, lignine, xylose en fenolen worden onder andere ingezet in de papierindustrie, chemische industrie, bouw, wegenbouw, ‘food & pharma’ en diverse onderdelen van de maakindustrie. Met verschillende partners worden deze producten uitvoerig getest in een realistische setting en waar mogelijk opgeschaald. Een goed voorbeeld is het vervangen van bitumineuze bindmiddelen door lignine in asfalt. Veel potentiële klanten van Miscancell zien de voordelen van deze duurzame(re) grondstoffen en producten op de emissiebalans als een absolute ‘must’ om de huidige en toekomstige bedrijfsactiviteiten veilig te stellen, zeker wanneer de ‘vervuiler’ ook daadwerkelijk moet overgaan tot het verstrekken van een financiële compensatie op de emissiebalans. Een te nemen maatregel waarvan het bedrijfsleven momenteel op de drempel staat.

Miscancell heeft de ambitie om haar activiteiten op te schalen naar een initiële productieomvang voor de verwerking van 40.000 ton miscanthus. Om een verwerkingsunit van deze grootte te kunnen bevoorraden, is er een areaal miscanthus nodig van circa 2500 hectare. Vanwege de logistieke voordelen komt de miscanthus bij voorkeur van dichtbij. Voor de realisatie van deze teelthoeveelheid komt Miscancell dan ook graag in contact met overheden en particuliere grondbezitters die geïnteresseerd zijn in de teelt van miscanthus. Volledige ontzorging op het gebied van aanplant, oogst en afname behoort tot de mogelijkheden.

Wij denken graag met u mee over uw duurzame vraagstukken!

Miscancell Industriepark Kleefse Waard

Westervoortsedijk 73

6827 AV Arnhem (NL)

Telefoon 0316 – 74 07 77

E-mail info@miscancell.nl

www.miscancell.nl

Tekst geschreven door: Marcel van de Peppel

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.