BREIKERS: op weg naar een vertragingsvrij 2020

2 mei 2017 10:20

BREIKERS: op weg naar een vertragingsvrij 2020

Werkgevers brengen samen de files in beweging

Benut de bestaande mogelijkheden beter, bedenk en ontwikkel nieuwe oplossingen en wissel kennis met collega’s uit. BREIKERS faciliteert dat niet alleen, maar kan als co-financier werkgevers tevens ondersteunen bij het realiseren van mobiliteitsoplossingen die de forse reisvertragingen in en om de Metropool Amsterdam reduceren. Met als overkoepelend doel: een vertragingsvrij 2020.

Weggebruikers in de regio Haarlemmermeer hebben het afgelopen jaar de meeste vertraging door files gehad. Henk Markerink, behalve CEO van de Amsterdam ArenA onder meer ook trio-lid van het bestuur van Beter Benutten Metropoolregio Amsterdam en bestuursvoorzitter van BREIKERS, concretiseert het vertragingsleed met cijfers. “In de spits in de hele regio, en zeker in de Haarlemmermeer, lopen mensen dagelijks gemiddeld 24 minuten reisvertraging op, omgerekend 96 uur per jaar. Dat zijn twee volle werkweken tijdverlies, alleen al veroorzaakt door reizen in de spits. Dat veroorzaakt een economische schade die in de miljarden loopt.” Gezien Markerinks ervaring in allerlei gremia ter bevordering van het ondernemersklimaat in Groot Amsterdam en gezien zijn ervaringsdeskundigheid met mobiliteitsvraagstukken in de directe en dynamische omgeving van zijn Amsterdam ArenA, is hij als voorzitter van BREIKERS de juiste man op de juiste plaats. BREIKERS is onderdeel van het door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu geïnitieerde programma Beter Benutten 1, legt hij uit. “Dat ging over het beter benutten van de bestaande infrastructuur. Door fysieke maatregelen, zoals het creëren van extra carpoolstroken of het plaatsen van extra stoplichten of viaducten, wilde men de doorstroming verbeteren.”

Die fysieke aanpak van infrastructuur heeft geholpen, zegt Markerink, en moet ook worden voortgezet. Maar tegelijk blijkt meer nodig te zijn om het mobiliteitsprobleem effectief te lijf te gaan. Dat krijgt nu, mede op initiatief van werkgeversorganisaties ORAM en VNO-NCW Metropool Amsterdam, vorm in Beter Benutten Vervolg. “Daarbij is alle energie gericht op het teweegbrengen van een gedragsverandering in het woon-werk verkeer. Daarvoor is een breed scala aan maatregelen denkbaar, maar in essentie kom je uit op individueel maatwerk, op het kritisch kijken naar reisgedrag en hoe je dat kunt aanpassen. Wat in de praktijk blijkt is dat gedragsverandering veel moeilijker is dan het bouwen van een viaduct. Beter Benutten Vervolg is dus een uitdagend vervolg op deel 1.”

Vertragingsvrij reizen

Én interessant voor ondernemers, aldus Frank Steijn, partner bij veranderkundig bureau &Morgen en tevens programmaregisseur van BREIKERS. Hij stuurt negen medewerkers aan enerzijds communicatieadviseurs, anderzijds adviseurs met verstand van gedragsverandering en mobiliteitsoplossingen. “BREIKERS ondersteunt de aangesloten werkgevers, samen met partijen als Schiphol Area Development Company (SADC), om hun medewerkers vertragingsvrij te laten reizen, op weg naar 2020. Dat doen we onder meer door ondernemers bijeen te brengen en kennis te delen”, zegt Steijn. “Zo hebben we de portal BREIKERS-online waar we kennis uitwisselen en organiseren we regelmatig het BREIKERS café, een soort road show, waar we ondernemers uit de hele regio, van Hilversum tot IJmuiden, met elkaar in contact brengen. We laten daar zien wat bijvoorbeeld ondernemers uit Haarlem, IJmuiden, Zuidas en Zuidoost van elkaar kunnen leren over effectieve maatregelen om vertragingsvrij te reizen.”

Elke ondernemer die met een concrete mobiliteitsoplossing komt, kan een beroep doen op het BREIKERS mobiliteitsfonds voor co-financiering tot maximaal €25.000

Bovendien delen tijdens elk BREIKERS Café ondernemers hun verhaal over de succesvolle mobiliteitsoplossingen die zij al doorvoerden. Het zijn inspirerende voorbeelden die andere ondernemers over de drempel helpen. “Onlangs stond ons BREIKERS Café in het thema van medewerkersvitaliteit en was De Atleetfabriek te gast. Dat vertelde hoe het bedrijven helpt om de spits te mijden door van vijf tot zeven ’s avonds sportactiviteiten aan te bieden. In plaats van aan te schuiven in de file ga je aan de slag met bootcamps of ga je in een groepje hardlopen.” Dat mes snijdt aan twee kanten, vindt Steijn. Zo blijven medewerkers gezonder en vitaler, terwijl ze minder filekilometers maken. Ook ziet Steijn vruchtbare samenwerkingen ontstaan tussen bedrijven die zich al bij BREIKERS aansloten. “Zo heeft Delta Lloyd een eigen sportschool waar ook mensen van Philips terecht kunnen. En op de Zuidas maken meerdere bedrijven, waaronder Accenture, met elkaar gebruik van de ride sharing app ‘Toogethr’.” BREIKERS werkt ook samen met Rijkswaterstaat als het gaat om informatievoorziening en advies rond de aanstaande werkzaamheden aan het wegennet. “Neem de werkzaamheden aan de Haarlemmerweg. Medewerkers gaan daar last van krijgen en via een aantal sessies in het najaar informeren én helpen wij werkgevers om daar optimaal op te anticiperen.”

Accenture: het accent op duurzame mobiliteit

Accenture is een voorbeeld van één van 100 bedrijven die al de eerste stap hebben genomen om hun medewerkers vertragingsvrij te laten reizen. Coen Krol is er verantwoordelijk voor het mobiliteits- en duurzaamheidsbeleid. “Voor ons is het nuttig om bij BREIKERS betrokken te zijn omdat we als grote werkgever belang hebben bij goede bereikbaarheid en omdat we koploper willen zijn in innovatieve veranderingen op mobiliteitsgebied. Met alles wat bovendien op de Zuidas gebeurt neemt voor ons de urgentie toe om op innovatieve wijze met oplossingen bezig te zijn en dat kun je nu eenmaal niet alleen doen.” Het zit volgens hem vaak in eenvoudige pragmatische mobiliteitsoplossingen. “Dat begint al met de personeelswerving. Zo is het bijvoorbeeld handig om ervoor te kiezen alleen medewerkers te werven die op niet meer dan een half uur reistijd van kantoor wonen. Maar ook door thuis te werken en later naar kantoor te vertrekken, of soms voor het OV te kiezen en de auto te laten staan.”

Markerink noemt tot besluit een interessante financiële prikkel voor de bij BREIKERS aangesloten ondernemers die de intentie uitspraken om hun medewerkers in 2020 minder, anders en slimmer te laten reizen, maar waarvan ook nieuw toetredende bedrijven kunnen profiteren. “Deze ondernemers werken samen onder de intentienoemer Vertragingsvrij 2020. Elke ondernemer die met een concrete mobiliteitsoplossing komt, kan een beroep doen op het BREIKERS mobiliteitsfonds voor co-financiering tot maximaal €25.000.”

Benieuwd naar wat BREIKERS voor uw bedrijf kan betekenen? Neem contact op met Ronald Postma via 06 24 67 27 26.

6 juni a.s.: BREIKERS café bij Microsoft

Speciaal voor werkgevers in de Haarlemmermeer: een inspiratiecafé op locatie bij Microsoft.

Voor meer informatie, zie www.wijzijnbreikers.nl

Tekst: Baart Koster / Fotografie: Blinkfotografie

 

 

 

 

 

 

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.