7 goede redenen om als zzp’er een AOV af te sluiten

4 oktober 2018 13:49

7 goede redenen om als zzp’er een AOV af te sluiten

Je moet er even voor zitten: het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Zelfstandige ondernemers (zzp’ers) hebben niettemin hele goede redenen om er een af te sluiten. Voor elke fase in het leven is er wel een goede reden. Dit zijn de 7 beste redenen om een AOV af te sluiten.

  1. Omdat je net begint met ondernemen

Misschien herken je het wel. Er zijn veel bezwaren om een AOV af te sluiten als je net begint met je bedrijf. Alles ligt namelijk nog open. Je hebt nog geen of weinig klanten, je belt je netwerk af voor opdrachten, je experimenteert nog met je tarieven. Kortom: kijk je vooruit, dan weet je niet hoe je leven er over drie maanden uitziet. Waarom zou je dan denken aan een AOV? Zzp’ers die het zekere voor het onzekere nemen, wachten liever even…

Toch kan het verstandig zijn om als zzp’er wel een AOV af te sluiten. Immers, één ding is zeker: ondernemers hebben privé te maken met kosten die maandelijks terugkeren. Je woonlasten lopen door, je blijft eten en ook aan je mobiliteit hangt een prijskaartje. Heb je een gezin, dan heb je nog veel meer van die vaste lasten. Je hebt elke maand een viercijferig bedrag nodig om aan je privéverplichtingen te voldoen. Daar kun je niet op afdingen. Als je als ondernemer uit een loondienstsituatie voor jezelf begint, dan heb je een privébedrag in gedachten dat je elke maand wil overboeken naar je privérekening.

Als je weet hoeveel geld jij elke maand nodig hebt voor jouw huishouden, dan kun je ook een inschatting maken van je gewenste omzet. Voor dat bedrag kun je jezelf verzekeren met een AOV. Zzp’ers kunnen hun verzekerde bedrag altijd bijstellen – naar beneden en naar boven. Handig voor als je met je onderneming succesvoller wordt, en je vaste kosten ook oplopen. Wist je ook dat je de kosten van je AOV ook kunt verlagen door voor een kortere uitkeringsperiode te kiezen? Op deze manier kun je ook als zzp’er AOV-wensen op je smaak afstemmen. Bij Centraal Beheer kun je je AOV berekenen via een online tool. Zo krijg je meteen inzicht!

  1. Omdat je een partner hebt

Ga je samenwonen? Of stap je in het huwelijksbootje? Dan komt er in jouw huishouden een partner bij. Je partner heeft ook profijt van jouw winst als zzp’er. En ook als je beide inkomsten binnenbrengt, betekent het wegvallen van één van die inkomstenbronnen een aanslag op je huishouden. Veel ondernemers die samen verder gaan, spannen dan ook een vangnet – en sluiten er een af, een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zzp’ers dekken zo ook samen hun risico’s af.

  1. Omdat je een kind krijgt

En wat als je kinderen krijgt? Ondernemers die vader of moeder worden, krijgen er – naast veel levensplezier en een gevoel van volwassenheid – ook een levenslange verantwoordelijkheid bij. En een vaste kostenpost. Je vaste lasten worden groter, omdat je geld uitgeeft aan kinderopvang, aan onderwijs, aan grotere woonruimte en aan gewoon leven. En op de uitgaven aan je kind wil je zeker niet besparen. Daarom nemen veel zzp’ers AOV-verzekeringen als ze vader of moeder worden.

  1. Omdat je een huis koopt

Nog zo’n levensmoment – het kopen van een woning. Dat is voor de meeste mensen de belangrijkste investeringsbeslissing in hun leven. Je leent tonnen in euro’s en betaalt vanaf dat moment dertig jaar lang elke maand een bedrag aan de bank – voor aflossing en rente. Dat veel ondernemers bij de koop van een huis ook een AOV afsluiten, komt soms doordat de bank dat als eis stelt. De bank wil er zeker van zijn dat jouw hypotheekbetalingen blijven doorgaan. Maar ook ondernemers kiezen ervoor om er zeker van te zijn altijd de bank te kunnen betalen – met een AOV. Zzp’ers wonen zo een stuk geruster.

  1. Omdat iemand in je omgeving arbeidsongeschikt wordt

Een AOV verzekert je tegen een risicosituatie. Sommige ondernemers moeten van dichtbij meemaken wat dat risico inhoudt, voordat ze een AOV afsluiten. Als iemand in de omgeving van de ondernemer ziek wordt en daardoor minder kan werken, of een ongeval krijgt waardoor hij of zij arbeidsongeschikt raakt, is van dichtbij te merken welke problemen en zorgen daarbij horen. Een soortgelijk afschrikeffect maakt een ondernemer mee die zelf bijvoorbeeld plotseling geblesseerd raakt. Niet ernstig, maar wel genoeg om een tijdje lichamelijk rustiger aan te doen. Die ervaring maakt dat veel ondernemers besluiten een AOV af te sluiten.

  1. Omdat je bedrijf hard groeit

Groeit je onderneming? Weet je steeds meer klanten te overtuigen van je product of dienstverlening? Dan kan dat ook een mooie aanleiding zijn om een AOV af te sluiten. Immers, door met de groei van je bedrijf bezig te zijn, loop je de kans te vergeten dat er ook ondernemingsrisico’s zijn, zoals arbeidsongeschiktheid. Die kun je eenvoudig afdekken met een AOV. Zzp’ers die met hun onderneming groeien merken ook vaak dat hun dagen langer worden. Dat kan betekenen dat je balans tussen werk en privéleven scheef loopt. Misschien realiseer je je dit niet, maar je risico op overspannenheid en ziekte is in die situatie groter. Groei is ook daarom een goede aanleiding om een AOV af te sluiten.

  1. Omdat het ook nu kan

Maar waarom zou je wachten op een bijzondere aanleiding? In de wereld van verzekeren is het altijd wijzer om een calamiteit voor te zijn. Dat is de kern van elke verzekering: je verzekert je tegen de gevolgen van een ongeval, of van ziekte. Dat doe je niet nadat je het ongeluk hebt gehad, of als je een ziekte al hebt opgelopen. Natuurlijk kan het zijn dat je bezwaren hebt om het nu te doen. Denk aan de vraag of je je de premie wel kunt veroorloven. Of de vraag of je nu wel tijd hebt om de aanbieders te vergelijken. En misschien denk je er wel aan het risico op een andere manier af te dekken. Hoe dan ook, voor jezelf bepalen of je een AOV nodig hebt, kost gewoon een uurtje van je tijd. Reserveer daarom tijd in je agenda om dit uit te spitten. En om een paar duidelijke keuzes te maken. Dit zijn de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het afsluiten van een AOV. Zzp’ers die voorbereid zijn, lopen zo minder risico’s.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.