Leaseauto van de zaak: wat komt er bij kijken voor de werkgever?

7 mei 2019 09:33

Leaseauto van de zaak: wat komt er bij kijken voor de werkgever?

Een leaseauto van de zaak is voor veel medewerkers en ondernemers een grote plus. Super handig (en in sommige gevallen zelfs een arbeidsvoorwaarde) wanneer jouw medewerkers flink wat zakelijke kilometers afleggen. Maar waar moet je nu op letten bij het aanschaffen van een leaseauto voor de zaak? We leggen het je graag uit.

1. Het kiezen van de leasevorm

Ten eerste zijn er verschillende soorten lease contracten aanwezig. Zo kent een shortlease een korte looptijd en ben je bij een financial lease juist weer direct economisch eigenaar van het voertuig. Iedere leasevorm brengt zo zijn eigen voor- en nadelen met zich mee. Verdiep je als werkgever dus eerst goed in de mogelijkheden en laat je goed informeren voordat je een keuze maakt.

2. Kilometervergoeding of niet?

Wanneer je werknemers voor hun functie veel zakelijke kilometers afleggen met hun privé auto, wordt hier vaak een kilometervergoeding voor gegeven. Maar bij een groot aantal zakelijke kilometers is het voor zowel werknemer als werkgever voordeliger om gebruik te maken van een leaseauto. In dit geval hoeft er geen kilometervergoeding gegeven te worden en blijft de auto eigendom van de onderneming.

3. Zorg voor representativiteit

Een lease auto wordt in veel gevallen aangeschaft om medewerkers representatief voor de dag te laten komen. Een nieuwe klant zal minder snel onder de indruk zijn van een oude Volkswagen Polo, dan van een nieuwe Audi A5. Ook de auto waarmee je op een onderneming verschijnt laat een eerste indruk achter. Daarnaast wilt niet iedere medewerker een dure privé auto aanschaffen. Met een lease heb je ook dat stukje representativiteit zelf in de hand. Kijk bij het uitkiezen van de lease auto goed naar de doelgroep en hetgeen dat je als onderneming uit wilt stralen.

4. Maak een duidelijk beleid

Een duidelijk beleid voor het gebruik van leaseauto's is belangrijk. Zo voorkom je onduidelijkheden of miscommunicatie en blijft de sfeer onder medewerkers aangenaam. Maak duidelijke afspraken over het gebruik van de auto van de zaak en leg deze eventueel vast in een gebruikersovereenkomst.

5. Wel of geen privé gebruik?

Dan is er nog de vraag of de leaseauto ook voor privé gebruik ingezet mag worden. In dit geval geldt fiscaal een bijtelling privé gebruik. Rijdt een medewerker daarentegen minder dan 500 kilometers privé? Dan is er geen sprake van bijtelling. Deze bijtelling is natuurlijk ‘niet in geld genoten loon’, en moet dus bij het loon geteld worden. Je kunt dit met je medewerkers overleggen, of zelf een beslissing nemen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.