SAPEC; hoe een machine met een koe of staldeur praat

24 april 2017 09:16

SAPEC; hoe een machine met een koe of staldeur praat

sapec“Big data, internet of things, iedereen heeft er wel eens wat over gehoord, de toekomst van de industrie. Bij Sapec is de toekomst nu. Wij hebben verschillende technieken ontwikkeld, waardoor uw machine voldoet aan de eisen van Industry 4.0.”

Sapec heeft iets spannends. Iets ongrijpbaars. De termen ‘Big data’ en ‘Internet of things’ vallen in de categorie ‘onbekend maakt onbemind’. Je zou zelfs bang kunnen worden dat computers ons leven zouden gaan overnemen. Die angst verdwijnt direct als je in gesprek gaat met directeur Simon Peerdeman. Erg kort door de bocht is de uitleg dat Sapec schakelkasten en software bouwt die machines met elkaar laat ‘praten’. Het bedrijf draait op een passie voor het oplossen van dagelijkse problemen in productieprocessen. Daarvoor worden soms letterlijk productielijnen nagebouwd en geanalyseerd om het proces efficiënter te laten verlopen. Naast efficiëntie is ook duurzaamheid belangrijk. “Je hebt tenslotte ook de verantwoordelijkheid voor een schone onderneming”, benadrukt Simon.

Paradepaardje voor de koeien

Een duidelijk voorbeeld van hoe je machines met elkaar of zelfs dieren en dingen kunt laten praten is één van de paradepaardjes van Sapec. Het antwoord op de vraag: “Hoe houd je als veehouder de gezondheid van al je, soms wel honderd, koeien in de gaten?”Neem nou koe Clara. Met een zogenaamde ‘passieve tag’ in haar oormerk, kan zij minutieus in de gaten worden gehouden. Dankzij strategisch geplaatste antennes kan haar tag op grote afstand worden uitgelezen. Met een speciale camera kan zelfs haar lichaamstemperatuur worden gemeten. Bij verhoging of koorts kan meteen actie worden ondernomen.

Door Clara meerdere malen per dag ‘uit te lezen’ en de gegevens naar de computer of smartphone van de veehouder te sturen, krijgt deze een duidelijk beeld over de gezondheidstoestand van het dier. De veehouder kan vanaf zijn computer beslissen dat Clara na het volgende melkmoment niet linksaf terug de stal in gaat, maar rechtsaf naar een aparte stal. Hij kan zodoende zijn computer via de Cloud laten ‘praten’ met de automatische poort en zo Clara een bepaalde kant op sturen. En dat zonder zelf tussen de koeien te gaan staan, Clara te vinden en weg te leiden voor verder onderzoek. Ook de veearts of het KI station kunnen vanuit de Cloud via een mail automatisch worden geïnformeerd.

Waar voor je geld door duurzaam werken

Door gebruik te maken van deze speciale techniek met passieve tags, kun je nog veel meer. Vervang constant uitstralende, batterij gevoede sondes en sensoren door prijsvriendelijke passieve tags. Geen dure en zwaar vervuilende lithium batterijen meer, maar tags die op vaste tijden communiceren met speciale antennes. Deze voorzien de tags kortstondig van energie, waardoor de functionaliteit van de sondes en sensoren gewaarborgd blijft. Dit is zuinig voor het budget én het milieu. De tags gaan tot 20 jaar mee en de informatie blijft altijd bewaard. Zo werkt Sapec aan het reduceren van straling. Een belangrijke stap in milieubewust en duurzaam ondernemen.

Sapec (Saepe Pecunia) staat aan de basis van Smart Industry 4.0. De bedrijfsnaam vertaalt zich uit het Latijn naar ‘Waar voor je geld’. En er is voor de grote schare ondernemers in Nederland en daar buiten geen beter argument dan dat! Praat eens over uw productieproces met Simon Peerdeman en de ruim 20 vaste- en parttime medewerkers van Sapec en ontdek hoe zij uw onderneming ook naar Smart Industry 4.0 kunnen tillen. «

Sapec B.V.

www.sapec.nl

Tekst: Desiree Machtel

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.