Pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar. De gevolgen..

7 maart 2017 14:49

Pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar. De gevolgen..

De pensioenrichtleeftijd is verhoogd van 67 naar 68 jaar. Dit heeft gevolgen voor pensioen, lijfrenten en goudenhanddrukstamrechten. De AOW-leeftijd is inmiddels per 2022 ook verhoogd naar 67 jaar en drie maanden.

Op 10 maart 2017 heeft de Belastingdienst nieuwe premiestaffels gepubliceerd gebaseerd op pensioenrichtleeftijd 68 jaar. Hoewel deze staffels een voorlopig karakter hebben, adviseren wij werkgevers met een beschikbare premieregeling zich tijdig voor te bereiden op het nieuwe fiscale kader vanaf 1 januari 2018.

In verschillende wetgeving is nu vastgelegd dat de pensioenrichtleeftijd meebeweegt met de levensverwachting. De pensioenrichtleeftijd is een rekenleeftijd die wordt gebruikt voor de berekening van de jaarlijkse maximaal toegestane fiscale pensioenopbouw. Dit betekent dat het aantal dienstjaren in beginsel weer wordt uitgebreid met 1 jaar, zodat het opbouwpercentage weer moet worden verlaagd en de premiestaffels neerwaarts moeten worden bijgesteld. Anderzijds kan worden gesteld dat het pensioen 1 jaar minder lang uitgekeerd hoeft te worden.

De opbouwpercentages blijven overigens wel gelijk. Per saldo komt het erop neer dat er gemiddeld 4 tot 6% (volgens LCP Actuarissen) minder premie mag worden ingelegd bij een beschikbare premieregeling. Voor een eindloon- en middelloonregeling blijven de opbouwpercentages gelijk maar zal de premie in de praktijk gemiddeld nog verder dalen. In beide situaties betekent de gewijzigde pensioenrichtleeftijd voor de werknemer een verslechtering van de pensioenregeling.

Aangezien het pensioen onderdeel uitmaakt van de arbeidsvoorwaarden dient de werkgever deze achteruitgang te compenseren. Vanuit fiscale wetgeving is het verplicht de regeling aan te passen, maar niet vanuit civiel-juridische wetgeving. Wettelijk bestaat er geen verplichting om de versoberde pensioenregeling te compenseren, evenmin voor de wijze en hoogte waarop wordt gecompenseerd. In de regel zal deze naar redelijkheid en billijkheid getoetst moeten worden. Is er een ondernemingsraad aanwezig, zal de werkgever haar moeten informeren. Bovendien moet de Ondernemingsraad instemmen.

Vanuit jurisprudentie, civiel juridische rechtspraak, staat echter vast dat de werkgever verplicht is tot een adequate compensatie. Een compensatie kan plaatsvinden door verbetering van de arbeidsvoorwaarden, doorgaans salarisverhoging, of verbetering van de bestaande pensioenregeling.

Het laatste is voordeliger doordat hier minder werkgeverslasten mee gemoeid zijn.

Bij een beschikbare premieregeling kan gekozen worden voor een staffel met een lagere rekenrente waardoor dezelfde premies beschikbaar worden gesteld tot de leeftijd van 67 jaar. Enkele uitvoerders bieden hierbij zelfs de mogelijkheid van marktrentestaffels.

Bij een eindloon- of middelloon regeling ligt het wat complexer gezien er geen premie wordt toegezegd maar een uitkering. Een actuariële vergelijking kan dan meer duidelijkheid geven.

Wilt u meer weten, of wilt u informatie over onze dienstverlening, neem dan contact met ons op.

PWX Pension Masters

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.