Kies een boekhouder: 10 tips!

13 november 2018 16:09

Kies een boekhouder: 10 tips!

Voor veel ondernemers is samenwerken met een boekhouder een abc’tje. Door te profiteren van het advies, het bedrijfsinzicht en de controle die een boekhouder biedt, kun je je als ondernemer richten op dat waar jij goed in bent: ondernemen. Maar hoe kies je een passende boekhouder? Check de 10 tips!

1 - Hoe ziet je boekhouding eruit?

Zorg voor een globaal overzicht van het aantal facturen per maand dat je verwacht te sturen en te ontvangen, je (verwachte) omzet, wat voor soort bedrijf je hebt en in welke branche, of je je alleen op Nederland richt of ook op het buitenland en of je werknemers hebt. Dit helpt je bepalen welke soort boekhouder bij je past.

2 - Verwachtingen

Wil je een boekhouder met specifieke kennis van je branche? Is er een specifieke taak die je erg belangrijk vindt, zoals bijvoorbeeld salarisadministratie? Verwacht je proactief advies op je bedrijfsvoering? Wil je je boekhouder ook ’s avonds kunnen bellen? Kortom: welke toegevoegde waarde verwacht je van een boekhouder? Schrijf deze verwachtingen op en spreek ze uit.

3 - Boekhouder of accountant

Een accountant doet in grote lijnen hetzelfde als een boekhouder, maar mag ook een verklaring afgeven over de betrouwbaarheid van je boekhouding. Als je onderneming controleplichtig is, moet de jaarrekening worden gecontroleerd door een openbaar accountant.

4 - Overzicht

Maak een lijstje van mogelijke boekhouders. Kies niet de eerste de beste die je toevallig ergens in een advertentie ziet. Maak gebruik van je sociale contacten. Informeer eens bij collega-ondernemers in je netwerk (bijvoorbeeld door een vraag te plaatsen op LinkedIn). In hoeverre zijn zij blij met hun boekhouder? En waarom?

5 - Diploma’s

In principe kan iedereen zich boekhouder noemen, er is geen wettelijke regeling voor. Een zelfstandige boekhouder zou moeten beschikken over HBO BE of een accountancy-opleiding, zoals Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) of Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) en bij voorkeur SPD Bedrijfsadministratie (SPD). Daarnaast is gedegen fiscale kennis van groot belang. Vraag hier gerust naar.

6 - Competenties

Aan welke eisen moet je boekhouder voldoen? Een boekhouder is niet alleen je vertrouwenspersoon, maar ook je fiscale coach en je onderhandelaar. Je boekhouder helpt de belastingdruk legaal te verlagen, geeft cijfermatig inzicht, moet dat duidelijk kunnen overbrengen en je behoeden voor grote risico’s. Je ideale boekhouder is besluitvaardig, proactief, klantgericht en communicatief vaardig.

7 - Persoonlijke klik

Je legt veel vertrouwen in je boekhouder door hem of haar toegang te geven tot je betalingsmiddelen, geldbedragen en privacygevoelige informatie. Voel je je goed in zijn of haar aanwezigheid? Zitten jullie op dezelfde golflengte?

8 - Software

Welk boekhoudpakket ben je gewend te gebruiken en welk pakket gebruikt je boekhouder? Het is praktisch als jullie allebei dezelfde software gebruiken, zodat je snel gegevens kunt uitwisselen.

9 - Duidelijkheid

Maak duidelijke afspraken als de keuze is gemaakt. Hoe vaak zien jullie elkaar? Wanneer neemt de boekhouder contact met je op? Wanneer gelden welke kosten? Welke werkzaamheden doet je boekhouder en welke werkzaamheden doe je zelf? Hoe wordt er omgesprongen met vragen en extra werk?

10 - Vaste prijs

Met veel boekhouders kun je een vaste prijs afspreken, zodat je niet achteraf voor nare verrassingen komt te staan. Spreek duidelijk af wat er wel en niet onder die vaste prijs valt.

Meer lezen over boekhouden? Bezoek Boekhouden.nl!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.