De voor-en nadelen van vaststaande of variabele hypotheekrente

14 december 2018 09:37

De voor-en nadelen van vaststaande of variabele hypotheekrente

Wanneer je een huis gaat kopen, sluit je doorgaans een hypotheek af bij een bank. Net als bij elke andere lening betaal je over deze lening rente. Je kunt dan kiezen voor vaste of variabele rente. Deze keuze die je maakt hangt onder andere samen met je persoonlijke voorkeur, zekerheid en je financiële situatie. Maar wat is nu een verstandige keuze en welke voor- en nadelen kleven aan welke optie? Hier een uitleg.

Vaste rente

Als je voor een vaste hypotheekrente kiest, kies je voor zekerheid. Je hebt dan met een bank, de geldverstrekker, afgesproken dat het rentepercentage niet verandert. Dit bedrag is dus elke maand hetzelfde. Het grootste voordeel hiervan is dat je vooraf weet hoeveel je betaalt en voor hoe lang.

Vaste rente is dus al helemaal voordelig als je verwacht dat de rente gaat stijgen. Jouw rente blijft dan gelijk en ligt waarschijnlijk lager dan de standaard.

Het nadeel van vaste rente is dat als de rente daalt, jij daar geen profijt van hebt. Je betaalt op dat moment dan eigenlijk meer dan de standaard is. Daarnaast is het rentetarief bij vaste rente al vaak iets hoger, omdat je het voordeel van zekerheid hebt. Daarbij geldt, hoe langer je de rente gelijk wilt houden, hoe hoger het rentetarief.

 Rentevast periode

De rentevast periode is een vorm van vaste rente. Bij een rentevast periode spreek je met de geldverstrekker af om voor een bepaalde tijd een vaste rente te betalen. Dit kan één of vijf jaar zijn, maar sommige hypotheekverstrekkers bieden ook een mogelijkheid voor een rentevaste periode van dertig jaar.

De keuze over de duur van de periode hangt vaak af van persoonlijke omstandigheden. Het is wel zo dat de lengte van deze rentevast periode invloed heeft op het hypotheekrentetarief. Hoe langer de periode vast, hoe hoger het tarief. Als de rentevast periode afloopt, is de geldverstrekker verplicht om een nieuw rentevoorstel te doen. De kans is groot dat het hypotheekrentetarief dan verandert. Dit kan zowel een voordeel als nadeel zijn.

Variabele rente

Variabele rente is het tegenovergestelde van vaste rente. In plaats van elke maand hetzelfde bedrag aan rente, beweegt die mee met het hypotheekrentetarief. Als de rente daalt, ben jij dus de eerste die daarvan profiteert. Je betaalt op dat moment waarschijnlijk minder dan mensen met een vaste rente.

Er kleeft natuurlijk wel een nadeel aan variabele rente... Je weet namelijk nooit helemaal zeker wat je kunt verwachten. Vaak wordt een rentepercentage per maand, kwartaal of per half jaar herzien. Het kan dus zomaar zijn dat de rente ineens hard stijgt. Dit kan betekenen dat jij dan maandelijks ineens een veel groter bedrag moet afstaan. En dus dat je maandlasten aanzienlijk stijgen.

Actueel overzicht voor de beste keuze

Op de site van NIBC Direct kun je bijvoorbeeld voor de Hypotheekrente 10 jaar vast gemakkelijk een actueel overzicht bekijken. Bij variabele rente is het dus van belang dat je financieel sterk moet staan om de eventuele stijging in maandlasten op te vangen.

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.