Afval bestaat niet

29 juni 2017 14:09

Afval bestaat niet

Van voedselafval (swill) en ander organisch afval maakt de afvalverwerker door middel van een biovergister biogas: dat is geen ingewikkeld technisch proces. Toch belandt het overgrote deel van het voedselafval nog gewoon op de grote hoop bij het restafval. Verzamelen en scheiden blijkt bij bedrijven lastig. “Maar door te scheiden én zelf te composteren met een composteermachine bespaar je kosten, verbeter je de hygiëne en werk je concreet aan duurzaamheid.”

Bakker Paul Berntsen uit Didam verkocht elke dag brood en gebak. Oud brood en overgebleven gebakjes gooide hij na zo’n dag ‘gewoon’ weg: zonde, maar onvermijdelijk. En toen… Eureka! Nu ‘tovert’ hij alle broodjes, gebakjes en koekjes die hij niet meer kan verkopen met zijn composteermachine om in hoogwaardige compost. En die BakkersCompost® verkoopt hij in zijn webshop. “Afval bestaat gewoon niet, dat heeft deze ondernemer wel bewezen”, zegt Servan Kreher van Ecocreation, de ontwikkelaar van de composteermachine. “Sterker nog: het voorbeeld van Bakker Berntsen laat zien dat je je organisch afval met de composteermachine zelfs om kunt zetten in een winstgevend businessmodel.”

Gebruiksvriendelijk

“Feitelijk doen bacteriën het ‘zware’ werk in de composteermachine. Zelf hoef je hem alleen te vullen met voedselafval. De composteermachine onttrekt versneld vocht aan het swill afval. De bacteriecultuur in de machine zet de massa vervolgens in 24 uur om in hoogwaardige, droge compost. Dat kun je eenmaal per week oogsten”, legt Kreher uit. In de composteermachine kun je zout, zuur, bewerkt en onbewerkt voedsel doen én biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal. “Gebruik van de machine is enorm laagdrempelig: doe je er per ongeluk toch een stuk glas, metaal of plastic in, dan komt dat er gewoon weer uit.” Het geproduceerde compost is nog maar 15% van het volume van het oorspronkelijke swill afval. “De kosten van afvoeren zijn dus lager of helemaal nihil als je de compost zelf ergens gebruikt. De gemiddelde terugverdientijd van de machine ligt tussen de twee en vier en half jaar en de technische levensduur is tien jaar. Zelfs huren is een optie.” Er zijn drie formaten composteermachines, en ze zijn allemaal IoT-connected: dat betekent dat Ecocreation op afstand eventuele problemen kan oplossen.

Onder de klanten zijn een aantal grote zorginstellingen, ziekenhuizen, horecabedrijven en het hoofdkantoor van Eneco. “Minstens 40 kilo organisch afval per dag produceren is wel een must om de machine te laten renderen.” Ecocreation is ook in gesprek met gemeentes over de inrichting van zogenaamde zero-waste-stations. “Het snelle resultaat van de composteermachine is bij zulke afvalhubs van groot belang: mensen zien dat ze binnen een etmaal concreet resultaat boeken met het scheiden van hun afval - dat stimuleert enorm!”

Win-win op alle fronten

De compacte composteermachine - er zijn drie types: 30, 50 en 100 ton - die Ecocreation in 2013 ontwikkelde en sinds 2016 ook volledig in Nederland laat vervaardigen is een revolutionaire stap in het verduurzamen van een onderschatte afvalstroom in het bedrijfsleven. “Grotere bedrijven, zorg- en onderwijsinstellingen en horecabedrijven kunnen hun organische afval direct en continu in de machine doen - het snelle resultaat overtreft alle verwachtingen. Bovendien zijn ze verlost van de volumineuze afvalcontainers, is deze manier van swill afval verzamelen een stuk hygiënischer én besparen ze enorm veel kosten.”

Installatie van de composteermachine vraagt een aansluiting op krachtstroom en luchtafvoer. “De plek waar de composteermachine het beste kan staan, technische vragen over installatie: we geven graag vrijblijvend advies. Ook kunnen we het proces van afval scheiden binnen de organisatie beoordelen en tips geven om dat te optimaliseren.” Zo levert Ecocreation ook de randapparatuur om de stroom gft-afval vanuit het bedrijfsrestaurant of de ziekenhuiskeuken te maximaliseren. Bijvoorbeeld een mini-shredder of een bin-liftsysteem voor grote kliko’s. «

Ecocreation

www.ecocreation.nl

Tekst: Isabelle Brus

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.