‘Je moet bedrijven niet de stad willen uitjagen’

15 augustus 2018 13:54

‘Je moet bedrijven niet de stad willen uitjagen’

De kritieken waren niet mals. Ondernemers in Amsterdam staan over het algemeen niet te juichen bij het College-akkoord van B&W van Amsterdam, ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid’. Het zou het meest ondernemers-onvriendelijke collegeprogramma sinds lange tijd zijn. Of zelfs het eerste ondernemers-onvriendelijke programma ooit in de stad gepresenteerd. B&W van Amsterdam – en de coalitiepartijen in de gemeenteraad – kan haar borst nat maken tijdens alle gesprekken met het bedrijfsleven.

Van ‘PyongYang’ coalitie tot aan het linkse Sinterklaascollege. Of zoiets als dat het oude socialistische Oost-Duitsland weer bestaat. Maar nu in 020. Ondernemers laten op Social Media – en overigens ook in de traditionele media – hun ongenoegen blijken over wat er de komende vier jaar in de hoofdstad op stapel staat.

Het is in ieder geval tijd voor nuance. Of, ook een kritische blik. We spreken met Huib van Santen, intussen al 11 jaar directeur van de VAZO, goed ingevoerd in het bedrijfsleven in Amsterdam en dan met name in stadsdeel Zuidoost. De VAZO is niet alleen belangenbehartiger voor de aangesloten leden, maar ook een netwerkorganisatie die bovendien vele maatschappelijke projecten initieert en ondersteunt.

Huib van Santen weet echter niet of hij kritisch moet zijn. “Ik heb nog geen indruk van het College. De wethouders zijn pas net begonnen. Euhm…. Zijn het niet wat veel wethouders? Komt dat de efficiency wel ten goede?”

Vijf vragen aan Huib van Santen over ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid’.

1. Wat is uw indruk van het Collegeprogramma?

“Wel, het is op sommige thema’s schrikken. Als ik zie dat de parkeertarieven in de stad stijgen van 5 euro naar 7,50 euro per uur, dan vraag ik me af of het doel wel wordt bereikt. Laatst was ik in de stad naar een voorstelling; je kon overal parkeren. Dan heeft het geen zin om de parkeertarieven nog eens te gaan verhogen. Dan is het meer een melkkoe. Bovendien zie ik dat al heel veel mensen gewoon met het openbaar vervoer naar de stad gaan. Ook vanuit dat perspectief denk ik: het doel is al bereikt. Waarom die tarieven omhoog?”

“Ik hoop wel dat er wezenlijk méér wordt geïnvesteerd in het openbaar vervoer. Dat verdient een verbeterslag. Als ik het betrek op Zuidoost: de busverbindingen zijn niet op orde. En, we hebben meer parkeerplaatsen nodig. Een bedrijf moet gewoon goed bereikbaar zijn voor alle bezoekers. Zo vind ik het bizar dat op Amstel BusinessPark parkeerplaatsen worden weggehaald.”

“En, er mogen wel wat meer voorzieningen voor fietsen komen. Goed dat de fiets als vervoermiddel – bijvoorbeeld voor het woon-werkverkeer – wordt gestimuleerd, maar dan moet je er wel faciliteiten voor creëren.”

2. Zijn er nog meer specifieke aandachtspunten, die u onder de aandacht van het College wilt brengen, ten aanzien van Zuidoost?

“Jazeker. Zo pleiten wij er al jaren voor om de metro langer te laten doorrijden. In dit gebied werken 80.000 mensen. Vreemd dat zo rond kwart over 12 ’s nachts de laatste metro vertrekt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de 70.000 mensen die het uitgaansgebied bezoeken. Dan ben je naar de bioscoop geweest, of naar een evenement in de Johan Cruijff ArenA, moet je rennen om de laatste metro nog te kunnen halen. Ik heb liever dat die mensen nog de tijd hebben om een biertje in een kroeg te pakken, hier in Zuidoost.”

“Tegelijkertijd wil ik ook iets positief zeggen over Zuidoost. Ik voel hier namelijk een grote saamhorigheid. De ondernemers en grote bedrijven kennen elkaar. Ze willen dingen echt van de grond krijgen, ook ten aanzien van maatschappelijke projecten. Er is hier geen gedoe. Het is goed voor ondernemers om in Zuidoost actief te zijn.”

3. Er moet meer worden bijgebouwd in Amsterdam om het woningtekort op te lossen. Een goede zaak?

“Ja, dat is een goede zaak maar ik hoop niet dat het College doorslaat. Zo zien we in Zuidoost dat er 4.000 appartementen komen op plekken waar nu nog bedrijven zijn gevestigd. Ik heb daardoor het gevoel dat bedrijven het gebied worden uitgejaagd. We moeten veel meer nadenken over een reële mix. Je hebt namelijk ook bedrijven nodig voor de economische reuring.”

4. Wat vindt u van het plan dat dit College bijstand wil uitkeren zonder dat er een tegenprestatie tegenover staat?

“Vreemd. Je moet mensen stimuleren te gaan werken. Dat kan niet met zo een maatregel. Bovendien is er genoeg werk. In Zuidoost zijn er talloze vacatures die maar niet kunnen worden ingevuld. Bedrijven hebben heel veel mensen nodig. Vooral in de IT, de horeca en de bewaking. Dat het aanbod niet altijd met de vraag matcht, zie ik ook. Maar bedrijven investeren veel in de mensen om hen bij te scholen. Volop kansen dus. Je hebt zo een bijstandsmaatregel helemaal niet nodig! Alleen al op ons eigen VAZO-platform hebben we nu al meer dan 100 vacatures open staan.”

5. En dan de nieuwe burgemeester. Femke Halsema. Uw mening?

“Ik wens haar heel veel succes. Ik heb haar een welkom-kaart gestuurd en haar uitgenodigd voor een lunch. Bovendien heb ik aangegeven haar graag te willen helpen haar weg te vinden in ondernemersland in Amsterdam. Ik kijk uit naar de samenwerking.” «

www.vazo.nl

Tekst: Jerry Helmers

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.