Slimme ideeën in de praktijk

24 april 2017 09:16

Slimme ideeën in de praktijk

Smart technology. Voor Fred Hink en Léon van der Velden van Quant Consultancy Electronics betekent dat veel meer dan alleen slimme technologische vondsten. “Écht smart wordt het pas als de technologie ook praktisch inzetbaar is. En je er dus echt toegevoegde waarde mee levert.”

Gelijk maar zo’n praktisch voorbeeld dan. Quant ontwikkelde voor ProRail een ledlampje voor de spoorseinen. Het lampje past niet alleen precies in het armatuur van de oude gloeilampjes, de vier ledjes zitten ook op exact dezelfde hoogte als het focuspunt in de lens van het sein. Kortom: praktisch in het kwadraat. “Groot winstpunt is dat het lampje niet langer elke drie maanden, maar nog maar eens in de vijf jaar vervangen hoeft te worden. En de lagere energiekosten zijn ook mooi meegenomen”, zegt Fred Hink. Over toegevoegde waarde gesproken.

Bij Quant Consultancy Electronics werken echte slimmeriken. In opdracht van grote en kleine bedrijven uit het mkb bedenken, ontwerpen en ontwikkelen ze in Alkmaar elektronica voor de producten van die bedrijven. Dat dat een heel breed werkveld is, blijkt wel uit de voorbeelden van door hen ontworpen en ontwikkelde elektronica die ze opsommen. Dat gaat van besturingssystemen voor de koffieautomaten van Bravilor Bonamat tot en met elektronische CT relais van ProRail. Van draadloze hoofdlampen voor Amerikaanse medische toepassingen tot en met universele led-dimmers voor particulieren die je ‘gewoon’ bij de Nederlandse bouwmarkten aantreft.

Samen aan de slag

Als iets de mensen bij Quant Consultancy Electronics typeert, dan is het wel hun drang naar innovatie. Optimaal gebruikmaken van technologische mogelijkheden, en die op zo’n manier integreren in apparaten of machines dat die veel beter toegerust zijn op hun doel. “We werken het liefst intensief samen met onze opdrachtgevers. Zij hebben vaak duidelijke wensen die wij door kunnen vertalen naar de praktijk. Wij kijken altijd samen met de klant naar alle aspecten van dat proces”, legt Léon van der Velden uit.

In Alkmaar zit het kloppend hart van Quant: hier wordt alles uitgedacht, getest en ontwikkeld. “Is een product eenmaal rijp voor productie, dan gaan we naar China. Daar zit onze productielocatie”, vertelt Léon van der Velden. Bij Quant hebben ze het traject zo ingericht, dat ook kleinere mkb-bedrijven daar flink profijt van hebben. “Omdat we verschillende kleinere orders combineren tot één grote order, kunnen we al onze klanten volumevoordeel bieden. Juist ook bedrijven met een kleinere afzetmarkt of die nog in de beginfase zitten”, vertelt Fred Hink.

Toetsen voor CE-keurmerk

Bij Quant Consultancy Electronics hebben ze volop technische kennis in huis die ze maar al te graag breed inzetten. De technologie die ze zelf ontwikkelen, toetsen ze aan de eisen van het Europese CE-keurmerk, dat onder meer naar de veiligheid van producten kijkt. “Dat werkt snel en efficiënt, en dat is uiteraard in het belang van onze klanten. Overigens voeren we die CE-toetsing ook regelmatig uit voor andere technologiebedrijven die niet over die testfaciliteiten beschikken.”

MKB sterker maken

Onder de opdrachtgevers van Quant Consultancy Electronics zitten veel mkb-bedrijven uit de regio met internationaal bereik. “Maar we hebben ook klanten in Utrecht en Groningen.” Uiteindelijke doel van de Alkmaarse onderneming is om het mkb hier in staat te stellen om veel beter mee te concurreren in de markt. “Dankzij onze China-route kunnen wij tegen een lage kostprijs hoogwaardige technologische producten ontwikkelen. Als dat niet smart is!” «

Quant Consultancy Electronics

www.qconsultancy.nl

Tekst: Isabelle Brus / Fotografie: Jan Jong

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.