Op de grond of in de lucht, Boos bestraat het

15 december 2017 08:30

Op de grond of in de lucht, Boos bestraat het

Ko Boos is stratenmaker. Daar is hij trots op. Vijftien jaar geleden begon hij letterlijk met een schep, straathamer en een kruiwagen. Vandaag de dag stuurt hij 70 man aan. Zijn bedrijf richt zich op het machinaal bestraten van grotere oppervlaktes en de aanleg van dakterrassen.

Een steen, tegel en een band. Daar draait het om bij Boos Bestratingen. Of dat materiaal nu wordt gebruikt op de grond (straten en bedrijfsterreinen) of in de lucht (dakterrassen en parkeerdekken) doet er niet toe. Het vak is de laatste jaren sterk veranderd door de invoering van machines, het vakmanschap is niet gewijzigd. Liefde voor het vak is nog steeds de garantie voor het beste resultaat.

Zwaar beroep

“Op ons vak wordt vaak neergekeken. Toch komt er meer bij kijken dan een buitenstaander denkt. We zijn nog steeds fysiek bezig. Maar de klassieke stenenlegger van tien jaar geleden heeft plaatsgemaakt voor een vakman die met behulp van geavanceerde machines zijn werk doet. Dat is maar goed ook, want anders houd je dit niet lang vol”, aldus Ko Boos. Hij weet waar hij over spreekt. Zijn eerste hulpmiddelen waren een kruiwagen, een straathamer en spierkracht. Tegenwoordig doen machines het zware werk. Op die manier kan er soms tot wel duizend vierkante meter per werkdag worden bestraat. Dat geldt alleen voor vlakke terreinen en oppervlaktes waar doorgelegd kan worden. Op smalle wegen en in kleine dorpsstraatjes, maar ook in tuinen, kunnen die machines niet gebruikt worden.

Daar vind je dus nog steeds het echte handwerk. Maar de meeste werkzaamheden worden machinaal uitgevoerd. Mens en machine zorgen voor aanvoer en plaatsing, een stratenmaker ziet er op toe dat er strak wordt gelegd.

Stenen hergebruiken

Maakte tien jaar geleden de bestratingsmachine zijn intrede, vijf jaar terug introduceerde Ko de palleteermachine (STEEN500). Dit apparaat is in eigen beheer ontwikkeld en maakt het mogelijk stenen opnieuw te gebruiken. Met een shovel wordt de aanwezige bestrating opgenomen en in de machine geworpen. Daar worden de stenen schoongemaakt, kapotte eruit gehaald en in het gewenste verband gestapeld. Daarna zijn ze klaar voor hergebruik. De palleteermachine staat op een centrale plek of direct op het werk. Dat scheelt transportkosten en materiaal, dus tijd en geld.

Het dak op

De kennis en ervaring van Ko Boos vormden de grondslag voor nog een innovatieve toepassing. “Stedelijke gebieden zijn druk. Straten staan vol auto’s, stadstuintjes zijn als regel erg klein. Toch is er veel ruimte: niet op de grond, maar in de lucht! Vaak worden daken gebruikt als parkeerdek.

Er is een trend dat dakterrassen en -tuinen worden aangelegd. Via Ed Manshanden, een bevriend dakdekkersbedrijf, kwamen we daarmee in aanraking. Dat heeft ertoe geleid dat we ons sinds dit jaar ook toeleggen op de aanleg van terrassen en parkeergelegenheid op daken. Die oppervlaktes zijn goed belegbaar, daardoor zijn een tuin, terras of speelplek mogelijk zonder de dakconstructie geweld aan te doen. De ruimte die er op de grond niet is, is er in de lucht wel. Daar spelen we met deze ontwikkeling handig op in.” Ondanks deze innovaties blijft Ko een nuchtere West-Fries. Elke ochtend om half zes is hij op de zaak om verse koffie te zetten voor zijn medewerkers. Regelmatig is hij te vinden op de locaties waar gewerkt wordt. Dat is nog eens liefde voor het vak! «

www.boosbestratingen.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.