Huis van het Werk: “Samen knokken voor robuuste regionale arbeidsmarkt”

31 januari 2017 11:07

Huis van het Werk: “Samen knokken voor robuuste regionale arbeidsmarkt”

Op de arbeidsmarkt gaat het niet meer om wat mensen hebben geleerd, maar om wat ze kunnen. Blijven leren en aansluiting houden zijn cruciaal, zegt HRD Relatiemanager Renate Ooms van Huis van het Werk in Alkmaar. Dat anticipeert samen met partners volop op deze ontwikkeling.

“De crisis is voorbij. De economie trekt aan. Het is merkbaar, ook in onze regio. De vergrijzing en ontgroening laten hun eerste sporen na, al moet het hoogtepunt – bijna 35.000 mensen te weinig om alle vacatures in te vullen – nog komen. Daar zit de echte pijn van dit moment in Noord-Holland Noord ook niet”, zegt Renate Ooms. “Die zit in de ‘mismatch’: enerzijds steeds meer onvervulbare vacatures omdat mensen onvoldoende of eenzijdig zijn opgeleid en anderzijds werkzoekenden die geen passende functie kunnen vinden.”

Vijftien ondernemingen en organisaties die deze bui zagen hangen, staken drie jaar geleden de koppen bij elkaar. Een jaar later volgde de oprichting van Stichting Huis van het Werk, een netwerkorganisatie die zich vanuit werkgeversperspectief richt op het behoud van werk én arbeidskrachten voor Noord-Holland Noord; intersectoraal en niet doelgroep-specifiek.

Samenwerken 


De aanpak krijgt steeds meer vorm. Aan de basis ligt een visionair en ideologisch verbond tussen inmiddels circa veertig regionale bedrijven en organisaties, die de handen ineen hebben geslagen en elkaar bijstaan met kennis en kunde. Hun samenwerking is erop gericht mensen voor de arbeidsmarkt in Noord-Holland Noord te behouden en op te leiden. “En hoe breder de samenwerking, hoe groter de kansen voor werkgevers én werknemers”, zegt Renate Ooms.

“Hét probleem van de regio: relatief veel lager opgeleiden voor wie moeilijk passend werk is te vinden en relatief veel hoger opgeleiden die nu hun heil buiten de regio gaan zoeken. In combinatie met de ‘mismatch’ op de arbeidsmarkt zorgt het nu al voor tekorten in onder meer de zorg, techniek, transport- en ICT-sector”, aldus Renate Ooms. “Op de traditionele wijze is dit tekort niet meer op te lossen. Er zijn nieuwe ‘aanvliegroutes’ nodig.”

Begin 2016 kreeg Huis van het Werk rijkssubsidie om Intersectorale Arbeidsmobiliteit in Noord-Holland Noord te stimuleren. Doelstelling: tot eind 2017 driehonderd mensen succesvol om- en bijscholen, met een aansluitende werkgarantie voor een jaar. Daarnaast timmert het netwerk aan de weg met HR-themabijeenkomsten voor partnerbedrijven en Meet- & Match-sessies, waar potentiële kandidaten zich kunnen voorstellen aan de partnerbedrijven. Daarbij is ook een rol weggelegd voor het wiewilikwordenplein.nl, een gratis toegankelijk online platform waar kandidaten hun talenten kunnen ontdekken en kunnen zien welke beroepen en vacatures passend zijn.

Investeren 


Centraal staat samenwerking en het behoud van kennis, kunde en werk in Noord-Holland Noord door in mensen te (blijven) investeren. “Het is een kwestie van ‘omdenken’. Groei en ontwikkeling vormen de rode draad. 
Een diploma zegt wat mensen hebben geleerd, niet wat ze kunnen. De toekomst draait om talenten en om samenwerking. Wij faciliteren daarin”, aldus Renate Ooms.

Huis van het Werk wil zich in de toekomst nog nadrukkelijker profileren en manifesteren. Ook streeft het naar verdere versterking van het netwerk. Daarom is in januari naast Renate Ooms voormalig HR-manager van GP Groot Esther Mentink als Relatiemanager Bedrijven aangetreden. “Het belang van Huis van het Werk is voor zowel werkgevers als werknemers groot. Als bedrijven in onze regio niet de arbeidskrachten kunnen vinden die zij zoeken, dan trekken ze weg. Andersom geldt dat ook voor werkzoekenden. Een beroepsbevolking die in competenties aansluit op de behoefte is cruciaal. Maar het komt van twee kanten. Werken in de toekomst betekent bereid zijn jezelf te blijven ontwikkelen. Tegelijkertijd geldt voor ondernemers dat investeren in het rendement van medewerkers, investeren in het rendement van het bedrijf is. Die wisselwerking is onmisbaar”, besluit Renate Ooms. «

Huis van het Werk
 - www.huisvanhetwerk.nl


Tekst: Eric Panhuis // Fotografie: Pierre Mettes

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.