Het Dorp opnieuw icoon van de toekomst

6 februari 2017 11:21

Het Dorp opnieuw icoon van de toekomst

Afgelopen 9 mei gaf Mies Bouwman het startsein voor de oprichting van Academy Het Dorp in Het Dorp in Arnhem. Het was het begin van een grote operatie waarbij Het Dorp stap voor stap wordt vernieuwd.

Rob Hoogma, voorzitter van de Raad van Bestuur van Siza, zorg en dienstverlening voor mensen met een handicap, verwacht dat in het voorjaar van 2017 de eerste schop de grond in gaat voor de bouw van het complex waarin Academy Het Dorp en 36 appartementen voor mensen met ernstig lichamelijke beperkingen en Niet Aangeboren Hersenletsel gehuisvest zullen worden.

Siza is een vooruitstrevende organisatie. Een van de locaties is Het Dorp. Bijzonder aan deze wijk uit 1962 was de aan meervoudig gehandicapten aangepaste infrastructuur. Tijden veranderen dus werden er in 2012 twee Paswoningen geopend: woningen waar mensen met een handicap leren ervaren welk slimme technologische toepassingen ze nodig hebben om hun eigen zorg en dagelijks leven zo veel mogelijk zelf te organiseren. De Academy gaat nog verder en dieper op deze materie in.

Rob Hoogma: “Met de Academy Het Dorp openen we deuren voor bedrijven en kennisinstituten om samen met de bewoners en zorgverleners de wijk van de toekomst te ontwikkelen, daar waar mensen met een (meervoudige) handicap zo prettig mogelijk kunnen leven. De Academy wordt de motor voor de transformatie van Het Dorp.”

Voor zover bekend, bestaat er nog geen dergelijk instituut in de wereld. Enigszins opvallend, want volgens de Verenigde Naties leeft tien procent van de wereldbevolking - 220 miljoen mensen - met een of andere handicap en is aangewezen op de hulp van derden. Dat aantal zal zich onder andere door het feit dat we steeds ouder worden, uitbreiden tot 650 miljoen. “Dat is een hele grote markt. Daar waar we bij de Paswoningen vooral lokaal, regionaal en nationale samenwerkingsverbanden zijn aangegaan, hebben we bij de Academie ook samenwerking gezocht met mondiaal opererende partijen zoals Apple, Honeywell en Philips. Een van de belangrijkste vragen was ‘Hoe kunnen we bedrijven, organisaties en instellingen die nu afzonderlijk van elkaar bezig zijn met (technologische) oplossingen binnen de gehandicaptenzorg zo goed mogelijk bij elkaar brengen en elkaar laten versterken? De Academy is daarop het antwoord, een broedplaats voor vernieuwing & innovatie. Nadrukkelijk speelt de vraag van onze cliënten de belangrijkste rol. Wij zijn er met zijn allen voor hen en niet andersom.”

De 36 te bouwen appartementen worden ingericht volgens healing & environment-principes: een omgeving waar de mentale en lichamelijke gezondheid en het algemeen welbevinden zo optimaal mogelijk zijn. De werelden gezondheid, technologie en gebiedsontwikkeling worden er samengebracht.

Rob Hoogma: “De focus ligt op natuurlijke elementen zoals daglicht, frisse lucht en de natuur. Het Dorp ligt midden in het bos dus we zullen zo veel mogelijk glas gebruiken. De omgeving moet helend zijn, met een positieve footprint voor het klimaat.” Hoogma geeft een voorbeeld: “Door het gebrek aan beweging hebben mensen met meerdere handicaps een grotere kans op obesitas. Als je de temperatuur in een kamer per tijdstip varieert, stimuleert of versnelt dat de stofwisseling. We zullen ook een lerende omgeving creëren. Dat wil zegen dat we door de inzet van technologie onze bewoners zo veel mogelijk zelf willen laten doen. Hoe minder menselijke hulp er nodig is, des te beter. Daarnaast zullen we bestaande middelen door ontwikkelen. Zo is er bijvoorbeeld een app die bewoners laat weten wanneer de melk in de koelkast op is. Vervolgens wordt de bewoner digitaal naar de dichtstbijzijnde supermarkt begeleid. Daar stopt het nu want in de supermarkt weet hij of zij niet precies waar de melk staat. Dan heb je weer hulp nodig van het personeel, dat is een afhankelijkheid die we juist niet willen. Dit soort vraagstukken willen we oplossen.”

Steunsiza

Siza ontvangt veel steun voor de Academy. “Ja, dat klopt. Zo bekijken het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoe ze de al gegeven steun kunnen verstevigen. Ook vanuit het bedrijfsleven is er steun en belangstelling. Iedereen die op een of andere manier een bijdrage denkt te kunnen leveren, is bij deze uitgenodigd contact met ons op te nemen.” «

Siza - www.siza.nl

Tekst: Mathilde Lentjes // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.