70 jaar Industriële Kring voor Nijmegen en omgeving Stip op de horizon, voeten op de grond

2 december 2016 14:40

70 jaar Industriële Kring voor Nijmegen en omgeving Stip op de horizon, voeten op de grond

Menig 70-jarige mag graag terugkijken en sterke verhalen opdissen. Zo niet de Industriële Kring voor Nijmegen en omgeving. De blik is vol vertrouwen voorwaarts gericht, want het mooiste moet nog komen…

Woensdag 28 september viert de IKN (Industriële Kring voor Nijmegen en omgeving) haar verjaardag. Plaats van handeling is het onlangs geopende Van der Valk Hotel in Nijmegen-Lent. Geen moeilijke keuze, want het hotel is uitstekend bereikbaar per fiets, trein en auto. Bovendien beschikt de locatie over 12 multifunctionele zalen. Kortom een ideale omgeving voor een zakelijk verjaardagsfeest met inspirerende sprekers, workshops en een afsluitend buffet.

Klantwensen centraal

IKN-voorzitter Simon de Luij heet welkom en schetst in vogelvlucht. “De maakindustrie in Nederland kampt vanaf haar ontstaan met een negatief imago. Het is werk waarbij je vieze handen maakt. Heel anders dan de ‘schone’ dienstverlening, hoewel die hevig conjunctuur- en modegevoelig blijkt. Maakindustrie is daarentegen robuuster. Ze voegt waarde toe in de vorm van producten. Toch trok veel maakindustrie naar ‘lagelonenlanden’. Die beweging keert zich: de hoogwaardige maakindustrie herpositioneert zich. Ook in Nederland. Het is een gevolg van de ‘vierde industriële revolutie’: optimale flexibiliteit, hoog opgeleide vakmensen, efficiënte inzet van de modernste machines, het ontstaan van het ‘internet der dingen’ en uitgekiende logistiek.” Kansen dus voor maakbedrijven die de juiste mix van kwaliteit, flexibiliteit en service bieden. Want de nieuwe maakindustrie wordt gebouwd rond de wensen van de klanten. De Luij: “Vraaggericht in plaats van aanbodgericht. Dat vraagt om samenwerking en kennis delen. Het is een diametraal nieuwe benadering. We moeten een stip op de horizon zetten, maar wel met beide voeten op de grond. Het is een uitdaging die ik volledig toevertrouw aan onze maakbedrijven.”

Back to the Future

Keynote speaker Tom Bouws, accountmanager Smart Industry en Kennisinstellingen bij de KvK, vertelt bevlogen wat er op ons afkomt als we het hebben over Smart Industries. Met ondersteunend beeldmateriaal (Back to the Future) schildert hij een (nabije) toekomst waarin (maak)bedrijven veiliger, efficiënter en sneller werken. Bedrijven waarin het bovendien attractief is om er te werken. Motor achter die beweging is digitalisering en ICT. Alles raakt met elkaar verknoopt, waardoor ketensamenwerking cruciaal is. Veel ‘futuristische’ technologie is nu al beschikbaar. Het ‘internet der dingen’ maakt zelforganiserende fabrieken mogelijk. Het gaat erom de juiste componenten op de juiste manier met elkaar te verbinden en dat in een productie- en verdienmodel te gieten. Uiteindelijke succesfactor blijft – als altijd- de mens.

Pitches & rondetafelsessies

Dan is het de beurt aan 6 deels jonge maakbedrijven die in ‘pitches’ van 10 minuten vertellen wat ze doen en hoe ze hun kansen benutten. Zo vertelt Neil van Es van Parts on Demand uit Tiel over 3D ontwerp en printen van onderdelen en gereedschappen. De voordelen: lage kosten en een korte productietijd. Bas van Dijk van het Nijmeegse Lumiguide, gespecialiseerd in (parkeer)verwijssystemen voor fietsers en automobilisten, vertelt over financiële innovaties: laat investeerders actief meedoen in het bedrijf. Vincent Gijssen van Alewijnse Industriële Automatisering te Nijmegen licht voor over cyber protection. Aan de orde komen de risico’s en de beveiliging van proces- en bedrijfsautomatisering.

Dan volgt Pieter Heersink van Kudoos (authenticatiemethode in elektronische communicatie) en TicTag, over de bescherming van intellectueel eigendom. Wanneer wel en wanneer niet? Hoe kan maatwerk interfereren met bedrijfsgeheimen? Over delen is Frits Rasing enthousiast. Zijn innovatieve business-model is MOBIELGEDEELD: AUTODELEN 2.0! Hierbij deelt een vaste groep personen één of meerdere auto’s van zijn bedrijf. Afsluiter is Simon de Luij, nu als directeur van Modderkolk Projects & Maintenance B.V. Hij betoogt over technisch onderwijs en de toekomst. Aan de orde komen aspecten als vraaggestuurd opleiden, kennis kweken of inkopen en borging van verworven kennis. De ‘pitches’ volgen rondetafelsessies over de zes thema’s. Daarnaast verzorgt Raymond Witvoet, innovatieadviseur bij Syntens, twee keer een algemene sessie over het gebruik van sociale media door maakbedrijven.

Na het inhoudelijk deel is het tijd voor een drankje en een prima verzorgd buffet. De aanwezigen kaarten na over wat er besproken is. Links en rechts worden op bierviltjes en A-4tjes situatieschetsen en technische schema’s getekend. Zo blijkt maar weer, echte ondernemers zitten nooit stil. Ook niet op een verjaardagsfeestje. «

www.iknijmegen.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.