Duurzaam beleggen is bij ABN AMRO MeesPierson de norm

15 oktober 2019 13:57

Duurzaam beleggen is bij ABN AMRO MeesPierson de norm

Dagelijks berichten nieuwszenders over klimaatveranderingen als gevolg van het broeikaseffect. De landbouw, kleding- en automobielindustrie en de luchtvaart dragen bij aan de verhoging van de broeikasgassen. Steeds meer burgers raken maatschappelijk betrokken. Is het voor u ook tijd om de blik en uw beleggingsportefeuille op duurzaamheid te richten?

Dan is beleggen bij ABN AMRO MeesPierson een goede optie, want op dit moment is ongeveer 14 miljard euro duurzaam belegd bij ABN AMRO. De bank streeft ernaar om dit in 2020 naar 16 miljard te laten groeien. “Voor ons is duurzaam beleggen geen niche meer, bij ons is het zelfs de norm”, stelt Wim Huting, directeur van ABN AMRO MeesPierson Nijmegen. Karin Peetjens, Private Banker, vult aan: “Onderzoek laat zien dat twee op de drie beleggers denkt dat duurzaam beleggen de toekomst is. Wij lopen daarin voorop door te beleggen met een duurzame impact, te financieren met een duurzame opzet en op basis van een duurzame klantrelatie.”

Het systeem verandert

Het is algemeen bekend, ‘geld stuurt de wereld’. Omdat steeds meer beleggers overstappen op duurzaam beleggen, trekken niet-duurzame bedrijven steeds minder geld aan. Het gevolg is dat die traditionelere markt daardoor krimpt. “Er wordt nu nog steeds veel niet-duurzaam belegd, maar de verschuiving naar duurzame investeringen en beleggingen is duidelijk zichtbaar”, stelt Karin. “Bovendien komt er steeds meer regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Veel landen doen hun best om hun CO₂-uitstoot te reduceren en leggen striktere wetten op.” Met andere woorden door regelgeving en ook door sociale druk krijgen niet-duurzame en vervuilende bedrijven het lastiger. “Duurzame bedrijven zijn zich vaak beter bewust van dergelijke risico’s”, weet Wim. “Ze zullen beter beleid hebben om incidenten te voorkomen en zijn dus beter voorbereid op de toekomst.”

Duurzaam beleggen geeft goed rendement

Uit het onderzoek ‘From the stockholder to the stakeholder’ van Oxford University blijkt dat het toepassen van de ESG-criteria (Environmental, Social en Governance) geen nadelige invloed hoeft te hebben op het lange termijn rendement of het bedrijfsresultaat. “Ten opzichte van traditioneel beleggen heeft duurzaam beleggen geen duidelijke nadelen”, benadrukt Wim. “De afgelopen decennia onderzochten wetenschappers van universiteit Oxford talloze keren de effecten van ESG op het bedrijfsresultaat. Wat blijkt? ESG kost over langere termijn ook geen rendement. Dus waarom zou u niét duurzaam beleggen?” De ESG-criteria zijn de pijlers van maatschappelijk verantwoord beleggen. Deze pijlers bestaan uit: Milieucriteria, de impact van de activiteiten van de onderneming op het milieu; Maatschappelijke criteria, de impact van de activiteiten van de onderneming op wereldwijd gedeelde normen en waarden zoals mensenrechten, strijd tegen corruptie en dergelijke; Bestuurlijke criteria, de wijze waarop de onderneming wordt bestuurd, geadministreerd en gecontroleerd.

Het voelt goed

Beleggen in duurzame projecten of bedrijven is niet alleen goed voor de portemonnee. Het geeft ook simpelweg een goed gevoel om duurzaam te beleggen. Veel vermogenden hebben als doel het vermogen, of een deel daarvan, na te laten aan de volgende generatie. Om behalve vermogen ook een betere wereld voor de generatie na ons achter te laten, dat voelt goed. Ook voor de beleggingsadviseurs van ABN AMRO MeesPierson geldt dat. “Ik krijg er een goed gevoel bij als ik bezig ben met een betere wereld. Niet alleen voor nu, ook voor later en niet alleen voor mezelf, ook voor onze kinderen”, vindt Theo Loozen (vermogensbeheerder). Duurzaam beleggen is niet alleen voor nu, maar juist ook voor de volgende generatie. ABN AMRO MeesPierson loopt daarin voorop. Assistent private banker Natascha Birtachas vindt het juist goed dat de bank daarover nadenkt. “En onze klanten ook”, stelt zij.

Uitsluiten van controversiële markten

Met een duurzame belegging liggen andere keuzes voor de hand dan met een traditionele belegging. Bijvoorbeeld door beleggingen in wapens, mijnbouw en controversiële olie- en gaswinning uit te sluiten. “We nemen aan dat duurzaam beleggen op de lange termijn meer loont dan traditionele beleggingen”, legt Wim uit. “Maar bepaalde marktontwikkelingen kunnen weleens nadelig zijn voor uw duurzame portefeuille. Ik noem als voorbeeld het stijgen van olieprijzen. Wij zeggen: houd daar rekening mee.” Bij duurzaam beleggen kiest ABN AMRO MeesPierson ervoor om ook in opkomende en ontwikkelingslanden te beleggen. “Dat doen we alleen als het land concreet plannen heeft om bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties”, verduidelijkt Wim. “Ondanks dat er in deze landen veel uitdagingen zijn willen wij deze niet uitsluiten van de duurzame portefeuilles.” Het blijkt dat het potentieel in ontwikkelingslanden enorm is en deze landen kunnen kapitaal goed gebruiken om op een duurzame wijze verder te ontwikkelen. “Om de risico’s te minimaliseren hanteren wij een helder en gedisciplineerd beleggingsproces”, aldus Wim.

ESG-criteria en rendement

Met duurzaam vermogensbeheer is bij ABN AMRO MeesPierson het beheer van de portefeuille van de relatie volledig in handen van de vermogensbeheerders van de bank. “Samen met uw beleggingsadviseur bepaalt de klant het risicoprofiel en kiest hij uit het Duurzaam Fondsen Mandaat of het Duurzaam Beleggen Mandaat”, legt Wim uit. “Alle bedrijven en beleggingsproducten in deze mandaten zijn duurzaam. Hierbij hebben wij gekeken naar zowel ESG-criteria als financieel rendement.”

ABN AMRO MeesPierson heeft de duurzaamheids- scan ontwikkeld. In deze duurzaamheidsscan krijgt de klantrelatie de duurzaamheidsscore per aandeel of fonds, afgezet tegen de benchmark per sector. De volledige duurzaamheidsscan kan de klant laten opstellen en vervolgens persoonlijk bespreken met een beleggingsadviseur van ABN AMRO MeesPierson.

ABN AMRO MEESPIERSON

Arksteestraat 2

6511 MZ Nijmegen

Telefoon 024 - 365 11 61

www.abnamromeespierson.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.