Een nieuwe generatie

14 oktober 2019 16:22

Een nieuwe generatie

De mensheid produceert en consumeert steeds meer informatie. Dit vraagt om een krachtig, snel en efficiënt communicatienetwerk. Vooralsnog was dit 4G, maar een nieuwe generatie lonkt: 5G. De nieuwe communicatietechnologie is reden voor hoopvolle toekomstperspectieven en bevlogen discussies. Wat weten we nou eigenlijk over deze nieuwe generatie communicatietechnologie, behalve dat we onze favoriete serie er net iets sneller mee kunnen ‘bingewatchen’?

5G is de jongste telg van een wereldwijd, digitaal en draadloos communicatienetwerk. De weg hiernaartoe was lang en hobbelig. Van analoog (1G) naar het eerste digitale netwerk, ook wel bekend als GSM (2G). Binnen een decennium ontwikkelde dit zich tot UMTS (3G) en LTE, ofwel 4G. Steeds sneller, steeds geavanceerder en telkens weer een onmisbare factor voor onverwachte ontwikkelingen door de gehele samenleving. Zo stond 4G aan de wieg van een lange lijst innovaties, waaronder Facebook, Uber, Airbnb, Booking.com en Instagram. Een indrukwekkende lijst met diensten en producten die niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken zijn. En 5G lijkt deze traditie van vorige generaties te gaan voortzetten.

De mogelijkheden van 5G zijn enorm, kijkend naar de impact van 4G. Met 5G kan een netwerk van autonome voertuigen opgezet worden, die mensen vervoeren op basis van individuele en actuele reisplannen. Een soort slim ‘persoonlijk OV’. 5G maakt intelligente lantaarnpalen mogelijk, die veel meer kunnen dan alleen aangaan wanneer er een dergelijk persoonlijk openbaar vervoersmiddel aankomt. Tegelijkertijd wordt in de zorg al gedacht aan ‘opereren op afstand’. Rusten we toekomstige ambulances uit met een robot die ingrepen uitvoert, bestuurd door de medisch specialist die net thuis wakker werd gebeld? De precieze ontwikkelingen zijn moeilijk te voorspellen. Wie dacht tien jaar geleden aan het delen van auto of appartement met vreemden via een programma op een draadloze telefoon?

Iedere vorm van verandering leidt tot maatschappelijke discussie. Dit zagen we bij de komst van de mobiele telefoon en internet; en ik betwijfel of iedereen de gloeilamp direct met open armen ontving. 5G is daarop geen uitzondering. Er zijn mensen die zich zorgen maken om het stralingsgevaar. Anderen vragen zich af of de nieuwe 5G-radarkasten wel in het straatbeeld passen. Nog weer anderen verwerpen deze argumenten en noemen dit meningen, geen feiten. Deze discussie is essentieel; het houdt de samenleving scherp en realistisch. Is deze ontwikkeling noodzakelijk, of ‘doen we het omdat het kan’? Kijken we kritisch naar de nadelen, die er ongetwijfeld zijn, of staren we ons blind op de positieve kanten?

Ondergetekende heeft ook een mening. Hoewel geen expert in stralingsgevaar, ben ik er wel van overtuigd dat technologie een cruciale rol speelt in het managen van onze veranderende wereld. 5G kan levens redden, helpen in de duurzaamheidstransitie en antwoorden bieden op het mobiliteitsvraagstuk. Sommigen zullen het hiermee eens zijn, anderen niet. Ongeacht uw mening, nodig ik u uit om eens verder te praten. Onder het genot van een kopje koffie of via draadloze telefoon vanuit een zelfrijdende auto.

Rikus Wolbers // Novio Tech Campus // rikus.wolbers@noviotechcampus.com // www.noviotechcampus.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.