Het sluiten van de kringlopen

11 oktober 2018 09:49

Het sluiten van de kringlopen

We staan voor een grote opgave in de bouw. Nederland moet volledig circulair zijn in 2050. En dat geldt dus zeker ook voor de bouwsector.

Naast het volledig circulair zijn is de ambitie om ook geen CO2-uitstoot meer te genereren. Een behoorlijke opgave, want op dit moment is de Nederlandse bouw verantwoordelijk voor:

- 50% van het grondstoffenverbruik in Nederland

- 40% van het energieverbruik in Nederland

- 30% van het watergebruik in Nederland

- 35% van de CO2-uitstoot in Nederland

Dus hoe worden we circulair?

Daarvoor maken we een onderscheid tussen twee kringlopen die samen de circulaire economie vormen:

1. De biologische kringloop, waarin reststoffen na gebruik veilig terugvloeien in de natuur.

2. De technische kringloop, waarvoor product(onderdelen) zo zijn ontworpen en vermarkt dat deze op kwalitatief hoogwaardig niveau opnieuw gebruikt kunnen worden. Hierdoor blijft de economische waarde zoveel mogelijk behouden.

Om de doelstellingen te bereiken, moeten we minder volgens de huidige technologische kringloop gaan denken. Immers, bij deze kringloop gaan grondstoffen verloren en wordt nog steeds veel CO2 uitgestoten. Dit in tegenstelling tot de biologische kringloop, waar juist CO2 voor langere periode vastgelegd wordt. Het is daarom zaak dat we de technologische kringloop tot een minimum beperken en veel meer in de biologische kringloop gaan denken dan we nu doen.

De oplossing voor de bouw zit hem in ‘nagroeibare’ bouwmaterialen. Door het gebruik hiervan lossen we meerdere problemen tegelijk op. We kunnen eenvoudig een kringloop creëren van natuurlijke grondstoffen of gebruik maken van reeds bestaande. De grondstoffen zijn immers nagroeibaar en dus onbeperkt voorradig. Bovendien wordt er CO2 opgeslagen gedurende het groeien van de grondstoffen. Het bewerken van deze grondstoffen vergt tegelijkertijd minder energie en minder water. Genoeg reden dus om de grondstoffen uit deze biologische kringloop te promoten en te zorgen dat deze kringloop zo groot mogelijk wordt.

Hoe promoten we de materialen uit de biologische kringloop?

Dat is eigenlijk heel makkelijk. Deze materialen bezitten namelijk bijzondere eigenschappen waar iedereen warm van wordt. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de gezondheid, het comfort en de energiezuinigheid van het binnenklimaat van woningen en gebouwen. Kringloop gesloten en een tevreden gebruiker. «

Patrick Schreven | Directeur

ECO+BOUW

Telefoon +31 (0)24 -7 60 01 40

E-mail info@ecoplusbouw.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.