Slim bouwen kan alleen als we echt samenwerken

8 mei 2017 15:03

Slim bouwen kan alleen als we echt samenwerken

Rondom het gebouw van EPR op de Nijmeegse Novio Tech Campus wordt nog druk gewerkt ten tijde van het interview, maar de oplevering is aanstaande. BAM nam de bouw voor rekening, Schrijvers Technische Installaties tekende voor de elektrotechnische en werktuigkundige inrichting van het bedrijfsgebouw.

Andere aanpak

Het is een bouwkundig en installatietechnisch flexibel gebouw, toegesneden op functionaliteit. Binnen het gegeven kader mag je spreken van slim bouwen volgens Kuylaars. Toch maakt hij zich sterk voor een fundamenteel andere aanpak. Samen met Hendriks Bouwbedrijf, Hendriks Onderhoud en beheer en Hendriks Projectontwikkeling vormt Schrijvers Technische Installaties een holding: Hendriks Bouw en Ontwikkeling. Kuylaars: “Het is ons antwoord op de conservatieve, vastgeroeste organisatie van de ‘bouwkolom’, waarin partijen vastgebakken zitten aan hun eigen rol. Het zijn eilandjes met afgebakende belangen. Binnen onze holding is er geen sprake meer van schotten tussen ontwerp, bouw en installatietechniek. We zitten met één doel onder één dak en dat is samenwerking op alle terreinen van Design naar Build, naar Maintain (DBM).”

“Met een mooi woord heet wat we nastreven synergievoordeel. Voor onszelf én voor onze klanten. We verkennen waar verbetering mogelijk is in vakkennis, werkprocessen, materiaalgebruik en inzet van technische middelen. Samengevat: samen slimmer werken. We houden kritisch tegen het licht wat we doen, hoe we dat doen en waarom we dat zo doen. Of het beter kan en wat daar dan voor nodig is.”

Dat vraagt om open communicatie en elkaar met open vizier tegemoet treden. “Dat we ons over de ‘oude grenzen’ heen met elkaar bemoeien is voor iedereen wennen”, verzekert Kuylaars. “En dat we zaken benoemen. Natuurlijk gaat niet alles meteen goed, het is zoeken en afstemmen. Maar alles is gericht op effectief en met plezier samen werken.”

Toenemende complexiteit

Bouwen verandert. Wat tot voor kort ter plekke op de bouw werd gemaakt, wordt toenemend als prefab component kant en klaar uit de fabriek aangeleverd op de bouw en daar ook verwerkt. Dat vraagt in het ontwerp en plantraject uitermate goede en fijnmazige afstemming. Ook worden er materialen in nieuwe samenstellingen gebruikt, om deze optimaal te benutten is specifieke kennis nodig.

“In de installatietechniek maakt miniaturisering en digitalisering in snel tempo nieuwe toepassingen mogelijk wat betreft beheersing van het binnenklimaat (gezonder en energiezuiniger), de veiligheid en het (op afstand) beheren en onderhouden van technische installaties.” Kuylaars, stellig: “Ik durf te beweren dat er over een jaar gebouwen zijn met volautomatische beheersystemen voor het binnenklimaat en fysieke faciliteiten gekoppeld aan artificial intelligence. Systemen die per ruimte en op persoonlijk niveau van de gebruiker kunnen worden afgestemd en automatisch anticiperen op de behoefte van de gebruiker.”

Al met al wordt de techniek complexer; alles grijpt ineen. In zo’n setting is integraal samenwerken tussen ontwerpers, bouwers en installateurs een vanzelfsprekendheid. “Sterker, het zal een dwingende voorwaarde zijn om planmatig en sturend, dat wil zeggen efficiënt, met minimale faalkosten en plezier te werken in de bouwsector. En dat geldt voor zowel utiliteit als de woningbouw. Gemeenschappelijk werken heeft de toekomst.” «

Hendriks Bouw en Ontwikkeling
www.hendriksbouwenontwikkeling.nl

Tekst & fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.