Energietransitie als motor van de economie

13 oktober 2020 09:40

Energietransitie als motor van de economie

Warmtepompen, zonnepanelen, windenergie en waterstof. Allemaal voorbeelden van de energietransitie die we op dit moment doormaken. De overgang naar een situatie waarin de energievoorziening structureel anders van aard en vorm is dan in het huidige energiesysteem. Een transitie waar nog allerlei technologische vragen aan kleven, maar die ook ongelooflijk veel kansen biedt. We slaan als onderwijs, overheid en ondernemers de handen ineen om de kansen voor onze economie optimaal te benutten.

Onze rol vanuit Technovium is helder: de enorme vraag naar techneuten wordt alleen maar groter. De energietransitie vraagt ontwikkelen, maken, installeren en serviceonderhoud. En wij hebben al die opleidingen, die volop in ontwikkeling zijn voor die broodnodige vakmensen, in huis.

Samen met twee roc’s in de regio ontwikkelden we bijvoorbeeld lesmodules voor warmtepompen. We leerden studenten om te gaan met nieuwe materialen en constructiemethodes. Studenten deden mee in een circulaire wedstrijd, waarin ze zelfs de publieksprijs wonnen met een duurzame fiets- en wandelbrug bij de Nijmeegse haven. Er is een keuzedeel duurzaamheid ontwikkeld en er is jaarlijks een Week van de Duurzaamheid. Docenten zijn getraind.

Kortom, we zijn volop in transitie! En het mooie doet zich voor dat heel ROC Nijmegen groeit, met voor techniek een ongekende groei van 5%. Dat is zeer goed nieuws en was niet verwacht. Technologie heeft gelukkig hernieuwde aandacht van jonge mensen, die technologie als een gezond carrièreperspectief zien. Vakmanschap en creativiteit is nodig om de vertaalslag te kunnen maken naar iets concreets, praktisch en toepasbaar. Daarbij moeten mbo’ers, samen met hbo’ers en academici in projecten werken aan praktische vraagstukken. De technische opleidingen werken met bedrijven in multidisciplinaire projecten, zoals bij de nieuwe opleiding creatieve technologie.

Ik zie ondanks voorzichtigheid die bij deze tijd past, positieve ontwikkelingen. Via Junior Technovium en het project Sterk Techniekonderwijs met het vmbo maken we het verschil, zodat jonge mensen in contact blijven komen met techniek. Samen met het bedrijfsleven en de overheid blijven we ontwikkelen en hebben we de ambitie om her-, om- en bijscholing te ontwikkelen, zodat je bijvoorbeeld heel gericht in twee weken leert hoe je zonnepanelen moet aanbrengen. Zo wordt energietransitie de motor van onze economie! «

Folkert Potze

Onderwijsdirecteur Techniek ROC Nijmegen

www.roc-nijmegen.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.