Nieuwbouw EPR op Nijmeegse Novio Tech Campus

11 mei 2017 13:03

Nieuwbouw EPR op Nijmeegse Novio Tech Campus

Novio Tech Campus, het Nijmeegse bedrijventerrein voor hoogwaardige technologie, is versterkt met de komst van EPR, ontwerp- en productiebedrijf voor de hightech elektronica-industrie. De transparante nieuwbouw biedt onderdak aan 55 medewerkers. EPR-business managers Patrick Kilkens en Joost van Lammeren vertellen over de plaats van het bedrijf in de internationale Smart Industry.

Transparant gebouw

Het hagelnieuwe gebouw is fysiek op alle mogelijke manieren ingericht op efficiënte bedrijfsvoering. De meeste binnenwanden zijn van glas. Dat maakt dat de medewerkers van de verschillende afdelingen elkaar in een oogwenk kunnen vinden. De productieafdelingen hebben een logische plaats in het gebouw, en zijn op elke verdieping gecombineerd met de engineering en ondersteunende afdelingen. Op de bovenste verdieping worden de kleinste componenten geplaatst, terwijl op de begane grond volledige systemen worden geïntegreerd. De gehele materiaalstroom wordt slim aangestuurd door een door alle verdiepingen heen geïntegreerd magazijnsysteem. Rondom deze productiestroom zitten de kennisgroepen heen, waardoor de teams elkaar fysiek zien, en ook de ondersteuning optimaal kan worden verleend.

Alle werkzaamheden zijn smart op elkaar afgestemd en worden gemonitord. Daardoor zijn de foutmarges uiterst klein. Problemen worden snel gesignaleerd en verholpen. “We werken onder andere voor een markt met een hele korte doorlooptijd. Omdat wij alle onderdelen in het productieproces goed op orde hebben, kunnen we daar flexibel op inspelen”, verklaart Joost van Lammeren.

“De klant weet van de toepassing, wij van de optimalisatie van het ontwerp en de productie”

Toepassingen

Het is voor de geïnteresseerde leek nog niet zo eenvoudig om vat te krijgen op de hightech industry. Dat komt bijvoorbeeld omdat de geproduceerde onderdelen steeds kleiner worden. De werking van een tandrad van een fiets kan je nog waarnemen, maar wat gebeurt er in een piepkleine chip? Joost van Lammeren toont een weerstandje van een centimeter lengte. Inmiddels is EPR in staat om dezelfde toepassing te verwerken in een element ter grootte van een nog net met het blote oog waarneembare speldenknop. Chips, halfgeleiders, het is micro-elektronica die met grote nauwkeurigheid op printplaatjes gemonteerd wordt. De producten en diensten van EPR worden toegepast in de medische industrie, halfgeleiderindustrie, maar ook in de ruimtevaart. Patrick Kilkens: “Bij medische apparatuur kan je denken aan apparaten die in ziekenhuizen hart-longfuncties van patiënten meten. Het meten moet natuurlijk foutloos gebeuren. Stel je maar eens voor dat je familielid aan zo’n apparaat ligt. Dan wil je een foutloze meetuitslag. Dat brengt een enorme verantwoordelijkheid voor ons met zich mee om betrouwbare producten te leveren.”

Steeds kleiner

“De trend is dat elektronica steeds kleiner wordt”, vervolgt Joost van Lammeren. “In alle markten zien we dat er steeds meer functionaliteit in een kleinere ruimte moet passen, zie bijvoorbeeld de ontwikkelingen in de mobiele telefonie markt. Maar ook in bijvoorbeeld de ruimtevaart is dit een waarneembare trend. Het kost namelijk 50.000 euro per kilo die je de ruimte in lanceert, het is dus logisch dat kleiner daar ook beter is.” EPR is onderscheidend in het (mee)ontwerpen, produceren en testen van dit soort oplossingen. “De klant weet van de toepassing, wij van de optimalisatie van het ontwerp en de productie. Door beide werelden te combineren krijgt de klant een beter product”, vat Joost van Lammeren samen. EPR wil de klant begeleiden gedurende de gehele levenscyclus van een product. Dat is van ontwerp, via productie tot end of life. Joost van Lammeren: “Het liefst worden we zo vroeg mogelijk bij het ontwerp- en productieproces betrokken. Wij kunnen de klant van dienst zijn met onze kennis hiervan. We weten bijvoorbeeld of een component betrouwbaar is, goed leverbaar is en of te verwachten is dat het snel duurder wordt. Als we knelpunten signaleren dan zoeken we voor we gaan produceren naar een passende oplossing.” Patrick Kilkens: “Ook zijn er soms aanvullende wensen. Zo kan het ziekenhuis met de hart-longmachine de gegevens uitlezen via bluetooth. Bij het herontwerp voegen we die functionaliteit dan toe.”

Smart Industry

Om efficiënt te kunnen werken zijn de productieprocessen bij EPR smart ingericht. Dit is gevangen in een zelf ontworpen webapplicatie: EPR Infinity. Elke medewerker kan die op zijn tablet bekijken. Het verloop van de productieprocessen, de status van de orders, is real time in beeld. Als een product gereed is, hoeft de medewerker niet naar de productieleider voor de volgende opdracht. Die staat namelijk al klaar op het elektronisch planbord. Er ontstaat een perfecte flow. Knelpunten worden snel inzichtelijk. Bijsturen gaat soepel. Toegepaste algoritmes doen aanvullend denkwerk ter verbetering van de productieprocessen. “EPR is op aarde om bij te dragen aan de technologische vooruitgang”, besluiten beide business managers. «

www.eprpartner.com

Tekst: Paul de Jager / Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.