Business generator versterkt Nijmeegse kenniseconomie

8 mei 2017 15:03

Business generator versterkt Nijmeegse kenniseconomie

Samenwerking verbeteren om kennisintensieve en innovatieve bedrijvigheid te stimuleren. Dat is de inzet van het Nijmeegse uitvoeringsprogramma Business Generator Health & High Tech. De Nijmeegse wethouder economie, werk en inkomen Jan Zoetelief verwacht er veel van.

De initiatieven en programma’s die gericht zijn op de ondersteuning van kennisintensieve innovatieve startups, scale ups en gevestigde mkb-bedrijven waren tot nu toe versnipperd. Door de krachten te bundelen kan er een vliegwielfunctie ontstaan. “Het zijn niet langer losse partijen die vandaag de dag iets voor elkaar boksen. Het gaat om samenwerking tussen partijen met een gedeeld belang”, is de overtuiging van wethouder Jan Zoetelief. Hij toont zich dan ook verheugd dat een flinke groep partijen de samenwerking aangaan. Het gaat om de gemeente Nijmegen, Novio Tech Campus BV, ontwikkelingsmaatschappij Oost NV, de Radboud Universiteit, het Radboud UMC, de stichting Health Valley en vastgoedontwikkelaar Kadans BV. Dat het initiatief serieus wordt opgepakt blijkt ook uit de financiering ervan: die is voor de periode van vier jaar. Bij elkaar zegden investeerders, waaronder ook de provincie Gelderland, een bedrag van 1,7 miljoen euro toe.

Expertise

De Business Generator gaat innovatieve bedrijvigheid op het gebied van Health & High Tech ondersteunen. Dat ligt voor de hand want Nijmegen beschikt over een bedrijventerrein dat speciaal daarvoor is ingericht: de Novio Tech Campus. Dit is een snelgroeiende broed- en vestigingsplaats voor bedrijven op het gebied van Life Sciences, Health en High Tech. Bedrijven werken hier aan hun innovaties, gebruikmakend van eigen en elkaars expertise én de aanwezigheid van het nabijgelegen NXP semiconductors. Het bedrijf Rockstart coacht en begeleidt hier een tiental startups die werken aan innovatieve producten op het vlak van digital health. Eind maart presenteerden de tien zich op Rockstart Demoday met hun vernieuwende producten aan investeerders, zorginstellingen en verzekeraars. Ze hebben er contacten opgedaan die kunnen helpen hun producten naar de markt te brengen (zie foto).

“Het vestigingsklimaat voelt als een warm bad”

Internationaal

Langs verschillende lijnen versterkt de Business Generator de bedrijvigheid. Allereerst wordt nog intensiever geacquireerd. “Zo nodig gaan we zelfs internationaal innovatieve bedrijven werven voor Nijmegen. Daarbij kijken we heel nauwkeurig welke bedrijven passen bij de sterktes van de bestaande bedrijven en kennisinstellingen in Nijmegen. We zetten scherp in op die combinatie van semi-conductors en health care en life science”, zegt wethouder Zoetelief gedreven. Het aantrekken van bedrijven die elkaar niet beconcurreren maar juist aanvullen blijkt een gouden formule. De bestaande bebouwing stroomde de afgelopen jaren vol met ambitieuze bedrijven. Inmiddels is de nieuwe vestiging van EPR op de Novio Tech Campus gereed. EPR is gespecialiseerd in de productie en co-engineering van industriële elektronica modules en systemen voor de hightechindustrie. De nieuwbouw biedt ruimte aan productieplekken, kantoren en in de toekomst mogelijke cleanroom-faciliteiten. In het nieuwe pand staat de klant centraal en wordt de productie van modules zichtbaar gemaakt vanuit zowel de centrale vide als vanaf buiten.

Groei en bloei

Nieuwe bedrijven wordt dus een toegesneden bedrijfsruimte geboden, met mogelijkheden voor laboratorium, kantoor- en cleanroom. Maar er is meer. De Business Generator wil innovatieve bedrijven helpen en ondersteunen bij hun groei en bloei. Dat gebeurt door antwoord op de vraag te geven waar en langs welke weg subsidies of andere geldstromen aan te boren zijn, door bedrijven te koppelen aan knappe koppen en onderzoeksfaciliteiten bij de universiteit, door nieuwe programma’s voor startups te ontwikkelen én door bedrijven met elkaar te verbinden. Daarnaast is het zaak dat Nijmegen de basis op orde heeft en houdt: het vestigingsklimaat. Wethouder Zoetelief: “Ik streef naar een vestigingsklimaat als een warm bad. Nijmegen als bruisende stad om te ondernemen.” Hij vervolgt: “Vergis je niet. Nijmegen investeert jaarlijks miljoenen in het vestigingsklimaat. Dat doen we door te werken aan optimale bereikbaarheid, cultuur, voldoende groen, kortom een goede woonomgeving. Dat zijn allemaal factoren die ondernemers ook mee laten wegen bij hun keuze voor een vestigingsplaats.”

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid bevorderen is een belangrijke drijfveer van de gemeente. Dat is de achterliggende gedachte van de Business Generator. Door dit nieuwe initiatief zullen in eerste instantie hoogopgeleide werknemers hier een baan vinden. Daar sluit de wethouder zijn ogen niet voor. “Maar”, zo stelt hij, “We weten uit onderzoek dat er ook werkgelegenheid in andere segmenten van de markt ontstaat. Zo zijn er altijd toeleveringsbedrijven. Zo’n gebouw moet worden schoongemaakt en onderhouden. De nieuwe werknemers doen inkopen in de stad, maken gebruik van horeca en cultuur.” De stad is goed op weg. Uit de monitor vestigingsklimaat van de afdeling onderzoek en statistiek van de gemeente Nijmegen blijkt dat ondernemers in 2016 het vestigingsklimaat met een 6,7 als ruim voldoende waardeerden.

Het rapportcijfer 6,7 ligt stevig boven het gemiddelde rapportcijfer van 6,1 dat ondernemers uit acht vergelijkbare steden aan hun vestigingsklimaat gaven. De rapportcijfers voor het imago van Nijmegen (7,3), de nabijheid van kennisinstellingen (7,5), het woon- en leefklimaat (7,5), evenementen en het culturele aanbod (7,6) zijn hoog en stijgen ook nog steeds. «

www.nijmegen.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.