Zo creëer je een goede nachtrust om beter te presteren op de werkvloer

11 november 2022 11:58

Zo creëer je een goede nachtrust om beter te presteren op de werkvloer

Staar je in de avonduren altijd maar naar het plafond, lig je te malen of moet je de werkdag altijd opnieuw afspelen voordat je in de slaap komt? Of met andere woorden: vind jij het lastig om in slaap te komen? Dat is vervelend, want een slechte nacht kan jouw productiviteit aardig belemmeren op de werkvloer. We snappen dat je zo snel mogelijk hiervoor een oplossing wil verzinnen. Hieronder zetten we een aantal tips op een rij die je daarbij kunnen helpen.

Tip 1: Investeren in een goed matras

Een groot deel van ons leven brengen we slapend door. Slaap is voor de mens ontzettend belangrijk: we kunnen dankzij een goede nachtrust beter functioneren, beter concentreren en het is beter voor onze gezondheid. Wanneer je niet goed hebt geslapen kun je dat de volgende dag meteen merken. Je bent prikkelbaar en je kunt je slechter concentreren op de werkzaamheden. 

Heb je weleens stilgestaan bij jouw huidige matras? Wellicht is het wel tijd voor een nieuw matras. Een matras dat niet bij jouw wensen of slaapgedrag past, kan de nachtrust behoorlijk in de weg zitten. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op morningstarsleeps.com, een Nederlands bedrijf dat matrassen aanbiedt met de beste prijs-kwaliteitverhouding. In jouw zoektocht naar een nieuw matras is het wel belangrijk om rekening te houden met een aantal punten. Sta bijvoorbeeld stil wat voor slaaptype jij bent: slaap je op je rug, buik of zij? Ook is het belangrijk om stil te staan bij jouw lichaamsgewicht. Deze punten zijn namelijk van belang om de dikte van het matras te bepalen. Daarna kun je op zoek gaan naar het matras dat bij jou past, om de nachtrust te verbeteren. 

Tip 2: Geef jouw slaapkamer een upgrade

Ligt jouw matras nog prima en is dit niet het probleem? Dan kan het ook liggen aan jouw slaapkamer. Jouw slaapkamer kan namelijk niet rustgevend genoeg zijn om voor jou in slaap te kunnen komen. Dat kan bijvoorbeeld liggen aan de kleuren op de muur van de kamer. Een kleur moet warmte en rust uitstralen om daar zelf ook rustig van te kunnen worden. Ook een rommelige slaapkamer doet niet veel goeds: dit zorgt alleen maar voor extra drukte in jouw hoofd, en daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten na een drukke werkdag. Daarnaast is verlichting van de slaapkamer ook bepalend. Ook deze moeten rust uitstralen. Denk bijvoorbeeld aan een lamp die je kunt dimmen. Een felle tl-balk is in ieder geval geen pre.

Tip 3: Maak jouw werkdag flexibel

Ben jij het meest productief in de ochtend, of juist aan het einde van de dag? Dit kan per persoon verschillen. Misschien ben jij wel een ochtendmens en zit je die laatste twee uurtjes van de werkdag alleen maar naar het beeldscherm te staren. Om jouw werkdag productiever te maken en om vervolgens in de nacht beter te kunnen slapen, is het een tip om jouw werkdag wat flexibeler te maken. Als ondernemer is dat misschien iets makkelijker dan wanneer je in dienst bent, maar het is het overwegen waard. Begin bijvoorbeeld wat eerder met werken zodat je ook eerder kunt stoppen. 

Een andere tip is om wat vaker pauze te houden. Ga bijvoorbeeld in de ochtend, tijdens de lunchpauze en later in de middag een blokje om. Zo kom je meer in beweging, ben je productiever op de werkvloer én kom je minder gestrest thuis. En dat zorgt er weer voor dat je in de nacht beter in slaap kunt komen, om de volgende dag weer fris en fruitig op de werkvloer te verschijnen.

Tip 4: Bewegen zal veel goeds doen

We weten allemaal dat voldoende bewegen goed is voor ons lichaam. We worden er fitter van, en… we kunnen beter in slaap komen. Vooral wanneer we thuiskomen na onze werkdag is het een goed idee om de sportkleren aan te trekken en een uurtje te bewegen. Wanneer je in de avond gaat sporten kunnen we namelijk beter in slaap komen. Maar, hier zitten wel een aantal haken en ogen aan. Zo is het belangrijk om niet té laat te sporten. Probeer in ieder geval minimaal een uur voordat je gaat slapen, niet te sporten. Jouw hartslag en de adrenaline stijgt van het sporten en dat kan er weer voor zorgen dat je slecht in slaap komt. Probeer dus genoeg te bewegen, maar niet vlak voordat je het bed induikt. 

Tip 5: Schrijf de indrukken van de werkdag op

Heb je een drukke werkdag achter de rug? Dan kun je daar lang over piekeren en nadenken. Een manier om dit te kunnen verwerken, is door de indrukken van de werkdag op te schrijven. Door deze gedachten van je af te schrijven verwerk je de werkdag sneller. Bovendien zorg je ervoor dat jouw hoofd een stukje meer geordend wordt, en dat geeft je weer meer rust. Zeg maar hallo tegen een fijne nachtrust.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.